Irish Sea

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Dramaattinen muutos koko Euroopan säässä

Päivitetty 17.1. 13.08

Tällä viikolla Euroopan kartta on villin värinen: Pohjois-Eurooppa, myös Suomi, paahtaa oranssinpunaisena, Keski-Euroopassa puolestaan ohitetaan jopa kylmä sininen ja painutaan hyytävän pinkin puolelle! Meillä siis on keskimääräistä lämpimämpää, pääosassa Eurooppaa reilusti keskimääräistä kylmempää.

Ensi viikolla tilanne muuttuu: lähes koko Eurooppa muuttuu keskimääräistä lämpimämmäksi, meilläkin lauhat lämpötilat jatkuvat. Läntisellä Venäjällä vasta lämmintä onkin!

Lämmin kuvio jää päälle helmikuun alkuviikoille. Koko Euroopan kartta hehkuu keltaisen ja oranssin, jopa punaisen sävyjä. Pitkää tulipalopakkasjaksoa ei ainakaan heti ole näköpiirissä.

Italiaan jopa metri lisää lunta

Tätä kirjoittaessani Italiassa hautaudutaan paikoin lumen alle, mikä näkyy myös sadekertymäennusteessa: Euroopan sateet painottuvat Välimerelle ja Norjan vuoristoon. Italiaan on lähipäivinä odotettavissa pahimmillaan jopa metri lisää lunta! Suomessa sademäärä jää vähäiseksi, kuten myös laajalti Keski-Euroopassa.

Ensi viikolla säätyyppi muuttuu dramaattisesti. Sadealueet siirtyvät kulkemaan läntisen ja Pohjoisen Euroopan yli, meilläkin sateita on odotettavissa ajankohdan keskiarvoa enemmän. Runsaat sateet jatkuvat myös Italian saappaanpohjassa ja Kreikan edustalla.

Helmikuun ensimmäinen viikko vaikuttaa Suomessa sateiselta, jälkimmäisessä ennuste palaa jo maltillisesti lähelle keskiarvoa. Kuukausiennusteilla onkin tapana olla antamatta ennusteen loppupäässä kovin voimakkaita signaaleja suuntaan tai toiseen.

Kaikkiaan sekä lämpötila- että sade-ennusteessa näkyy hyvin suursäätilanne, jossa tällä viikolla keskisen Euroopan ylle on istahtanut kylmä korkeapaine ja lämmin ilma kiepsahtaa Suomeen, sateet Välimerelle ja Norjan vuoristoon. Ensi viikkoon mennessä korkeapainekupla poksahtaa ja sekä lämmin ilma että sateet vyöryvät Eurooppaan rytinällä.

Päivitetty 17.1. 13.08Copyright © Foreca Oy