Helsinki

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Marraskuussa tavanomaista lämpimämpää

Päivitetty 6.11. 11.14

Itä-Euroopassa sijaitseva korkeapaine ja laaja matalapaineen alue Atlantilla tuovat kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla Suomeen hyvin lämmintä ilmaa eteläisestä Euroopasta. Sää on pilvisen lämmin ja päivälämpötila on suuressa osassa maata nollan yläpuolella, etelässä jopa kymmenen asteen vaiheilla, ja yölläkin vain maan pohjoisosassa on paikoin hieman pakkasta. Toisella viikolla säätilanne jatkuu lähes samankaltaisena, mutta ilma ei ole enää aivan yhtä lämmintä.

Kuukausiennusteen kolmannella ja neljännellä viikolla ilmavirtaus on keskimäärin lounaanpuoleinen ja sää jatkuu edelleen keskimääräistä lämpimämpänä. Kuukausiennusteen lämpötilan poikkeama on arvio viikon keskiarvosta, joten päivittäistä vaihtelua voi kuitenkin olla jonkin verran.

Lämpimän, eteläisen ilmavirtauksen vuoksi sää on lämmin myös suuressa osassa Eurooppaa kuukausiennusteen kolmen ensimmäisen viikon ajan. Neljännellä viikolla sää lähestyy jo tavanomaista, mutta itäisessä Euroopassa on vielä lämmintä.

Ajankohdan tavanomainen sää määritellään Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen vertailukaudesta 1981-2010. Tavallisesti vuorokauden ylin lämpötila on marraskuun alussa maan eteläosassa viiden asteen vaiheilla ja Lapissa jo pakkasen puolella, mutta alin lämpötila on nollan yläpuolella enää lähinnä maan etelä- ja lounaisosassa. Pohjois-Lapissa pakkasta on yöllä jo kymmenisen astetta. Marraskuun loppuun mennessä päivälämpötila laskee tavallisesti päivisinkin suuressa osassa maata nollan alapuolelle ja öisin pakkasta on etelän noin parista asteesta Pohjois-Lapin noin 15 asteeseen.

Etelä-Euroopassa edelleen sateita

Kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla sademäärä on Suomessa tavallinen tai hieman pienempi. Sää ei ole kuitenkaan täysin sateeton, vaan suuressa osassa maata tulee tihkusateita. Loppuviikosta sateet voivat olla paikoin runsaampia ja toisella viikolla sää on jo tavanomaista sateisempi. Kuukausiennusteen kolmannella ja neljännellä viikolla sademäärä on lähellä tavallista.

Euroopassa sää on ensimmäisellä viikolla laajalti tavallista kuivempi, mutta läntisen Välimeren ympäristössä sekä paikoin Atlantin rannikolla on selvästi normaalia sateisempaa. Italiassa sateet keskittyvät kuitenkin jo enemmän Alppien seudulle ja toisella viikolla sademäärä on jo lähempänä tavallista, vaikka onkin edelleen normaalia suurempi. Sää on toisella viikolla yleisesti Länsi- ja Pohjois-Euroopassa sateinen ja idässä sekä paikoin etelässä tavallista kuivempi.

Toisella ja kolmannella viikolla sää on Euroopassa laajalti lähellä tavanomaista, mutta etelässä on paikoin tavallista kuivempaa ja pohjoisessa paikoin sateisempaa.

Marraskuun keskimääräinen sademäärä Suomessa on paikasta riippuen noin 30-70 mm, mutta enimmäkseen 50 mm vaiheilla. Kuun loppuun mennessä lunta on tavallisesti jo lähes koko maassa.

Päivitetty 6.11. 11.14Copyright © Foreca Oy