Paikanna

  Kuukausiennuste

  Helteinen sää jatkuu koko Suomessa

  Skandinavian ylle vahvistuu korkeapaine, joka tuo tällä viikolla erittäin lämmintä ilmaa etelämpää Euroopasta Pohjois-Norjaan asti. Sää on kuluvalla eli 22. heinäkuuta alkaneella viikolla tavanomaista kuumempi sekä Skandinaviassa että läntisessä Euroopassa, Espanjassa ja Ranskassa lämpötila voi kohota paikoin 40 asteeseen. Normaalia viileämpää on ainoastaan Vienanmereltä Mustanmeren ympäristöön ulottuvalla alueella.

  Suomessa viikon lämpötilan keskiarvo on selvästi normaalia korkeampi ja lämpötila nousee 25...30 asteeseen lähes koko maassa, etenkin lännessä voi olla paikoin yli 30 astetta. Suomi kuitenkin sijaitsee lähellä korkeapaineen reunaa ja Itä-Suomeen voi ulottua keskiviikkona paikoin idän viileämpää ilmaa ja sateitakin, ja lämpötila voi jäädä sateisilla alueilla paikoin alle 20 asteeseen.

  Hellettä on vielä viikon puolivaiheilla Pohjois-Lapissa asti, mutta viikonloppuna Suomi on lännen kuuman ja idän viileän ilman rajalla. Jos viileämpi ilma virtaa Suomeen asti, lämpötila voi jäädä viikonvaihteessa Lapissa ja maan itäosassa alle 20 asteeseen, paikallisesti jopa alle 15 asteeseen, vaikka lännessä olisi vielä lämmintä. Heinäkuun lopussa normaali päivälämpötila on Suomessa 20...24, Lapissa laajalti hieman alle 20 astetta.

  Seuraavalla viikolla heinä-elokuun vaihteessa ja vielä elokuun 5. päivä alkavalla viikolla säätilanne on edelleen samankaltainen. Suuressa osassa Eurooppaa sää on lämmin, mutta Suomi on juuri kylmän ja lämpimän ilman rajalla ja päivien välinen vaihtelu voi siis olla suurta.

  Elokuun puolivaiheilla paikoin Suomessa ja myös Keski-Euroopassa on mahdollisesti hieman tavanomaista lämpimämpää.

  Sademäärä jää heinäkuun lopussa tavallista pienemmäksi

  Korkeapaine pitää heinäkuun lopun sään tavallista kuivempana lähes koko Euroopassa, normaalia sateisempaa on kuluvalla viikolla vain Pohjois-Atlantin ja Itä-Euroopan matalapaineiden lähistöllä. Suomessa kuluvalla viikolla tulee ajoittain kuurosateita, joten sademäärässä voi olla suurta paikallista vaihtelua, vaikka keskimäärin viikon sademäärä jääkin tavallista pienemmäksi.

  Elokuun alkupuolella sademäärä lähestyy kuukausiennusteen mukaan Suomessa tavanomaista, mutta varsinkin Etelä- ja Keski-Euroopassa on mahdollisesti paikoin normaalia sateisempaa.

  Suomessa suurimmat kuukauden sademäärät mitataan keskimäärin heinä- ja elokuussa. Sadepäiviä on vähemmän kuin esimerkiksi syksyllä, mutta kuurosadepilvestä voi tulla lyhyessä ajassa runsaastikin vettä.

  Päivitetty 23.7. 11.48

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 22.7.
  +30,0 °C
   
  Kylmin paikka 22.7.
  Salla-Naruska
  +5,6 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +28,7 °C
  21.7.
  Viime viikon kylmin paikka
  0,1 °C
  17.7.
  Viime viikon sateisin paikka
  46,6 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +32,3 °C
  7.6.
  Viime kuun kylmin paikka
  -4,5 °C
  11.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  124,1 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa