Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Sateen olomuoto: tuleeko sade vetenä, räntänä vai lumena?
  Blogi |

  Sateen olomuoto: tuleeko sade vetenä, räntänä vai lumena?

  Lumimyräkkä Helsingissä
  Lumimyräkkä Helsingissä. Kuva: Foreca

  Sade voi tulla maahan monissa eri olomuodoissa. Sateen olomuotoja ovat muun muassa vesi-, lumi-, räntä- ja tihkusade, jäätävä sade, jäätävä tihku, jäärakeet, lumirakeet ja lumijyväset. Olomuotoon vaikuttavat eri ilmakerrosten lämpötilat sekä se, kuinka kosteaa tai kuivaa ilma on ilmakerroksissa.

  Suurin osa sateesta lähtee pilvestä alas jäänä tai lumena

  Suomen oloissa noin 90 % sateesta lähtee pilvistä alas jäänä tai lumena. Pilven ja maan välissä olevien ilmakerrosten lämpötila määrää sen, ehtiikö lumi tai jää sulaa ennen maahan saapumistaan. Talvella, kun useampi ilmakerros on pakkasella, sade tulee maahan asti lumena. Kesällä alemmat ilmakerrokset ovat plussan puolella, jolloin lumi ja jää ehtivät sulaa vedeksi.

  Näin sateen olomuotoa ennustetaan

  Sateen olomuotoa voi ennustaa kastepistelämpötilan avulla. Kastepistelämpötila kertoo, kuinka kostea tai kuiva ilmakerros on. Yleensä mitä kuivempaa ilma on, sitä kiinteämmän sateen olomuodon se mahdollistaa korkeammissakin lämpötiloissa. Joskus esimerkiksi keväisin nähdään lumisadetta, vaikka ilman lämpötila on jopa yli viisi astetta plussalla. Tällöin ilma on niin kuivaa, että sade ei ehdi muuttua vedeksi. Kuivassa ilmassa tapahtuu enemmän sateen haihtumista, ja sen ympäristössä ilma kylmenee, jolloin sade pysyy todennäköisemmin lumena. Mitä kosteampaa ilma on, sitä enemmän se pystyy sitomaan lämpöä ja sen nopeammin sulaminen tapahtuu. 

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa