Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Hetkeksi pakkasia eteläänkin? Miltä näyttää talvilomaviikko?

  Sää näyttää kuukausiennusteen mukaan edelleen keskimääräistä lämpimämmältä, vaikka ensi viikolla onkin odotettavissa kylmenevää. Myös etelään voi tulla öisin kaksinumeroisia pakkaslukemia.

  Tällä viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpää suuressa osassa Suomea, mutta tavanomaista kylmempää pohjoisessa Lapissa. Alkuviikolla Lapissa onkin mitattu yli 35 asteen pakkasia. Aivan etelässä sää on kuitenkin tällä viikolla jopa kuusi astetta keskimääräistä lämpimämpää, maan keskiosassa 3–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

  Ensi viikolla sää on päivittäissääennusteiden mukaan kylmenemässä etelää myöten niin, että alkuviikolla päivälämpötilat ovat etelässä nollan tuntumassa, ajoittain pakkasellakin. Maan keskiosassa pakkasta voi olla päivisin 5–10 astetta, pohjoisessa 10–20 astetta. Alkuviikon aikana etelässäkin voi olla öisin 10–20 asteen pakkasia. Lauhan länsivirtauksen sijaan tuuli kääntyy puhaltamaan luoteen suunnalta. Ensi viikko on myös tätä viikkoa aurinkoisempi.

  – Sateet vähenevät ensi viikolla ja tulevat ainakin ensi viikon alkupuolella lumena koko maassa. Kylmeneminen saattaa kuitenkin olla vain väliaikaista, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Kuukausiennuste näyttää nimittäin ensi viikollekin keskimääräistä lämpimämpää. Tätä kirjoitettaessa päivittäisennusteet eivät vielä yllä ensi viikon loppuun asti.

  – Kuukausiennuste summaa yhteen koko viikon, joten esimerkiksi kylmä alkuviikko ja lauha loppuviikko voivat antaa samanlaisen ennusteen viikoksi kuin koko viikon ajan samanlaisena pysyvä sää, toteaa Joanna Rinne.

  Kuukausiennusteen mukaan seuraavan neljän viikon vallitseva virtaus on edelleenkin voimakas länsivirtaus, joka tuo lauhaa ilmaa ja sateita Atlantilta. Helmikuun alkupuolen ennusteissa on yhä laajalti 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Viikolla 8 eli 17. helmikuuta alkavalla viikolla vietetään koululaisten ensimmäistä talvilomaviikkoa.

  – Kuukausiennusteen mukaan sää on ensimmäisellä talvilomaviikolla koko maassa tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä runsaampia. Talvilomilla varmimmat lumet löytyvät Lapista, etelässä luminen talviloma on puolestaan kaikista epävarmin, sanoo Joanna Rinne.

  Säätilastojen mukaan tammi-helmikuun vaihteessa päivän ylimmät lämpötilat ovat pakkasella lähes koko maassa paikoin Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Etelässä ajankohdan keskimääräinen ylin lämpötila vertailukaudella 1981–2010 on -6…0 astetta, maan keskiosassa -8…-2 astetta ja pohjoisessa -10…-6 astetta.

  Sateet yhä monessa muodossa etelässä

  Tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa keskimääräistä sateisempi. Sateita tuleekin päivittäin jossain päin maata. Suuressa osassa Suomea sateet ovat lunta, mutta etelässä ja lännessä myös vettä. Myös keskisessä Euroopassa on tavanomaista sateisempaa.

  – Sama jo pitkään jatkunut kuvio näyttää säilyvän Euroopan tasolla eli eteläisessä Euroopassa on korkeapaine, joka työntää sateita keskiseen ja pohjoiseen Eurooppaan. Sateiden paikka vaihtelee hieman viikosta toiseen, toteaa Joanna Rinne.

  Ensi viikko näyttää Suomessa tätä viikkoa kuivemmalta – sademäärät ovat ennusteen mukaan melko keskimääräisiä, etelässä tulee ehkä jopa hieman tavanomaista vähemmän sateita. Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa sateiden ennustetaan olevan tavanomaista vähäisempiä.

  10. helmikuuta alkavalle viikolle Suomeen olisi tulossa hieman tavanomaista sateisempaa säätä, samoin esimerkiksi osaan Ruotsia, Norjaa, Isoa-Britanniaa ja Saksaa.

  17. helmikuuta alkavalle viikolle eli ensimmäiselle talvilomaviikolle Suomeen ennustetaan siis keskimääräisiä tai hieman keskimääräisiä runsaampia sateita, samoin kuin Ruotsiin, Norjaan, Isoon-Britanniaan ja Alppien seudulle. Keskisessä Euroopassa sademäärät näyttävät melko tavanomaisilta. Osassa Espanjaa, Italiaa ja Portugalia puolestaan olisi tavanomaista vähemmän sateita.

  Päivitetty 28.1. 04.13

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 27.1.
  +5,1 °C
   
  Kylmin paikka 27.1.
  -38,8 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  11,5 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +9,2 °C
  21.1.
  Viime viikon kylmin paikka
  -35,2 °C
  26.1.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  42,7 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +8,4 °C
  4.12.
  Viime kuun kylmin paikka
  -35,4 °C
  9.12.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa