Paikanna

  Kuukausiennuste

  Uusi kuukausiennuste: Selvästi tavanomaista lämpimämpää säätä Suomeen – Alpeille lunta

  Syys-lokakuun kuukausiennuste on kääntynyt aiempaa ennustettua lämpimämpään suuntaan. Sää voi jatkua tavanomaista lämpimämpänä ainakin neljä viikkoa.

  Syyskuun 21. päivä alkavalla viikolla Suomea hellii paikoin jopa lähes kesäinen sää. Viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan laajalti 3–4 astetta tavanomaista lämpimämpiä, Lapissa enimmäkseen 0–3 astetta.

  – Syyskuun lopussa muodostuu tilanne, jossa Suomen länsipuolella on matalapaineen alue, jonka sateet kulkevat osittain Suomenkin yli. Suomen itäpuolella on puolestaan korkeapaine. Näiden välistä Suomeen virtaa etelämpää Euroopasta lämmintä ilmaa. Lokakuun alussa korkeapaineen ja samalla myös keskimääräistä kuivemman sään mahdollisuus kasvaa, mutta siinä on vielä epävarmuutta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Syyskuun viimeisen täyden kalenteriviikon osalta ennusteissa näkyy 15–20 asteen lukemia maan etelä- ja keskiosassa. Sateitakin on liikkeellä, torstaina lännessä voi ukkostaa.

  – Suomen lämpötilat voivat olla päivällä varsinkin maan etelä- ja keskiosassa lähes kesäisiä. Näyttää siltä, että lämmin jakso voi viivästyttää syksyn alkua maan etelä- ja keskiosassa, sanoo Anna Latvala.

  Lapissa on kuitenkin melko viileää. Päivälämpötilat ovat Lapissa alkuun laajalti 4–10 asteessa, loppuviikolla ajoittain 10–14 astetta. Käsivarressa lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on syyskuun puolivälissä maan eteläosassa 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–12 astetta.

  Jopa 3–5 astetta tavanomaista lämpimämpää

  Syyskuun 28. päivä alkavalla viikolla Venäjällä on ennusteen mukaan edelleen korkeapaine, Suomen länsipuolella ja myös Keski-Euroopassa puolestaan matalapaineen alue. Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on koko maassa 3–5 astetta keskimääräistä syys-lokakuun vaihdetta lämpimämpi.

  – Lämmin virtaus näyttää jatkuvan Suomessa. Sateessakaan ei tapahdu suurempia muutoksia. Suomi on edelleen lännen sateisen ja idän kuivan alueen välissä, sanoo Anna Latvala.

  Lokakuun puolella 5. lokakuuta alkavalla viikolla korkeapaineen mahdollisuus alkaa kasvaa Suomessa. Jos ennuste toteutuu, Suomessa jatkuisi tavanomaista lämpimämpi sää.

  Lokakuun puolivälin tienoilla 12. lokakuuta alkavalla viikolla keskimääräistä lämpimämpi sää on edelleen mahdollista, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa.

  Lokakuun puolivälissä sää on kuitenkin jo keskimäärin selvästi viileämpää kuin syyskuun puolivälissä, joten tavanomaista lämpimämpi sää ei välttämättä tarkoita kovinkaan lämpimiä lukemia enää lokakuun puolivälin tienoilla.

  – Suomen eteläosassakin päivän ylin lämpötila on lokakuun puolivälissä tilastollisesti lähellä kymmentä astetta, Lapissa enimmäkseen 0–5 astetta. Yöpakkanenkin on yleistä Pohjois-Suomessa. Tilastollisesti pitkin Lappia voi olla jo ajoittain luntakin, muistuttaa Anna Latvala.

  Terminen syksy saattaa olla jo alkanut ainakin osassa pohjoista Suomea. Muuallakin on ollut jo eripituisia syksyisiä jaksoja, etelässä kuitenkin vasta yksittäisiä viileämpiä päiviä. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen alapuolella. Terminen syksy alkaa maan pohjoisosassa keskimäärin ennen syyskuun puoliväliä, Lapin pohjoisosassa paikoin jo elokuun puolivälin jälkeen. Maan etelä- ja keskiosassa terminen syksy alkaa laajalti yleensä syyskuun loppupuoliskon aikana.

  Alpeille lunta

  Muualla Euroopassa vallitsee 21. syyskuuta alkavalla viikolla monin paikoin matalapainesää, Venäjälle on vahvistumassa korkeapaine. Lämpötilat ovat viilenemässä alkuun läntisessä Euroopassa, vähitellen myös idässä. Alpeille ennustetaan loppuviikolle lumisateita, paikoin jopa yli puolen metrin lumisademääriä. Myös Skandeilla tulee lunta.

  Syyskuun 28. päivä alkavalla viikolla lämmin virtaus jatkuu paitsi Suomessa myös Euroopan itäosassa, Euroopan länsiosassa on edelleen ajankohtaan nähden viileää.

  Kuukausiennusteen mukaan on mahdollista, että 5. lokakuuta alkavalla viikolla Euroopan länsiosassa vallitsisi matalapainesää. Läntisessä Euroopassa voi olla edelleen paikoin koleaa, mutta Euroopan itäosassa tavanomaista lämpimämpi sää jatkuisi.

  Päivitetty 23.9. 10.07

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 24.9.
  +22,0 °C
   
  Sateisin paikka 24.9.
  13,3 mm
   
  Kylmin paikka 24.9.
  Saana
  -2,9 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +19,6 °C
  14.9.
  Viime viikon sateisin paikka
  71,2 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -4,5 °C
  20.9.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  94,7 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +29,4 °C
  8.8.
  Viime kuun kylmin paikka
  -4,2 °C
  28.8.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.