Paikanna

  Kuukausiennuste

  Talvilomat alkamassa – miltä näyttää sääennuste?

  Lunta kaipaaville etelän asukkaille huonoja uutisia: lumitilanne näyttää lähiviikkoinakin heikolta. Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu edelleen selvästi keskimääräistä lämpimämpänä.

  Suomeen ennustetaan tälle ja ensi viikolle noin kuusi astetta korkeampia lämpötiloja kuin helmikuun puolivälin tienoilla yleensä.

  - Suomessa on enimmäkseen lounaisvirtausta ja matalapainesäätä. Se tarkoittaa sadealueita ja melko lauhaa, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Tämän viikon mittaan etelässä käydään päivisin plusasteilla, öisin on ajoittain pakkasia. Alkuviikko on lauha myös Lapissa, mutta viikon edetessä siellä voidaan mitata paikoin -20 asteen lukemia.

  Terminen talvi ei ole vieläkään alkanut etelässä ja osassa länttä, eikä tämä kuukausiennuste tuo viitteitä kylmenemisestä. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.

  - ”Talvinen talvi” ei edelleenkään ole mahdotonta etelässä, mutta kyllä se näyttää entistä epätodennäköisemmältä. Ajoittain voi olla pakkasia, mutta pitkää ja pysyvää pakkasjaksoa ei ole näkyvissä. Samoin lumien osalta voi sanoa, että vaikka välillä tulisi sentti tai pari lunta, niin ne eivät pysy maassa pitkään. Maaliskuussa onkin jo keskimäärin selvästi lämpimämpää, toteaa Anna Latvala.

  Koululaisten talvilomat ovat alkamassa. Ensimmäisellä lomaviikolla eli 17. helmikuuta alkavalla viikolla lomailevat esimerkiksi pääkaupunkiseudun sekä Porin ja Turun koululaiset.

  - Ensimmäinen talvilomaviikko näyttää lauhalta ja vaihtelevalta. Ajoittain tulee sateita, sekä vetenä että lumena. Hetkellisesti voi olla kylmempää. Etelän lumitilanne on huono. On mahdollista, että lunta sataa välillä, mutta määrät ovat tämän hetken ennusteissa pieniä. Useampina päivinä lämpötila on etelässä plussan puolella.

  Lapissa sen sijaan on enimmäkseen pakkasta. Sinne on myös tulossa lisää lunta.

  – Suomi onkin nyt jakautunut selvästi kahtia: talviseen Lappiin ja syksyn ja kevään välimaastossa pomppivaan etelään, toteaa Anna Latvala.

  Säätilastojen mukaan helmikuun puolivälissä päivän ylimmät lämpötilat ovat pakkasella koko Suomessa. Etelässä ajankohdan keskimääräinen ylin lämpötila vertailukaudella 1981–2010 on -6…0 astetta, maan keskiosassa -8…-2 astetta ja pohjoisessa -10…-6 astetta.

  Kuukausiennusteen mukaan sää on laajalti muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää tämän ja seuraavien kolmen viikon ajan.

  – Espanjan eteläosassa voidaan tällä ja ensi viikolla päästä 20 asteen tienoille tai ylikin. Ajoittain siellä voi kuitenkin olla myös viileämpiä päiviä ja sateita.

  Etelään ei edelleenkään näköpiirissä pysyvää lunta

  Sateiden osalta kuukausiennuste ennakoi Suomeen täksi ja ensi viikoksi keskimääräistä sateisempaa. Tällä viikolla maanantain sateiden jälkeen heikompia sateita liikkuu Suomen yllä, mutta runsaampia sateita on tulossa jälleen viikonloppuna.

  - Tämän viikon sateet ovat etelässä enimmäkseen vettä, mutta ajoittain voi tulla myös räntää tai lunta. Maan keskiosassa sateet ovat enimmäkseen lunta, samoin pohjoisessa, ennustaa Anna Latvala.

  Helmikuun viimeiselle ja maaliskuun ensimmäiselle viikolle ennusteessa on Suomeen melko keskimääräisiä sademääriä. Norjan rannikolle ennakoidaan puolestaan runsaita sateita.

  - Tässä on ehkä föhn-tuulen mahdollisuus olemassa, tuumii Anna Latvala.

  Föhn-tuulen puhaltaessa runsaimmat sateet jäävät Norjan vuoristoon. Suomeen föhn-tuuli tietää yleensä kuivaa ja lauhaa ilmaa.

  Helmi-, maalis- ja huhtikuu ovat tilastojen mukaan Suomessa vuoden vähäsateisimpia kuukausia. Helmikuussa sataa keskimäärin 20–50 mm paikasta riippuen.

  Muualla Euroopassa matalapaineet kulkevat kuukausiennusteen mukaan tällä ja ensi viikolla Pohjois- ja Keski-Euroopan ylitse tuoden tavallista runsaampia sateita. Välimeren ympäristössä sen sijaan olisi keskimääräistä kuivempaa säätä. Helmikuun viimeisellä viikolla sateet näyttävät vähenevän myös keskisessä Euroopassa.

  Päivitetty 12.2. 06.58

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 15.2.
  11,4 mm
   
  Lämpimin paikka 15.2.
  +4,6 °C
   
  Kylmin paikka 15.2.
  -30,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  18,5 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +6,4 °C
  2.2.
  Viime viikon kylmin paikka
  -38,8 °C
  27.1.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +9,2 °C
  21.1.
  Viime kuun sateisin paikka
  30,3 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,8 °C
  27.1.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa