Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Ensin kesäistä lämpöä – miltä näyttää juhannusviikko?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan 7. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi, paikoin mitataan hellelukemia. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lukemia.

  – Viikko on koko Suomessa erittäin lämmin, ajoittain helteinenkin. Sateet jäävät laajalti keskimääräistä vähäisemmiksi, vaikkakin paikallisesti runsaitakin kuurosateita on liikkeellä. Viikonloppuna matalapaineen sateet yltävät Suomeen ja viileämpää ilmaakin on tulossa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Muun Euroopan osalta läntisessä ja lounaisessa osassa Eurooppaa on 7. kesäkuuta alkavalla viikolla kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Esimerkiksi Espanjassa on 30–35 asteen lukemia, paikallisesti jopa kuumempaakin. Sademäärät jäävät laajalti tavanomaista vähäisemmiksi Euroopassa. Italian eteläpuoliskolla ja osin itäisellä Välimerellä viikko on kuitenkin ennusteen mukaan tavanomaista sateisempi.

  Seuraava viikko viileämpi – ajoittainen lämpö silti mahdollista

  Kesäkuun 14. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa näkyy Suomen osalta selvä muutos edelliseen viikkoon verrattuna – viikon keskilämpötilan poikkeamasta kertovalla kartalla on sinisen sävyjä merkkinä tavanomaista viileämmästä säästä. Viikon sää näyttää kuitenkin vaihtelevalta, joten lämpöä voi yltää Suomeen ajoittain. Suomen pohjoispuolella on matalapaineista säätä, Euroopan keskivaiheilla on korkeapainepainotteista säätä.

  – Kesäkuun 14. päivä alkavalla viikolla matalapaineet saattavat vaikuttaa etenkin pohjoisessa osassa Suomea. Sää on mahdollisesti edellistä viikkoa vaihtelevampaa ja siinä samassa lämpötilojen vaihtelu ajankohdan normaalien lämpötilojen puolin ja toisin on todennäköisempää. Mahdollinen lämpö saapuu aaltoina eli ajoittain olisi lämmintä, ajoittain viileämpää. Pohjoisessa on kuukausiennusteen valossa enemmän viileämpää säätä odotettavissa, Jenna Salminen toteaa.

  Sademäärät näyttävät 14. kesäkuuta alkavalla viikolla jäävän eteläisessä Suomessa mahdollisesti hieman tavanomaista vähäisemmiksi, pohjoisessa olisi paikoin hieman tavanomaista sateisempaa.

  Länsi- ja Keski-Eurooppaan ennuste näyttää 14. kesäkuuta alkavalle viikolle tavanomaista lämpimämpää. Espanjan suunnalle ennakoidaan keskimääräistä sateisempaa ja hieman keskimääräistä viileämpää säätä.

  Tällainen on juhannusviikon ennuste tällä hetkellä

  Juhannusviikon sekä 28. kesäkuuta alkavan viikon osalta kuukausiennuste käy jo epävarmemmaksi. Tällä hetkellä ennusteessa näkyy Suomeen näille viikoille signaalia hieman keskimääräistä korkeammista tai keskimääräisistä lämpötiloista. Sade-ennusteessa ei enää juurikaan näy poikkeamaa tavanomaiseen nähden.

  – Näillä näkymin laajemmassa mittakaavassa Islannin suunnalla voisi olla juhannusviikolla matalapaineaktiivisuutta, Azorien suunnalla Atlantilla voimistuvaa korkeapainetta. Jos tämä asetelma on voimissaan, länsivirtaus Eurooppaa kohti saattaisi voimistua. Mahdollista on myös, että Kaakkois- tai Itä-Eurooppaan pääsee syntymään korkeapainetta, jolloin Atlantilta käyvä länsivirtaus voisi kääntyä kohti pohjoista Eurooppaa ja toisi etelämpää lämpöä, mahdollisesti Suomeenkin asti. Suomen osalta saattaa siis olla tilanne, että sää on hyvinkin vaihtelevaa. Ajoittain lämpöä tuova sää vaikuttaisi varteenotettavalta vaihtoehdolta juhannusviikolla ja kuun vaihteenkin viikolla, Jenna Salminen sanoo.

  Juhannuksen ajankohta vaihtelee, mutta pitkän ajan säätilastojen valossa kesäkuun loppupuoliskolla päivän ylin lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 18–22 asteeseen. Maan pohjoisosassa keskimääräinen päivän ylin lämpötila on kesäkuun loppupuoliskolla laajalti 14–20 astetta.

  Päivitetty 8.6. 16.31

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 11.6.
  +28,6 °C
   
  Sateisin paikka 11.6.
  13,0 mm
   
  Kylmin paikka 11.6.
  +4,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  19,1 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +29,4 °C
  3.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,9 °C
  31.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa