Paikanna

  Kuukausiennuste

  Lokakuun jatko: Etelässä sateista syyssäätä, Lapissa jo talvista

  Suomi jakaantuu lokakuun edetessä syksyiseen ja sateiseen maan etelä- ja keskiosaan ja talviseen maan pohjoisosaan.

  Britteinsaarten lähistollä olevan matalapaineen takia osaan Eurooppaa pääsee virtaamaan lämmintä ilmaa etelästä. Espanjassa ja Portugalissa sää on tällä viikolla tavanomaista viileämpää, mutta keskisessä ja itäisessä Euroopassa tavanomaista lämpimämpää. Tämän lämpimämmän alueen reuna yltää myös eteläisen Suomen ylle.

  – Suomessa maan eteläosassa on tällä viikolla vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpää ja sateista. Lapissa puolestaan on keskimääräistä kylmempää ja kuivaa, kuvailee Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Etelässä sää lämpeneekin tämän viikon loppupuolella ja paikoin mitataan kymmenen plusasteen lukemia. Lapissa sää on puolestaan kylmenemässä. Viikon mittaan voidaan mitata syysjakson tähän asti kylmimpiä lämpötiloja. Viikonloppuna Pohjois-Lapissa voi olla päivisinkin pakkasta paikoin 5–10 astetta.

  Kuukausiennuste ennakoi Euroopan lämpötilojen osalta melko samankaltaisen tilanteen jatkuvan myös 21. lokakuuta alkavalla viikolla, lämpimän ilman alue vain siirtyy hieman idemmäs. Tällöin Suomessa maan etelä- ja keskiosassa olisi keskimääräistä lämpimämpää, Lapissa hieman keskimääräistä kylmempää.

  Lokakuun viimeisellä viikolla tavanomaista lämpimämpi ilma näyttää väistyvän Euroopan yltä itään.

  Sateinen loppukuu maan etelä- ja keskiosassa

  Euroopan mittakaavassa Keski- ja Itä-Europan keskimääräistä lämpimämmällä alueella sää on myös kuivaa tällä ja ensi viikolla. Sateita kerääntyy lämpimän alueen reunoille, tällä viikolla läntisen Euroopan yli kohti Fennoskandiaa. Viikko onkin tavallista sateisempi myös Suomen, Ruotsin ja Norjan eteläosissa.

  Ensi viikolla sateisin vyöhyke kulkee Euroopassa hieman idempänä Italian ja keskisen Euroopan yli Suomeen asti. Kuun lopussa enimmät sateet näyttäisivät painottuvan Euroopassa Välimeren alueelle.

  Päivitetty 15.10. 01.58

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 19.10.
  19,0 mm
   
  Lämpimin paikka 19.10.
  +12,8 °C
   
  Kylmin paikka 19.10.
  -13,6 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  73 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +12,8 °C
  13.10.
  Viime viikon kylmin paikka
  -8,7 °C
  11.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +26,2 °C
  10.9.
  Viime kuun kylmin paikka
  -8,1 °C
  19.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  132,3 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Mitä meteorologin työpäivään sisältyy?

  Mitä meteorologin työpäivään sisältyy?

  Hyppää Joannan mukaan katsomaan, millainen on meteorologin työpäivä!

  Julkaistu 20.10.