Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Ilmastonmuutos - miten se vaikuttaa maapallomme lämpöoloihin?
  Blogi |

  Ilmastonmuutos - miten se vaikuttaa maapallomme lämpöoloihin?

  Kesäsäiden paluu termisen syksyn alettua syyskuussa.
  Ilmastonmuutos nostaa keskilämpötilaamme kautta maapallon. Kuva: Markus Mäntykannas

  Ilmastonmuutoksen myötä lämpötila nousee voimakkaimmin napa-alueilla, erityisesti pohjoisella napa-alueella. Suomen leveysasteilla lämpeneminen tuntuu erityisesti talvikuukausissa.

  Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen

  Maapallon lämpenemisen jatkuessa sää- ja ilmasto-oloissa tapahtuu muutoksia. Moni asia vaikuttaa esimerkiksi ruoantuotantoon ja siihen, missä ihmiset pystyvät asumaan. Tällaisia asioita ovat muun muassa meriin sitoutuva lämpö, kuivien alueiden kuivuminen entisestään sekä muutokset monsuunisateissa. Liian korkea lämpötila voi johtaa kosteillakin seuduilla alueen muuttumiseen asuinkelvottomaksi. 

  Lämpeneminen sulattaa jäätiköitä - rannikkotulvat yleistyvät

  Myös muun muassa meren lämpölaajenemisesta ja jäätiköiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu uhkaa matalalla sijaitsevia rannikkokaupunkeja ja rannikoiden pohjavesimuodostumia. Kylmää kestämättömät tuhohyönteiset pystyvät levittäytymään laajemmalle, mutta samalla myös lämpimien seutujen viljelykasvit voivat levittäytyä korkeammille leveysasteille ja satomäärä voi kasvaa joillakin seuduilla.

  Talvien lämpenemisellä voi olla yllättäviä vaikutuksia

  Talvella lämpötilaero napa-alueen ja tropiikin välillä on suurempi kuin kesällä. Ilmaston lämmetessä etenkin talvet lämpenevät korkeilla leveysasteilla, joten tämä lämpötilaero pienenee. On mahdollista, että lämpötilaeron pieneneminen johtaa heikentyvään virtaukseen napa-alueen ympärillä ja kylmää, arktista ilmaa pääsee virtaamaan ajoittain enemmän etelään, joten kylmät talvet ovat edelleen täysin mahdollisia ja jopa todennäköisiä. Kaiken kaikkiaan keskilämpötila on kuitenkin kohoamaan päin erityisesti korkeilla leveysasteilla: eniten lämpenevät talvet.

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa