Paikanna

  Kuukausiennuste

  Heinähallan riski kohoaa

  Hei, heinäkuun lomailija! Pakkasithan mukaasi myös villasukat? Huomattavasti tavanomaista kylmempi heinäkuun toinen viikko eli kuluva viikko pitää sisällään hallan vaaralla varustettuja öitä eivätkä yöpakkasetkaan ole täysin poissuljettuja. Suomeen virtaa koillisesta koleat ilmat sekä aurinkoa varjostavaa pilvilauttaa. Läntisimmässä Suomessa lämpötila pyörähtää päivisin parinkymmenen asteen paikkeilla, kun taas aivan idässä viikon puolivälissä koillisesta saapuva, viileämpi ilma pitää lämpötilan pitkälti 10...15 asteessa, paikoin voidaan päivälläkin jäädä alle 10 asteen. Öisin pilvipeitteen rakoillessa ja kylmän ilman ollessa yllä lämpötila voi pudota 0...+5 asteen välille – mahdollisesti jopa pakkasen puolelle. Lapissa viikkoon mahtuu sekä lämpimämpiä että viileämpiä hetkiä. Viikko alkaa kahdenkymmenen asteen paikkeille nousevilla lämpötiloilla, mutta viikon puolivälin jälkeen koillisen kylmä ilma kiilaa laajalti lämpimät ilmat tieltään. Päivälämpötila asettuu keikkumaan Länsi-Lapissa viidentoista ja Itä-Lapissa kymmenen asteen tienoille.

  Keskimääräistä kylmempää kesäsäätä saadaan kokea Suomen lisäksi myös Itä- sekä Keski-Euroopan maissa, jossa enimmäkseen lännen ja pohjoisen välillä vaihteleva virtaus tuo mukanaan viileämpää ilmaa työntäen samalla lämpimät säät kauemmaksi Euroopan eteläpuolelle. Euroopan lounaisosaan pääsee kuitenkin virtaamaan lämpöä loppuviikosta ja sää on viikkotasolla normaalia lämpimämmän puoleista. Länsi-Euroopassa loppuheinäkuun sää on mahdollisesti pysymässä monin paikoin normaalia lämpimämpänä.

  Ensi viikon alussa pohjoisen viileämmät ilmat jatkavat kurkotteluaan kohti kaakkoisinta Eurooppaa ja viikosta on näillä näkymin tulossa normaalia kylmempi laajalti Euroopan itäpuoliskolla. Vähitellen etelään painautuneet lämpimät ilmat vaikuttaisivat kuitenkin hivuttautuvan takaisin Euroopan ylle, mutta viileän alkuviikon takia mahdollisesti myös Euroopan keskivaiheilla viikko on jäämässä Itä-Euroopan tapaan normaalia kylmemmäksi.

  Myös Suomen osalta sää voi ensi viikon osalta jäädä keskimääräistä kylmemmäksi, vaikka lämpö saattaa kurkotella loppuviikosta kohti Pohjois-Eurooppaa. Se, vaihdammeko viikossa heinähallasta heinähelteisiin, tarkentuu lähempänä, mutta tämän hetken ennusteen perusteella jonkin asteinen sään lämpeneminen ensi viikolla on ainakin mahdollista.

  Heinäkuun viimeisillä viikoilla on havaittavissa, että matalapainesää jatkuisi yhä itäisessä Euroopassa Venäjän yllä, mikä vielä tulevinakin viikkoina voi kiskoa kylmää ilmaa Euroopan niskaan. Tällä hetkellä tavanomaista viileämmät säät olisivat ennusteissa osumassa jälleen Itä-Eurooppaan ja mahdollisesti Kaakkois-Eurooppaan. Keski-Euroopassa sää saattaa lämmön takaisin paluun jälkeen muuttua jopa normaalia lämpimämmäksi, mutta kuunvaihteessa lämpöolot tasoittuvat ennusteen kannalta lähemmäksi tavanomaisempaa. Suomeen kuukausiennuste tarjoaa lämpötiloiltaan tavanomaisia viikkoja heinäkuun loppupuolelle, mutta idän kylmemmän sään alue pysyttelee yhä kulman takana ja voi vielä yllättää. Ennusteen loppupuoliskolla esiintyviin tavanomaisiin kesälämpötiloihin kannattaakin suhtautua siis varauksella.

  Heinäkuun puolivälissä lämpötila kohoaa keskimäärin etelässä ja kaakossa 22...24, lännessä ja maan keskivaiheilla 20...22 asteeseen, Lapissa tavanomainen päivälämpötila vaihtelee Etelä-Lapin 20...22, Pohjois-Lapin 16...18 asteeseen. Alimmillaan lämpötila on heinäkuussa normaalisti etelässä ja idässä 10...14, lännessä ja maan keskivaiheilla 10...12, Lapissa n. 10 astetta.

  Hetken hieman poutaisempaa

  Norjanmerellä vaikuttava korkeapaine pitää kuluvan viikon tavanomaista kuivempana sekä laajalti Suomessa että muualla Pohjoismaissa. Pitkälti myös Keski-Euroopassa sademäärät jäävät alle keskimääräisen. Alkuviikolla Länsi-Euroopassa on liikkeellä runsaita sateita, mutta loppuviikosta alueella voimistuva korkeapaine pääsee vaikuttamaan sen verran, että viikko on paikoin jopa normaalia kuivempi. Euroopan itäpuolella sekä etelässä sää on epävakainen ja viikon aikana sataa tavanomaista enemmän.

  Ensi viikolla sateita on jälleen kulkemassa Suomen poikki, mutta viikko vaikuttaisi pysyvän kuitenkin tavanomaista kuivemman puoleisena. Sateet ovat jäämässä keskimääräistä vähäisemmiksi laajalti Pohjois- ja Keski-Euroopassakin. Euroopan itäpuolella matalapaineen alue pitää sään yhä normaalia sateisempana. Myös Etelä-Euroopassa epävakainen sää on saamassa jatkoa.

  Heinäkuun loppua kohti Suomessa sää on tämän hetken ennusteen mukaan sateistumassa, samoin myös muuallakin Pohjois-Euroopassa. Idässä ja etelässä enimmäkseen sateisen sään viikot jatkuvat laajalti. Länsi-Euroopassa heinäkuun puolivälin jälkeen sää on monin paikoin sateistumassa, mutta kuunvaihteessa sateet palaavat lounaisimmassa Euroopassa takaisin kohti tavanomaisempia määriä.

  Heinäkuun tyypillinen sademäärä on rannikolla 40...55 mm, kaakossa ja etelässä 45...65 mm, Pohjanmaalla 65...80 mm, Keski-Suomessa 75...90 mm, Pohjois-Karjalasta Etelä-Lappiin 75...85 mm, Lapin länsiosassa 70...90 mm ja itäosassa 60...80 mm.

  Päivitetty 9.7. 07.26

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 15.7.
  +22,5 °C
   
  Kylmin paikka 15.7.
  +1,0 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +23,1 °C
  10.7.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,8 °C
  13.7.
  Viime viikon sateisin paikka
  40,2 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +32,3 °C
  7.6.
  Viime kuun kylmin paikka
  -4,5 °C
  11.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  124,1 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa