Mainos latautuu…

Trombin ja tornadon ero – miten ne syntyvät?

Ilmanpyörteet
Vesistöjen päällä esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi.
Vesistöjen päällä esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi. Jos pilvestä ulottuva suppilo yltää maahan tai veteen saakka, silloin kyseessä on trombi tai vesipatsas. Jos suppilo ei kosketa alustaa, puhutaan vain suppilosta. Kuva: Jukka Taipalus, Loviisa Svartholma

Trombit ja tornadot ovat paikallisia mutta hyvin voimakkaita ilmanpyörteitä, jotka liittyvät tyypillisesti ukkospilviin. Suomessa trombeja syntyy ennen kaikkea kesäkuukausina.

Suomessa havaitaan keskimäärin 14 trombia vuosittain, mutta osa jää havaitsematta. Trombeja esiintyy eniten maa-alueilla kesäkuukausina, vedenpäällisten trombien eli vesipatsaiden esiintyvyys on suurimmillaan elokuussa. Trombista puhutaan silloin, kun pilvestä kurottava suppilo koskettaa maan pintaa.

Mikä on trombin ja tornadon ero?

Trombi ja tornado ovat sama asia, mutta nimitys vaihtelee trooppisten hirmumyrskyjen tapaan maantieteellisen sijainnin mukaan. Yhdysvalloissa ilmiötä kutsutaan tornadoksi, Suomessa ja muuallakin Euroopassa trombiksi. Yleensä tornadot syntyvät voimakkaiden supersolu-ukkosten yhteyteen, mutta trombeja ja erityisesti vesipatsaita voi syntyä myös heikompiin kuuropilviin. 

Trombien ja tornadojen voimakkuutta mitataan kuusiportaisella Fujita-asteikolla.

Fujita-asteikko: Trombin voimakkuus
Fujitan asteikkoTuulen nopeus (m/s)Vaikutus
F0alle 32Pieniä tuhoja: katkoo puita ja oksia
F132–50Kohtalaisia tuhoja: repii kattoja irti, siirtää ajoneuvoja teiltä
F250–70Huomattavia tuhoja: vahingoittaa pienikokoisia taloja, kaataa asuntoautoja ja suurikokoisia puita
F370–92Vakavia tuhoja: repii kattoja suurikokoisista rakennuksista, vahingoittaa julkisivuja, kaataa junia, suurin osa puista kaatuu
F492–116Erittäin vakavia tuhoja: tuhoaa suurempia rakennuksia, lennättää pienempiä taloja ja ajoneuvoja toisaalle
F5yli 116Perinpohjainen tuho: lennättää ajoneuvoja satojen metrien päähän, tuhoaa kaikki rakennukset tieltään

Miten trombi syntyy?

Trombit syntyvät yleensä voimakkaiden ukkoskuuropilvien yhteyteen silloin, kun ilmassa on runsaasti pyörteisyyttä. Otolliset olosuhteet syntyvät silloin, kun ilmakehän alimmissa kerroksissa on voimakas tuuliväänne, jolloin sekä tuulen suunta että voimakkuus vaihtelevat korkeuden mukana. Lämpötilan tulisi myös laskea korkeuden mukana voimakkaasti, jolloin puhutaan ilmakehän suuresta lämpötilavähetteestä.

Trombi voi saada alkunsa, kun ukkospilvessä oleva voimakas nousuvirtaus tempaa pilven alapuolella olevan vaakasuuntaisen pyörteisyyden pystysuuntaiseksi. Trombi kestää Suomessa keskimäärin joitain minuutteja ja sen halkaisija jää alle 100 metriin. Voimakkaimmissa tornadoissa Yhdysvalloissa halkaisija voi olla jopa kilometrin luokkaa ja joskus nämä tuhoisat pyörremyrskyt kestävät useita kymmeniä minuutteja.

Ukkoskuuron yhteydessä riehunut trombi sekoitti liikenteen ja kaatoi puita teille Forssan lähellä v. 2014
Ukkoskuuron yhteydessä riehunut F0-luokan trombi sekoitti liikenteen ja kaatoi puita teille Forssan lähellä toukokuussa 2014. Kuva: Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi: Vesipatsas – näyttävä ilmestys vesistöjen yllä loppukesällä

Päivitetty 8.2.2021 klo 09.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa