Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Talvinen kausi päättyy runsaisiin sateisiin

  Suomi on viimeisen noin viikon ajan kuulunut kylmän ilmamassan piiriin. Kylmään ilmamassaan on liittynyt yöpakkasia ja lumisateita jopa aivan maan eteläosassa asti.

  Tilanne on muuttumassa: jo tiistain ja keskiviikon välisestä yöstä alkaen Suomeen alkaa virrata lounaasta lämpimämpää ilmaa ja sateita. Muutaman päivän sateista jaksoa seuraa lyhyt kylmempi vaihe, mutta näyttäisi siltä, että viimeistään ensi viikoksi sää lämpenee reilusti koko maassa, ja sen jälkeen jatkuu vaihtelevana: lämpimämmän ja kylmemmän ilman aallot liikkuvat Suomen yli yksi toisensa jälkeen. Sateet tulevat ensi viikosta alkaen todennäköisesti vetenä Lapissakin.

  Päivittäissääennusteissa alkava kylmän ilmamassan väistyminen näkyy. Keskiviikosta perjantaihin Suomessa vaikuttaa laaja matalapaineen keskus, joka tuo meille runsaita sateita ja maan eteläosaan lämpenevää säätä. Lapissa sateet tulevat vielä laajalti lumena, mutta muualla lumisade kestää vain hetken ja muuttuu pian vesisateeksi. Sateet voivat olla paikoin runsaita – kuukausiennuste ennustaa viikon olevan kokonaisuudessaan ajankohdan keskiarvoa sateisempi.

  Sateiden lisäksi maan eteläosaan leviää lämpimämpää ilmaa. Kuukausiennusteessa aivan etelärannikon tuntumassa viikon keskilämpötilan ennustetaan olevan ajankohdan keskiarvoa korkeampi kylmästä alkuviikosta huolimatta. Muualla Suomessa ollaan ajankohdan keskiarvon tasolla tai sen alapuolella.

  Muualla Euroopassa sää on tällä viikolla laajalti vuodenaikaan nähden lämmintä. Vuodenaikaan nähden kylmempää on ainoastaan pohjoisessa Fennoskandiassa, Portugalin seudulla sekä Adrianmeren ympäristössä. Pääosassa Eurooppaa on myös vuodenaikaan nähden kuivaa, ajankohtaan nähden runsaita sateita tulee Atlanttia reunustavilla alueilla sekä Fennoskandiassa.

  Ensi viikosta alkaen palataan vuodenaikaan nähden lämpimään säähän

  Kuukausiennusteen toisella viikolla eli ensi viikolla tilanne muuttuu. Pohjois-Euroopassa, myös Suomessa, vallitsee lämmin eteläinen ilmavirtaus. Eurooppa on jakaantunut lämpimään itään ja vuodenaikaan nähden viileään länsiosaan. Päivittäissääennusteiden mukaan sateiden olomuoto muuttuu maan pohjoisosassakin vedeksi.

  Ensi viikon sademäärätilannetta tarkasteltaessa Suomesta löytyy sekä ajankohtaan nähden kuivia että sateisia alueita. Itäisessä Euroopassa on ajankohdan keskiarvoa kuivempaa, läntisessä sateisempaa. Poikkeuksiakin löytyy, kuten hyvin vähäsateiseksi ennustettu Portugalin seutu.

  Kuukausiennusteen kolmannella ja neljännellä viikolla ajankohtaan nähden korkeat viikon keskilämpötilat jatkuvat Suomessa ja Pohjois-Euroopassa. Sateissa ollaan vuodenajan keskiarvon tasolla, mutta muualla Euroopassa on yleisesti laajoilla alueilla kuivaa. Manner-Euroopassa marraskuun alun lämpötila näyttää ennustuvan huonosti, kuukausiennuste ei ota voimakasta kantaa suuntaan tai toiseen.

  Päivitetty 20.10. 01.23

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 23.10.
  +12,5 °C
   
  Sateisin paikka 23.10.
  11,2 mm
   
  Kylmin paikka 23.10.
  -9,5 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  39,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +13,6 °C
  12.10.
  Viime viikon kylmin paikka
  -10,0 °C
  18.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +23,5 °C
  27.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  144,0 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -7,1 °C
  27.9.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa