Paikanna

  Kuukausiennuste

  Toukokuussa normaalia viileämpää

  Kuluva eli huhtikuun viimeinen kokonainen viikko on Suomessa selvästi tavanomaista lämpimämpi. Itä-Euroopan korkeapaine ulottuu Suomeen asti ja tuo lämmintä ilmaa etelämpää Euroopasta. Lämpötila kohoaa etenkin maan etelä- ja länsiosassa paikoin yli kahteenkymmeneen, Pohjois-Lapissakin yli kymmeneen asteeseen. Sää on kuluvalla viikolla lämpimämpi kuin tavallisesti huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin tavanomainen päivän ylin lämpötila vaihtelee etelän yli kymmenestä asteesta pohjoisimman Lapin 0...+5 asteeseen.

  Kuluvan viikon loppupuolella Itä-Euroopan korkeapaine heikkenee ja sää muuttuu vaihtelevaksi. Vappuviikolla keskimääräinen lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden tavallinen, pohjoisessa tavallista kylmempi.

  Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan toukokuussa kuun puoliväliin asti tavanomaisena tai tavanomaista kylmempänä ja ilmavirtaus on keskimäärin pohjoisenpuoleinen. Toukokuun puolivälissä tavallinen päivälämpötila nousee kuitenkin maan eteläosassa viidentoista asteen vaiheille ja Etelä-Lapissakin jo yli kymmeneen asteeseen.

  Muualla Euroopassa sää on kuluvalla viikolla enimmäkseen normaalia lämpimämpi, mutta Länsi-Euroopassa on laaja matalapaineen alue, joka tuo Iberian niemimaalle sateita ja kylmää ilmaa. Toukokuun alkupuolella Etelä-ja Keski-Euroopassa lämpötila on kuitenkin laajalti tavallinen tai tavanomaista korkeampi.

  Vappuviikolla sateista

  Kuluvalla viikolla korkeapaine pitää Suomen sään enimmäkseen poutaisena ja sademäärä jää normaalia pienemmäksi. Sää muuttuu korkeapaineen väistyessä huhti-toukokuun vaihteessa ja matalapaineiden reitti siirtyy lähemmäksi Suomea. Sää on vappuviikolla tavallista sateisempi maan eteläosasta Koillismaalle asti, mutta Lapissa sademäärä on tavanomainen.

  Toukokuussa sademäärä on edelleen kuun puoliväliin asti tavanomainen tai paikoin tavallista suurempi. Keskimäärin toukokuussa sataa jo enemmän kuin alkukevään kuukausina ja sateet tulevat enimmäkseen vetenä. Tavallisesti huhti-toukokuun vaihteessa maan keskiosassakin on vielä paikoin lunta, mutta jo toukokuun puolivälissä lumiraja kulkee Kainuusta Pelloon.

  Läntisen Euroopan laaja matalapaineen alue osakeskuksineen tuo kuluvalla viikolla rankkasateita etenkin Espanjaan ja Alppien ympäristöön, Espanjassa on ollut jo paikoin tulviakin. Toukokuun ensimmäisellä viikolla sää muuttuu Välimeren ympäristössä kuitenkin normaalia kuivemmaksi ja normaalia sateisempi alue ulottuu Britteinsaarilta läntiselle Venäjälle asti. Toukokuun puolivaiheille asti sademäärä on laajalti lähellä tavanomaista, mutta etelässä on edelleen paikoin normaalia kuivempaa ja pohjoisessa sateisempaa.

  Päivitetty 23.4. 02.50

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 24.4.
  +21,8 °C
   
  Kylmin paikka 24.4.
  -3,2 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +19,3 °C
  18.4.
  Viime viikon kylmin paikka
  -13,4 °C
  18.4.
  Viime viikon sateisin paikka
  4,6 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +13,4 °C
  29.3.
  Viime kuun kylmin paikka
  -37,9 °C
  2.3.
  Viime kuun sateisin paikka
  86,9 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa