Pornainen

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Talvilomilla keskimääräistä lämpimämmästä kohti kylmyyttä

Päivitetty 14.2. 10.14

Kuukausiennuste alkaa Suomen osalta keskimääräistä lämpimämpänä, mutta kylmenee kuun vaihteen lähestyessä.

Islannin tienoilla sijaitseva matalapaineen keskus ja Portugalin Azorien ympäristössä sijaitseva korkeapaineen alue tuottavat lännenpuoleisen ilmavirtauksen, joka puhaltaa pohjoiseen Eurooppaan keskimääräistä lämpimämpää ilmaa.

Ensimmäisellä talvilomaviikolla (19.2. alkava viikko) lännenpuoleinen ilmavirtaus heikkenee hieman, mutta keskimääräistä lämpimämpi ilma pysyy vielä Suomen yllä.

Toisella talvilomaviikolla (26.2. alkava viikko) näkyy koko Euroopan lämpötiloissa merkittävä muutos: Lännenpuolinen ilmavirtaus heikkenee ja meille virtaa selvästi kylmempää ilmaa. Vuodenajan keskiarvoon nähden kylmempi ilma pysyy Euroopan yllä kuukausiennusteen loppuun asti eli kolmannelle talvilomaviikolle.

Keskimääräistä lämpimämpi tai kylmempi viikko voi toteutua monella tavalla; kartta näyttää samalta silloin, jos lämpötila poikkeaa viikon joka päivä vain hieman samaan suuntaan, kuin silloin, jos lämpötila poikkeaa tuohon suuntaan yhtenä päivänä valtavasti (erittäin lauha tai kylmä päivä) ja muuten pysytään keskiarvossa tai joko sen toisella puolella. Siksi kuukausiennusteesta ei pysty vetämään pitkälle vietyjä päätelmiä hetkellisestä säästä ja kuukausiennusteen epävarmuus on varsin suuri, mutta sään suuntaa se viitoittaa.

Keskimääräistä kuivemmasta kohti normaaleja sademääriä

Tuleva neljän viikon jakso näyttää kuukausiennusteen perusteella olevan Suomessa sateiden suhteen joko ajankohdan keskiarvon tasolla tai jopa hieman sitä vähäsateisempi.

Tällä viikolla läntinen ilmavirtaus puhaltaa kosteutta ja sateita Ruotsiin ja Norjaan sekä Ranskan yli Välimeren Eurooppaan.

Ensimmäinen talvilomaviikko on sateiden suhteen keskiarvon tasolla tai sitä kuivempi lähes koko Euroopassa, Espanjan ja Italian rannikkoseuduilla sää on osin keskimääräistä sateisempi.

Toinen ja kolmas talvilomaviikko jakavat Euroopan kahtia: sateiseen Välimeren seutuun ja kuivaan Keski- ja Pohjois-Eurooppaan.

Päivitetty 14.2. 10.14Copyright © Foreca Oy