Paikanna

  Kuukausiennuste

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista lämpimämpänä joulukuun kolme ensimmäistä viikkoa, mutta jouluviikolla lämpötiloissa ei enää näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Tämä valaa toivoa hieman talvisemmasta säästä jouluviikosta lähtien.

  Uuden Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteen mukaan sää on erityisesti joulukuun kahdella ensimmäisellä viikolla suuressa osassa Suomea selvästi tavanomaista lämpimämpää. Maan etelä- ja keskiosassa poikkeama on 1–3 ja Pohjois-Suomessa peräti 3–6 astetta.

  Meteorologi muistuttaa kuitenkin, että vaikka joulukuun alku näyttää tavanomaista lämpimämmältä, voi mukana olla myös yksittäisiä kylmempiä ja talvisempia päiviä eteläistä Suomea myöden.

  – Lämpötilapoikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan ei tarkoita sitä, että koko ajan olisi lämmintä ja vettä sataa. Kuukausiennusteessa on vain arvio viikon keskimääräisestä poikkeamasta – yksittäiseen viikkoon voi mahtua myös talvisempia hetkiä, analysoi Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Joulun lumitilanne pysyy yhä arvoituksena tässä vaiheessa. Joulukuun kahtena ensimmäisenä viikkona lumipeite näyttää kuitenkin melko kaukaiselta toiveelta maan etelä- ja keskiosassa.

  Venäjän korkeapaineen vaikutuspiirissä

  Uudessa kuukausiennusteessa näkyy pitkälle joulukuulle saakka Venäjän massiivisen korkeapaineen vaikutus Suomen säähän. Keskimäärin tuulet käyvät meillä etelän ja kaakon väliltä, ja sateet ovat todennäköisimpiä maan länsi- ja pohjoisosassa.

  – Joulukuun kaksi ensimmäistä viikkoa näyttää suuressa osassa Suomea olevan tavanomaista vähäsateisempia, sillä Venäjän korkeapaine ei päästä laajempia sadealueita kulkemaan Suomen yli itään, sanoo Markus Mäntykannas.

  Vasta kuun puolivälin jälkeen sademäärät näyttävät palaavan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja. Sen sijaan Välimeren maissa joulukuun alkupuoli näyttää monin paikoin tavanomaista sateisemmalta ja ikävä kyllä näyttää myös siltä, että tulvia on tässä asetelmassa odotettavissa.

  Erityisesti Välimeren länsiosassa ja valtaosassa Länsi-Eurooppaa joulukuu näyttää alkavan sangen koleana. Yöpakkasia on tiedossa Portugalia ja Espanjaa myöden. Myös Suomen itä- ja kaakkoispuolella on aika ajoin Venäjän mantereista ja kylmää pakkasilmaa, mutta kuukausiennusteessa pakkaset näyttäisivät jäävän Suomen rajojen itäpuolelle.

  Jouluviikolla mahdollisesti talvisempaa

  Kuukausiennusteen kaksi ensimmäistä tarkasteluviikkoa näyttävät siis koko Suomen osalta tavanomaista lämpimämmiltä. Talven alkaminen maan etelä- ja keskiosassa näyttää ennusteen valossa epätodennäköiseltä. Lähinnä Lapissa lumipeite voi vahvistua.

  – Jouluviikko näyttää kuitenkin mielenkiintoiselta ja tuo jo vähän toivoa talvisemmasta säästä. Lämpötilat näyttäisivät asettuvan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja eli lähinnä aivan kapeaa eteläistä ja lounaista rantakaistaletta lukuun ottamatta päivän ylin keskimääräinen lämpötila on pakkasen puolella, kertoo Markus Mäntykannas.

  Onko joulu valkea vai musta? Tähän on vielä mahdotonta ottaa kantaa. Joulu on tilastojen valossa takuuvarmasti valkea Pohjois-Karjalan itäisimmissä ja pohjoisimmissa osissa sekä valtaosassa Lappia.

  – Etelä- ja länsirannikolla talven alkamista saattaa vaikeuttaa lämmin Itämeri. Jääpeitettä ei vielä ole juuri missään päin, ja mikäli tuuli käy lämpimältä mereltä, jarruttaa se talvisia lämpötiloja ja vaikeuttaa lumen pysymistä maassa, huomauttaa Markus Mäntykannas.

  Päivitetty 1.12. 10.48

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 3.12.
  +6,1 °C
   
  Sateisin paikka 3.12.
  5,0 mm
   
  Kylmin paikka 3.12.
  Kilpisjärvi Saana
  -8,9 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +9,3 °C
  25.11.
  Viime viikon sateisin paikka
  38,8 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -21,6 °C
  27.11.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +16,6 °C
  6.11.
  Viime kuun sateisin paikka
  146,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -21,6 °C
  27.11.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa