Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Matalapainevoittoinen sää jatkuu – lumi- ja vesisateita tulossa

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennuste ennakoi, että sää pysyy lähiviikkoina sateisena ja matalapainevoittoisena Suomessa. Lapissa on tullut jo paikoin runsaitakin lumisateita.

  – Näyttää siltä, että sateinen matalapainesää jatkuu ainakin lokakuun loppuun, ehkä marraskuun ensimmäiselläkin viikolla. Sademäärä on vuodenaikaan nähden suuri ja etenkin Lapissa enimmät sateet tulevat jo lumena, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Runsaita lumi- ja vesisateita, jopa 10–20 astetta pakkasta

  Lokakuun 18. päivä alkaneella viikolla vietetään koululaisten syyslomia muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

  Kuukausiennusteen mukaan viikko on tavanomaista viileämpi laajalti maan keski- ja pohjoisosassa. Pohjoisessa poikkeama keskimääräistä kylmempään on 1–5 astetta, suurin poikkeama on luoteisessa Lapissa. Eteläisessä Suomessa viikon keskilämpötila on sen sijaan lähellä ajankohdan tavanomaista.

  Viikon sademäärät ovat selvästi ajankohdan keskimääräisiä sademääriä suurempia.

  – Suomen säähän vaikuttaa laaja matalapaineen alue tiistai-illasta lauantaihin asti. Samalla tuuli voimistuu ajoittain eri puolilla maata. Lapin sateet tulevat tällä viikolla suurimmaksi osaksi lumena. Maan keskiosassa sade alkaa tiistai-iltana ja keskiviikkona laajalti lumena tai räntänä, mutta muuttuu pian vedeksi. Viikon loppupuolella lumisateen todennäköisyys kasvaa jälleen maan keskiosassa asti. Etelässäkin voi paikallisesti tulla hieman räntäsadetta, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Päivälämpötilat ovat Lapissa enimmäkseen 0–10 pakkasastetta, maan etelä- ja keskiosassa 0–10 plusastetta.

  – Välillä lämpötila saattaa käväistä etelässä asteen tai pari korkeammallakin matalapaineen yhteydessä tulevassa lämpimässä ilmamassassa. Viikon lopussa matalapaineen jäljessä voi tulla hetkeksi korkeapaineen selänne, jolloin Lapissa varsinkin selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla lämpötila saattaa laskea 10–20 pakkasasteeseen, Anna Latvala toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tähän aikaan maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista ja keskistä Lappia 0–2 astetta.

  Euroopan eteläosassa on 18. lokakuuta alkaneella viikolla kuivempaa korkeapainesäätä, mutta Välimeren ympäristössä on laajalti keskimääräistä viileämpää. Osassa Espanjaa ja Portugalia on kuitenkin hieman tavanomaista lämpimämpää, samoin Euroopan keskivaiheilla.

  Lokakuun loppu: Matalapainesää jatkuu

  Lokakuun viimeisellä viikolla eli 25. lokakuuta alkavalla viikolla matalapainesää ei anna Suomen ympäristössä periksi, mutta kylmin sää näyttää väistyvän.

  Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät ovat edelleen tavanomaista suurempia. Viikon keskilämpötila puolestaan on 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi lukuun ottamatta Lappia, jossa ollaan enimmäkseen keskiarvon tuntumassa.

  – Suuri osa tästä lämpötilapoikkeamasta johtuu yölämpötiloista, sillä pilvinen ja tuulinen sää estää lämpötilaa laskemasta yhtä alas kuin tyyninä, selkeinä öinä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen yö olisi vuodenaikaan nähden lämmin, viikkoon mahtuu monenlaista säätä. Ainakin osa viikon sateesta tulee Lapissa lumena, Anna Latvala sanoo.

  Koululaisten syyslomia vietetään 25. lokakuuta alkavalla viikolla muun muassa Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Porissa ja Oulussa.

  Muualla Euroopassa keskimääräistä lämpimämmän sään alue kulkee lokakuun viimeisellä viikolla Euroopan halki Espanjasta Venäjän luoteisosaan. Balkanilla ja Italiassa on vähän tavallista kylmempää. Euroopan pohjoispuoliskolla on keskimääräistä sateisempaa.

  Miltä näyttää marraskuun alku?

  Marraskuun 1. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ei näytä merkkejä keskimääräistä lämpimämpään tai kylmempään suuntaan Suomessa. Viikko on ennusteen mukaan yhä hieman tavanomaista sateisempi laajalti maan keski- ja pohjoisosassa.

  Keski- ja Pohjois-Euroopassa vaikuttaa kuukausiennusteen mukaan edelleen matalapaineen alue. Sää on sekä läntisessä että pohjoisessa Euroopassa tavallista sateisempaa.

  Euroopan keski- ja eteläosassa on hieman keskimääräistä lämpimämpi viikko, mutta pohjoisessa ollaan lähellä tavanomaista.

  – Suomi jää lämpimän alueen ja Pohjois-Atlantilla olevan vähän kylmemmän alueen väliin. Lähempänä sitten tarkentuu, onko jompikumpi vallitseva, sillä ennuste on jo tässä vaiheessa epävarmempi. Todennäköisesti viikon aikana kuitenkin sää vaihtelee päivien välillä, Anna Latvala toteaa.

  Päivitetty 19.10. 15.32

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 24.10.
  +10,1 °C
   
  Sateisin paikka 24.10.
  9,5 mm
   
  Kylmin paikka 24.10.
  -21,3 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +13,8 °C
  20.10.
  Viime viikon sateisin paikka
  72,4 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -21,3 °C
  24.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +22,8 °C
  9.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  83,9 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -6,8 °C
  22.9.

  Päivitetty 25.10. 10.54

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa