Mainos latautuu…

Advektio- eli siirtymäsumu: Lämmintä ja kosteaa ilmaa virtaa kylmän alustan ylle

Sumu
Maaliskuu näyttää tavanomaista lämpimämmältä ja sateisemmalta.
Lämmintä ja kosteaa ilmaa virtasi kylmän ja jäisen meren ylle, minkä seurauksena syntyi advektiosumua. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, arkistokuva

Advektio- eli siirtymäsumua muodostuu kylmän meren ylle tyypillisesti keväisin ja alkukesästä, kun mantereelta leviää lämmintä ilmaa kylmän vesistön päälle. Vastaavasti mantereen puolella sumua syntyy laaja-alaisena talvisin, kun lauhaa ja kosteaa ilmaa virtaa kylmän lumipatjan ylle.

Advektiolla viitataan ilman liikkeeseen vaakasuunnassa. Advektiosumulle suotuisat olosuhteet ovat silloin, kun kylmän alustan ylle virtaa lämmintä ja kosteaa ilmaa.

Advektiosumun todennäköisyys on koholla keväisin ja kesäisin silloin, kun kylmän Itämeren tai suurimpien järvialueiden ylle saapuu lämmintä ja kosteaa ilmaa. Mikäli tuuli on heikkoa tai enintään kohtalaista (alle 7 m/s), sumukerroksesta voi muodostua paksu ja se voi jopa sataa tihkua.

Tuulen voimistuminen tai sään muuttuminen pilvisemmäksi voivat edesauttaa sumun hälvenemistä.

Lue seuraavaksi: Sää ja purjehtija: Hjallis Harkimo on kohdannut merillä 20-metrisiä aaltoja ja ukkospuuskia – yksi näky veti nöyräksi ja pakotti kääntymään

Hirvi ylittämässä tietä sumuisessa säässä.
Lämpimän ja kostean ilman virtaus kylmän mantereen ylle laukaisee advektiosumuja. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat

Kutsutaan myös "merisumuksi"

Advektiosumua kuulee joskus kutsuttavan merisumuksi, eikä ihmekään, sillä Suomen merialueilla tämä sumutyyppi on tuttu näky veneilykauden alkupuoliskolla huhti–kesäkuussa. Moni veneilijä on jossain vaiheessa kohdannut advektiosumun.

Lämpimän ilman virtaus kylmän meren ylle jäähdyttää ilmakerroksen lämpötilaa veden yläpuolella nopeasti, minkä seurauksena kosteus alkaa tiivistyä pienenpieniksi sumupisaroiksi. 

Joskus advektiosumut ovat laaja-alaisia ja voivat peittää merkittävän osan tietystä merialueesta, esimerkiksi Suomenlahdesta. Toisinaan ne ovat enemmänkin paikallisia, mutta voivat kummassakin tapauksessa vaikuttaa laivaliikenteen sujuvuuteen.

Helsingin edustalla advektiosumun voi tunnistaa siitä, että sumutorvien ääni kantautuu mereltä rannikolle. Joskus meren yllä syntynyt sumu voi myös tuulen mukana ajautua mantereelle, mutta tällöin sumu hajoaa tai nousee ylemmäs sumupilveksi.

Merialueelle lähtiessä kannattaakin seurata pilvisyyshavaintoja tai tuoreimpia satelliittikuvia, sillä niistä laaja-alaiset sumut erottuvat hyvin.

Lue seuraavaksi: Mitä tarkoitetaan näkyvyydellä?

Sumua Merenkurkussa.
Advektiosumua Merenkurkussa toukokuisena iltapäivänä. Kuva: Matti Hietala, Vaasan seutu

 

Päivitetty 29.12.2022 klo 12.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa