Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Miten ilmastonmuutos vaikuttaa sateisiin?
  Blogi |

  Miten ilmastonmuutos vaikuttaa sateisiin?

   

  Merivesi oli korkealla Helsingin edustalla Uunisaaressa Ciara-myrskyn aikana helmikuun alussa 2020.
  Merivesi oli korkealla Helsingin edustalla Uunisaaressa Ciara-myrskyn aikana helmikuun alussa 2020. Kuva: Markus Mäntykannas

  Ilmaston lämmetessä myös sademäärien ennustetaan kasvavan. Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän siinä on kosteutta ja sitä runsaampia ja rankempia sateet voivat olla. 

  Suomessa sademäärä kasvaa erityisesti talvisin

  Suomessa on ennakoitu kasvua talvikuukausien sademäärissä. Erityisesti maan pohjoisosassa kasvu on verrattain suurta, sillä siellä myös lämpeneminen on eteläisempiä leveysasteita suurempaa. Valtaosa keskitalven sateista tulee maan pohjoisosassa tulevaisuudessakin lumena, joten lumensyvyys saattaa jopa kasvaa nykyisestä. Sen sijaan maan etelä- ja keskiosassa vesisateiden osuuden ennustetaan lisääntyvän. Runsaat talvisateet voivat lisätä talvitulvia, kuten kävi helmikuussa 2020. Lumipeitekausi lyhenee koko maassa sekä syys- että kevätpuolella.

  Kesällä rankkoja sade- ja ukkoskuuroja

  Rankkojen, kesäisten sadekuurojen ennustetaan yleistyvän tulevaisuudessa. Lämpimämpään ilmaan mahtuu yhä enemmän vesihöyryä, jolloin ukkospilvilläkin on enemmän polttoainetta. Sade- ja ukkoskuurojen määrä ei välttämättä lisäänny, mutta yksittäiset kuurosateet voivat olla entistäkin voimakkaampia. Tällaiset rankat kuurot voivat aiheuttaa esimerkiksi kaupunkitulvia. 

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa