Espoo

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Kylmää virtaa Länsi-Eurooppaan, idässä lämpenee

Päivitetty 8.12. 12.05

Itsenäisyysviikolla Lappia koristaa sininen sävy. Tässä yhteydessä se tarkoittaa ajankohtaisen valotaiteen sijasta normaalia kylmempää säätä. Toisaalta lounaisrannikolla sekä Keski- ja Kaakkois-Suomessa kuluva viikko on hieman keskimääräistä lämpimämpi. Samoin sekä Etelä-Norjassa ja -Ruotsissa että Keski- ja Itä-Euroopassa on vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpää, kun Pohjois-Atlantilla kulkeva syvä matalapaine ohjaa valtamereltä lämpöä näille alueille. Loppuviikosta pohjoinen ilmavirtaus alkaa jo vaikuttaa Lounais-Euroopassa sen verran, että viikko on kokonaisuudessaan normaalia kylmempi.

Ensi viikolla pohjoinen virtaus vaikuttaa viilentävästi koko Länsi- ja Luoteis-Eurooppaan. Atlantin lämpö kiertää tämän kylmän ilman alueen ohjautuen Euroopan eteläpuolelle. Kylmää virtaa vaihtelevassa määrin itäosiinkin asti, mutta etelästä virtaa sen verran lämmintä ilmaa, että viikko on tavanomaista lämpimämpi. Suomessa laajalti tavanomaista, itäosassa hieman lämpimämpää.

Jouluaattoviikolla Itä-Euroopassa ja Suomessa vallitsee keskimääräistä lämpimämpi sää. Lännessä lämpötilaennuste näyttäisi normaalia kylmempää säätä, mutta vuoden viimeisellä viikolla tapahtuu lämpeneminen kohti tavanomaisempaa säätä. Suomessa ja Itä-Euroopassa uutta vuotta odotellaan normaalia lämpimämmässä säässä.

Normaalia sateisempaa, paitsi jouluaattoviikolla

Norjan eteläosassa vuoristo tekee ilmaa kuivattavaa työtänsä. Tämä näkyy Atlantin rannikon runsaina sadekertyminä, kun vuorien yli nouseva ilma viilenee ja sen sisältämää kosteutta sataa alas. Myös Turkin pohjoisrannikolla sadekertymä on huomattava. Näiden seutujen lisäksi, muuallakin Euroopassa ja meillä Suomessa viikko on laajalti normaalia sateisempi sadealueiden pyyhkiessä ylitse. Muuhun Eurooppaan verrattuna Välimeren rannoilla on tavanomaista kuivempaa.

Ensi viikolla matalapaineet vaikuttavat Euroopassa, ja niiden mukana normaalia sateisempi sää leviää vielä laajemmalle alueelle kattaen myös Etelä-Euroopan. Norjan rannikolla, Islannissa ja Turkissa on tavanomaiseen nähden kuivempaa.

Suomessa jouluaattoviikko on tämän hetken ennusteen mukaan sateiden osalta tavanomainen. Välimerellä ja Mustanmeren länsirannikolla on sateisempaa kuin normaalisti. Norjan rannikolla kuivempi sää jatkuu uuteenvuoteen asti. Viimeinen viikko vuodesta näyttäisi lähes koko muun Euroopan osalta hieman keskimääräistä sateisemmalta.

Päivitetty 8.12. 12.05Copyright © Foreca Oy