Circeo

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Sää muuttuu sateisemmaksi

Päivitetty 16.10. 10.33

Tällä viikolla sää on selvästi tavanomaista lämpimämpi. Itä-Euroopan korkeapaine tuo alkuviikosta Suomeen edelleen lämmintä ilmaa etelästä ja lämpötila voi maan eteläosassa kohota 15 asteeseen. Loppuviikkoa kohti ilmavirtaus muuttuu läntisemmäksi ja lämpimin ilmamassa väistyy etelään.

Kuukausiennusteen mukaan lämpötila on toisella ja kolmannella viikolla ajankohtaan nähden tavanomainen. Ennuste on kuitenkin arvio viikon keskilämpötilasta ja päivittäinen vaihtelu on mahdollista, etenkin kun Suomi sijaitsee lämpimän ja kylmän alueen välissä. Neljännellä viikolla marraskuun alussa maan pohjoisosassa sää on mahdollisesti normaalia lämpimämpi, mutta muualla maassa lämpötila pysyy edelleen normaalina.

Tavanomainen lokakuun puolivälin päivälämpötila on Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan vertailukaudella 1981-2010 suuressa osassa maata 5...10, Lapissa 0...+5 astetta. Yöt ovat tavallisesti pakkasen puolella laajalti maan pohjoisosassa, mutta muualla yölämpötila on noin 0...+5 astetta. Marraskuun alussa lämpötila on maan eteläosassa sekä paikoin länsirannikolla päivällä keskimäärin viiden asteen vaiheilla, Lapissa ja Koillismaalla jo pakkasen puolella. Yölämpötila laskee tavallisesti nollan alapuolelle suuressa osassa maata, lukuun ottamatta Etelä- ja Länsi-Suomen rannikon ympäristöä.

Sää on kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla tavanomaista lämpimämpi myös muualla Euroopassa. Toisella ja kolmannella viikolla lämpötila on kuitenkin laajalti normaalia viileämpi tai tavanomainen, mutta Itä-Euroopassa tavallista lämpimämpikin sää on paikoin mahdollista. Neljännen viikon keskilämpötila on jo tavanomainen lähes koko Euroopassa.

Lokakuun loppupuolella tavanomaista sateisempaa

Kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla Suomen yli kulkee useita matalapaineita, jotka tuovat sateita etenkin maan pohjoisosaan. Sademäärä onkin laajalti joko normaali tai hieman normaalia suurempi, mutta maan eteläosassa on paikoin tavanomaista kuivempaa.

Toisella ja kolmannella viikolla Suomi kuuluu kuukausiennusteen mukaan matalapaineen alueeseen ja sää on laajalti normaalia sateisempi. Neljännellä viikolla sademäärä on tavanomainen.

Muualla Euroopassa sää on ensimmäisellä viikolla laajalti normaalia kuivempi, mutta läntisen Välimeren ympäristössä ja Norjan rannikolla sademäärä on selvästi tavallista suurempi. Kuukausiennusteen toisella viikolla sää muuttuu tavallista kuivemmaksi Euroopan lounaisosassa, mutta etenkin idässä on sateista, ja kolmannella viikolla jo lähes koko Euroopassa sademäärä on joko normaali tai normaalia suurempi. Ennusteen neljännen viikon keskiarvo lähestyy tavanomaista, mutta pohjoisessa on paikoin normaalia kuivempaa ja Etelä- ja Keski-Euroopassa paikoin sateisempaa.

Suomessa lokakuun tavanomainen sademäärä on keskimäärin noin 60 mm, mutta sekä paikallinen että vuosien välinen vaihtelu voivat kuitenkin olla suuria. Lokakuun loppupuolella sateet voivat tulla maan keskiosassa asti ajoittain lumena.

Päivitetty 16.10. 10.33Copyright © Foreca Oy