Paikanna

  Kuukausiennuste

  Juhannusviikoksi sää lämpenee, sateet jäävät vähiin

  Kuukausiennuste on lämpövoittoinen. Tällä viikolla jo viime viikolla esiintynyt Euroopan kahtiajakautuminen jatkuu: itäinen ja osin keskinen Eurooppa ovat erittäin lämpimiä vuodenajan keskiarvoon verrattuna, kun taas läntinen Eurooppa on selvästi vuodenajan keskiarvoa viileämpi. Sääkartat muistuttavatkin Yin–Yang-kuviota: kylmää ilmaa on pullahtanut Länsi-Euroopan kohdalla pohjoisesta etelään, kun taas itäisen Euroopan päällä eteläinen lämmin ilma kurottaa kohti pohjoista.

  Suomessa lämpötilaerot keskimääräiseen verrattuna eivät tällä viikolla ole yhtä dramaattisia kuin viime viikolla. Etelässä on jonkin verran keskimääräistä lämpimämpää, toisaalta Lapissa hieman keskimääräistä viileämpää. Se nähtiin jo alkuviikolla Pohjois-Lapin lumisateiden muodossa.

  Juhannusviikolla eli ensi viikolla lämpimän ilman alue vahvistaa meillä otettaan. Vielä ei tiedetä, mitä tämä tarkoittaa itse juhannuksen kannalta; onko odotettavissa helteistä säätä, lievästi keskimääräistä lämpimämpää vai jotakin muuta. Ensi viikko kokonaisuudessaan tulee silti olemaan ennusteen mukaan vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi.

  Lämmin ilma valtaa alaa myös läntisessä Euroopassa: Britteinsaaret, Ranskan, Espanjan ja Portugalin peittänyt kylmä ilma väistyy ja tilalle tulee vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää säätä. Lähes koko Euroopassa vallitsee lämpöaalto, kun taas kartalta on nähtävissä, kuinka Venäjällä kylmän ilman kieleke viilentää.

  Samanlainen tilanne jatkuu kesäkuun viimeisellä viikolla. Lämpötilat ovat meillä vuodenajan keskiarvossa tai sen yläpuolella, ja Euroopassa yleisesti keskiarvon lämpimällä puolella. Suurin ero keskiarvoon pysyy itäisen Euroopan päällä, kuten tähänkin asti.

  Heinäkuun ensimmäisellä viikolla lämmin menettää ennusteessa hieman otettaan, meillä näkyy jopa viitteitä vuodenajan keskiarvoa viileämmästä säästä. Kuukausiennusteen viimeinen viikko on kuitenkin ennusteen viikoista epävarmin, joten sen mukaan ei kannata kesälomasuunnitelmia muuttaa.

  Kahta kuivaa viikkoa seuraa sateisempi jakso

  Tällä viikolla runsaat sateet painottuvat Euroopan mittakaavassa läntiseen Eurooppaan, mutta ulottuvat sieltä Ruotsin yli Suomen etelä- ja länsirannikon tienoille asti. Suurimmassa osassa Suomea sademäärä jää kuitenkin vähäisemmäksi kuin tähän vuodenaikaan yleensä.

  Juhannusviikolla eli ensi viikolla lämpöaalto kurottaa etelän puolelta meille, tämä vaikuttaa myös sateisiin. Lämpöaalto liittyy korkeapaineen alueeseen, jonka yhteydessä sateet pysyvät poissa. Euroopan sateisimmat alueet löytyvät etelästä, tosin tähän aikaan vuodesta sademäärät jäävät siellä keskimäärin pieniksi ja vähäiseltä tuntuvat sateetkin saavat kuukausiennustekartan hehkumaan vihreänä.

  Kesäkuun viimeisellä viikolla ja heinäkuun ensimmäisellä viikolla Euroopan laaja kuiva alue heikkenee ja sateiden ennustetaan olevan jopa keskimääräistä runsaampia maan pohjoisosassa. Muuallakin Euroopassa on viitteitä sateiden lisääntymisestä. Pitkän kuivan jakson jälkeen luonto tuleekin tarvitsemaan vettä.

  Päivitetty 11.6. 13.53

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 15.6.
  +23,7 °C
   
  Kylmin paikka 15.6.
  +1,9 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +32,3 °C
  7.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  -3,3 °C
  3.6.
  Viime viikon sateisin paikka
  65,4 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +27,8 °C
  21.5.
  Viime kuun kylmin paikka
  -11,7 °C
  5.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  114,0 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa