Mainos latautuu…

Tuulen nopeus – miksi välillä on tyyntä ja toisinaan myrskyää? 

Tuulet
Sääkartoilla tuulisin alue on siellä, missä ilmanpaineen samanarvonkäyrät (isobaarit) ovat tiheimmillään.
Sääkartoilla tuulisin alue on siellä, missä ilmanpaineen samanarvonkäyrät (isobaarit) ovat tiheimmillään. Kuva: Foreca

Tuuli on laajassa mittakaavassa voimakkainta alueella, missä ilman paine-erovoima on suurin. Sääkartoilla tämä alue on siellä, missä ilmanpaineen samanarvonkäyrät eli isobaarit ovat tiheimmillään – tavanomaisesti matalapaineen läheisyydessä.

Matala- tai korkeapaineen keskuksen kohdalla pienellä alueella ei ole paine-eroa, joten siellä ei myöskään tuule. Tämä pätee myös voimakkaimpien hurrikaanien kohdalla, myrskyn silmän keskellä on tyyni alue.

Tuulen nopeuden asteikko

Tuulen voimakkuutta kuvataan Suomessa 10 minuutin keskituulen asteikon mukaisesti.

Tuulen voimakkuus
10 minuutin keskituuliSelite
0 m/sTyyntä
1–3 m/sHeikkoa tuulta
4–7 m/sKohtalaista tuulta
8–13 m/sNavakkaa tuulta
14–20 m/sKovaa tuulta
21–32 m/sMyrskyä
Yli 33 m/sHirmumyrskyä

Tuulen voimakkuutta kuvaavat termit maailmalla

On hyvä muistaa, että tuulen voimakkuutta kuvaavat termit voivat olla maailmalla eri tavoin määriteltyjä. Monissa maissa käytetään kansainvälistä tuuliasteikkoa, jonka mukaan esimerkiksi myrskystä puhutaan vasta, kun tuulen nopeus on 25 m/s.

Merenkulkijat käyttävät edelleen myös Beaufortin tuuliasteikkoa. Trooppisia hirmumyrskyjä luokitellaan usealla eri asteikolla, ehkä yleisimmin käytetty on Saffirin–Simpsonin viisiportainen asteikko.

Lue myös: Tuulen ennustamiseen liittyvät haasteet: Kanavoituminen tuplaa tuulen nopeuden

Voimakkaat tuulet Suomessa

Suomessa myrskytuulia havaitaan käytännössä vain merellä ja tuntureiden huipuilla. Voimakkain Suomessa mitattu 10 minuutin keskituuli merellä on 32,5 m/s (Kökarin Bogskär 2.1.2019).

Hirmumyrskyä ei siis ole koskaan mitattu Suomessa merialueilla. Tunturiasemilla on mitattu yli 40 m/s keskituulia ja jopa 50 m/s puuskia. Sisämaan mittausasemilla yli 15 m/s tuulen voimakkuudet ovat epätavallisia. Lyhytkestoisissa puuskissa myrskyraja toki ylittyy myös maa-alueilla, tosin tällaisissa tapauksissa ei voida puhua myrskystä, joka tuulen nopeudesta puhuttaessa viittaa aina 10 minuutin keskituuleen.

Voimakkain maailmalla mitattu tuulen nopeus on 113 m/s (Barrow Island, Australia 10.4.1996). Tämä havainto tehtiin trooppisen hirmumyrskyn Olivian yhteydessä. Pienemmän mittakaavan ilmiöissä, kuten trombeissa, voi esiintyä vieläkin voimakkaampia tuulia.

Lue lisää: Tuulen suunta – miten se ilmoitetaan?

Päivitetty 5.2.2021 klo 12.15

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa