Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Terminen syksy vihdoin alkuun etelässä, talvi lähestyy jo Lapissa – pakkasia ja lumisateita näkyvissä

  Eurooppa jakaantuu 12. lokakuuta alkavalla viikolla ajankohtaan nähden tavanomaista kylmempään läntiseen Eurooppaan ja tavanomaista lämpimämpään itäiseen Eurooppaan. Suomi on näiden alueiden välimaastossa. Sää on viilenemässä meillä lokakuun alun selvästi tavanomaista korkeammista lukemista.

  – Lämpötilat ovat Suomessa viikon mittaan sekä vuorokausi- että viikkotasolla lähellä normaaleja lokakuun puolivälin lukemia, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Keskimääräinen ylin lämpötila on tilastojen mukaan lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 0–6 astetta.

  Sateita kulkee 12. lokakuuta alkavalla viikolla Suomen yli, mutta viikon sateet ovat ainakin alkuun melko hajanaisia. Maan etelä- ja keskiosassa viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan laajalti ajankohtaan nähden tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä.

  – Viikonlopun sateista voidaan silti saada vielä laajemminkin sadetta. Lapissa ja mahdollisesti itärajalla viikon sademäärät saattavat olla tavanomaista suurempiakin. Etenkin pohjoisessa sateita tulee myös lumena, etelässä vielä enimmäkseen vetenä. Maan keskivaiheilla lumisempaa olomuotoa alkaa esiintyä siellä täällä viikonlopun lähestyessä, ennustaa Jenna Salminen.

  Terminen syksy alkaa etelässä – Lapissa terminen talvi lähestyy

  Terminen kesä on jatkunut etelässä vielä pitkälle lokakuuhun, mutta nyt näyttää siltä, että terminen syksy olisi alkamassa etelässä asti. Maan keskivaiheilla ja jopa paikoin pohjoisessa on vielä viime aikoina käyty ajoittain termistä kesää vastaavissa lämpötiloissa, mutta nyt on siirrytty jälleen syksyisen sään puolelle. Lapissa sen sijaan kolkutellaan jo termisen talven alkua.

  – Lapin pohjoisosassa ja ehkä jopa muuallakin Lapissa ennusteet ennakoivat termisen talven alkamista. Viilentyvä sää ja pakkasten yleistyminen mahdollistavat keskilämpötilan laskun pakkasen puolelle eli talvisiin oloihin, toteaa Jenna Salminen.

  Toistaiseksi Lapin ennusteissa ei ole nähtävissä paluuta selvästi lämpimämpään säähän, mutta varmaa termisen talven alku ei vielä ole.

  Termisten vuodenaikojen vaihtuminen selviää aina vasta jälkikäteen, kun voidaan varmistua, että kriteerit täyttyvät pysyvästi. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvämmin kymmenen asteen alapuolella. Terminen talvi puolestaan alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvämmin nollan asteen alapuolelle. Tavanomaisesti terminen syksy käynnistyy eteläisessäkin Suomessa jo syyskuun lopussa, joten syksyn alku on tänä vuonna etelässä selvästi myöhässä keskimääräisestä. Terminen talvi puolestaan alkaa pohjoisessa Lapissa ja osassa Keski-Lappia tavallisesti näihin aikoihin lokakuun puolivälin molemmin puolin, muuallakin Lapissa lokakuun loppuun mennessä.

  Millaisina jatkuvat syyslomien säät?

  Suomen eteläpuoliskolle ennakoidaan 19. lokakuuta alkavalle viikolle ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja, mutta normaalia lämpimämmän sään mahdollisuus on lähellä. Pohjoisessa Suomessa on mahdollisesti tavanomaista kylmempää.

  – Maan eteläosaan tai lähelle Suomea voi yltää myös lämpimämpää ilmaa Atlantilla mahdollisesti voimistuvan matalapainetoiminnan takia. Pohjoisessa puolestaan on mahdollista, että ainakin Suomea hipoo tai pohjoisimman Suomen ylle pääsee jo pyörähtämään arktista ilmaa, mikä laskisi viikon lämpötilaa jo hieman keskimääräistä kylmemmälle puolelle. Pohjoisen ja koillisen puolelta lähestyvän kylmän ilman ja etelämpää saapuvan lämpimän ilman asettuminen vastakkain Suomen yllä aiheuttaa haastetta ennustamiseen. Vielä voidaan siirtyä sekä kohti kylmempää että lämpimämpää, toteaa Jenna Salminen.

  Ilmamassojen rajalle on odotettavissa myös sateita. Kuukausiennuste ennakoi tällä hetkellä etelään ja maan keskivaiheille tavanomaista sateisempaa säätä 19. lokakuuta alkavalle viikolle. Pohjoisessa viikon sää jää ennusteessa normaalia kuivemmaksi.

  – Ennuste puoltaa talvisen sään jatkumista Lapissa, jos etelästä puskeva lämpö ei pääse etenemään ennustettua pohjoisemmas. Lumisateet ovat todennäköisiä pohjoisessa ja mahdollisia maan keskivaiheilla – etelässäkin saattaa vesisateen seassa olla paikoin lumisempaakin olomuotoa mukana, sanoo Jenna Salminen.

  Miltä näyttää loka-marraskuun vaihde?

  Kuukausiennuste ei anna voimakkaita signaaleja lämpötiloista 26. lokakuuta ja 2. marraskuuta alkaville viikoille. Lokakuun lopun ja marraskuun alun osalta kuukausiennuste tarjoaa kuitenkin todennäköisempänä vaihtoehtona ajankohtaan nähden hieman normaalia lämpimämpää säätä Suomeen.

  Tilastojen mukaan vuorokauden ylimmät lämpötilat ovat loka-marraskuun vaihteessa maan eteläosassa 2–8 astetta, maan keskiosassa 0–6 astetta ja pohjoisessa -4 ja +2 asteen välillä.

  Tämän hetken ennusteessa 26. lokakuuta alkava viikko olisi Suomessa sademäärien osalta keskimääräinen tai keskimääräistä sateisempi, 2. marraskuuta alkava viikko puolestaan keskimääräinen tai keskimääräistä kuivempi. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma.

  Läntisessä Euroopassa tavanomaista viileämpää

  Länsi-Euroopassa on 12. lokakuuta alkavalla viikolla ajankohtaan nähden keskimääräistä kylmempää.

  – Syinä tähän ovat Pohjois-Euroopan länsipuolelle Atlantille voimistuva korkeapaine sekä Länsi-Euroopan yllä ja itäpuolella vaikuttavat matalapaineet, jotka mahdollistavat kylmän ilman virtauksen Pohjois-Euroopan poikki Länsi-Eurooppaan.

  Tavanomaista lämpimämpää sen sijaan on itäiseltä Välimereltä ja Itä-Euroopasta Venäjälle asti ulottuvalla alueella. Läntisellä Venäjällä alkuviikolla vaikuttava korkeapaine saa tuulen käymään etelästä itäiseltä Välimereltä kohti pohjoista. Lämpimän ilman virtausta alueelle voimistavat Euroopan yltä Venäjälle kulkeutuvat matalapaineiden tuulet.

  Matalapaineet ylläpitävät epävakaata säätä pitkin Eurooppaa, mutta sää on kuukausiennusteen mukaan normaalia sateisempaa vain Välimereltä Italian ja Kreikan suunnalta ja Itä-Euroopasta Pohjois-Venäjälle ulottuvalla alueella. Länsi-Euroopassa sateet jäävät normaalia vähäisemmiksi.

  Lokakuun 19. päivä alkavalla viikolla Länsi-Euroopassa on jo mahdollisesti tavanomaista lämpimämpää, mikäli Atlantille Euroopan länsipuolelle pääsee voimistumaan matalapaineen alue. Tällöin Länsi-Eurooppaan saattaa päästä virtaamaan lämpimämpää ilmaa etelän suunnalta.

  Matalapaineiden sateet tuovat läntiseen Eurooppaan sateita, idempänä Etelä-Euroopassa ja mahdollisesti keskisessäkin Euroopassa viikon sateet ovat vähäisempiä.

  Päivitetty 13.10. 08.43

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 18.10.
  24,5 mm
   
  Lämpimin paikka 18.10.
  +10,6 °C
   
  Kylmin paikka 18.10.
  -10,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  39,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +13,6 °C
  12.10.
  Viime viikon kylmin paikka
  -10,0 °C
  18.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +23,5 °C
  27.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  144,0 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -7,1 °C
  27.9.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa