Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Talvinen sää rysähtää etelään asti

  Sää on kylmenemässä lokakuun viimeisinä päivinä talviseksi koko Suomessa. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan marraskuun alkupuolisko näyttää tavanomaista viileämmältä. Lumisateet ovat pian mahdollisia etelässä asti.

  Vielä tällä viikolla etelässä päästään kymmenen asteen lämpötiloihin. Suomen yli kulkee sateita lähes päivittäin, pohjoisessa sataa myös lunta. Matalapaineiden yhteydessä myös tuulet voimistuvat.

  Sää on tällä viikolla keskimääräistä lämpimämpää Suomen etelä- ja keskiosan lisäksi myös laajalti keskisessä ja itäisessä Euroopassa. Kaakkois-Euroopassa on lämpöaalto, joka tuo esimerkiksi Italiaan ja Kreikkaan jopa 25–30 asteen lämpötiloja.

  Ensi viikolle kuukausiennuste näyttää kuitenkin kylmän sinistä lähes koko Eurooppaan. Se tarkoittaa, että sää muuttuu ajankohdan keskimääräistä kylmemmäksi.

  – Pohjoisesta alkaa virrata kylmää ilmaa ja sää tuntuu talviselta eteläisessä Suomessa asti. Päivälämpötilat ovat pakkasella lähes koko maassa, Lapissa pakkasta voi olla öisin 20–30 astetta, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tämän hetken ennusteen mukaan keskimääräistä kylmempi sää jatkuu Suomessa ja laajalti Euroopassa marraskuun alkupuoliskon ajan.

  – Nyt näyttää, että kylmä tilanne on pitkäkestoinen. Voi jopa olla, että terminen talvi alkaa meillä tavallista aikaisemmin, toteaa Joanna Rinne.

  Terminen talvi on jo alkanut hieman tavanomaista aikaisemmin Pohjois-Lapissa ja paikoin Keski-Lapissa. Pohjois-Lapissa terminen talvi alkaa keskimäärin lokakuun puolivälin paikkeilla, maan pohjoisosassa kokonaisuudessaan lokakuun loppuun mennessä, maan keskiosassa ja idässä marraskuun alkupuoliskolla ja lännessä ja etelässä marraskuun loppupuoliskolla.

  Päivälämpötilat ovat loka-marraskuun vaihteessa etelässä keskimäärin 4…6 °C, maan keskiosassa 2…4 °C ja pohjoisessa -4…+2 °C.

  Lunta eteläänkin?

  Tällä viikolla erityisesti Pohjois-Suomessa sää on tavanomaista sateisempaa. Euroopassa rankkoja sateita tulee Ranskassa ja Espanjassa, myös tulvat ovat mahdollisia.

  Ensi viikon kylmeneminen tuo mukanaan kuivempaa ilmaa ja sateita tulee laajalti keskimääräistä vähemmän Suomessa ja muualla Euroopassa. Norjan rannikolle ja paikoin Välimerelle sade-ennusteet tuovat tavanomaista sateisempaa säätä.

  Suomessa sää on ensi viikolla niin kylmää, että jos sateita tulee, ne ovat laajalti lunta.

  – Ensi viikon aikana on mahdollista, että etelässäkin sateet tulevat lumena, sanoo Joanna Rinne.

  Päivitetty 22.10. 03.07

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 21.10.
  3,0 mm
   
  Lämpimin paikka 21.10.
  +11,5 °C
   
  Kylmin paikka 21.10.
  -19,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  43,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +12,8 °C
  19.10.
  Viime viikon kylmin paikka
  -19,1 °C
  20.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +26,2 °C
  10.9.
  Viime kuun kylmin paikka
  -8,1 °C
  19.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  132,3 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa