Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Alkuun sateista ja tavanomaista lämpimämpää – miltä näyttää koulujen päättäjäisviikko?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan sää on lähiaikoina vaihtelevaa. Alkuun Suomeen on tulossa runsaita sateita.

  Kuukausiennusteen perusteella 17. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi, Itä-Suomesta Koillismaalle on jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Pohjois-Lapissa on paikoin hieman tavanomaista viileämpää.

  – Suomessa vaikuttavat tällä viikolla matalapaineet. Sää on sateista, mutta Länsi-Venäjältä pääsee ajoittain matalapaineiden mukana lämpöä Suomeen. Näiden matalapaineiden länsipuolella vilpoisempi ilma virtaa viilentämään muuta Eurooppaa, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Viikko on Suomessa tavanomaista sateisempi. Sateet ovatkin paikoin runsaita. Ylimmillään lämpötilat ovat viikon mittaan maan etelä- ja keskiosassa laajalti 15–20 asteessa, idässä ja Kainuussa kuitenkin paikoin jopa 25–30 asteessa. Sateessa ja Lapissa lämpötilat jäävät paikoin matalimmiksi.

  Muualla Euroopassa sää on 17. toukokuuta alkavalla viikolla laajalti matalapainevoittoista, normaalia sateisempaa ja keskimääräistä kylmempää. Osassa Espanjaa ja paikoin Portugalissakin viikko on kuitenkin tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi. Normaalia kuivempaa on myös laajemmin Välimeren alueella.

  Toukokuun lopussa Suomi yhä lämpimän ja viileän ilman välissä

  Kuukausiennusteen mukaan 24. toukokuuta alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämpi suuntaus katoaa Suomen yltä. Suomen itäpuolella Länsi-Venäjällä on yhä lämmintä ilmaa.

  – Suomi jää Euroopan itäpuolella edelleen liikkuvien lämpimien ilmojen ja muuta Eurooppaa viilentävien koleiden ilmojen välimaastoon, mikä tekee ennusteen Suomen alueella vielä epävarmaksi. Suomessa viikko jää kuukausiennusteessa lämpöoloiltaan laajalti keskimääräiseksi, osin ennusteen epävarmuuden vuoksi, mutta myös todennäköisesti vaihtelevan sään vuoksi. Lännessä on hieman suurempi mahdollisuus ainakin ajoittain jopa normaalia koleampaan säähän, Jenna Salminen sanoo.

  Maan etelä- ja keskiosassa näkyy merkkejä hieman tavanomaista sateisemmasta viikosta.

  Muualla Euroopassa 24. toukokuuta alkava viikko on laajalti keskimääräistä koleampi. Lounaisimmassa osassa Eurooppaa on yhä normaalia lämpimämpää, paikoin jo myös muualla Välimeren läheisyydessä, kuten kaakkoisimmassa osassa Eurooppaa.

  – Pohjois-Euroopassa on jonkin verran sateita liikkeellä, Etelä-Euroopassa sateita tulee vähemmissä määrin. Kuukausiennusteen mukaan matalapaineaktiivisuus alkaa yleisesti jo hiipua Euroopassa, ajoittain korkeapainettakin voi päästä voimistumaan jonnekin päin Eurooppaa, Jenna Salminen toteaa.

  Tältä näyttää koulujen päättäjäisviikko

  Toukokuun 31. päivä alkavalla viikolla Venäjän lämpimän ilman alueen painopiste vaikuttaisi vetäytyvän jo etäämmälle Euroopasta. Koulujen päättäjäisiä vietetään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

  – Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisten lukemien tasolla tai pienellä mahdollisuudella normaalia kylmempi, jos hieman koleampien ilmojen vaikutus pääsee ulottumaan Suomeen, Jenna Salminen tulkitsee ennustetta.

  Sateiden osalta viikko näyttää Suomessa keskimääräiseltä tai hieman tavanomaista kuivemmalta.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

  Muualla Euroopassa 31. toukokuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista lämpimämpi Lounais-Euroopassa sekä laajemmin muuallakin Välimeren ympäristössä. Muuten viikon keskilämpötila on laajalti Euroopassa lähempänä normaaleja kuunvaihteen lukemia tai viikon keskilämpötila on normaalia kylmempi, etenkin itäisessä Euroopassa.

  – Matalapainetoiminta on kuitenkin jo ennusteen mukaan vähenemään päin Euroopassa. Sademäärät jäävät yleisesti keskimääräistä pienemmiksi tai tavanomaisiksi. Tämä kuukausiennuste voisi antaa mahdollisuutta ihan aurinkoisen poutaisellekin säälle.

  Kesäkuun 7. päivä alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus kasvaa.

  – Suomessa ennuste jää keskimääräiseksi sekä lämpöolojen että sateiden osalta. Ennuste on jo hyvin epävarma tämän tarkemmalle analyysille, toteaa Jenna Salminen.

  Matalapaineaktiivisuus jatkunee 7. kesäkuuta alkavalla viikolla yhä melko vähäisenä Euroopassa. Kuukausiennusteen mukaan sademäärät jäävät Euroopassa laajalti keskimääräisiksi tai normaalia vähäisemmäksi. Lounais-Euroopassa on mahdollisuus laajempaan normaalia lämpimämmän sään alueeseen. Lämpöä voi kantautua lounaan suunnalta myös muualle Eurooppaan.

  Päivitetty 18.5. 14.48

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 16.5.
  36,0 mm
   
  Lämpimin paikka 16.5.
  +22,4 °C
   
  Kylmin paikka 16.5.
  Saana
  -4,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  Ilomantsi, Naarva
  48,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +14,5 °C
  9.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  -15,1 °C
  6.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,0 °C
  17.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  64,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa