Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Talvi kohta kaksi kuukautta ”myöhässä” etelässä ja lännessä – ”Ei näytä lupaavalta”

  Tuore kuukausiennuste jatkaa säätä samantyyppisenä kuin on jo totuttu: sää on selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää eikä talvea ole ainakaan heti näkyvissä etelään.

  Täksi viikoksi maan etelä- ja keskiosaan ennustetaan jopa 7–8 astetta lämpimämpiä lukemia kuin tammikuun puolivälissä yleensä, Etelä-Lappiinkin noin viisi astetta keskimääräistä lämpimämpää.

  - Tämä ennuste ei näytä lupaavalta talven alkamisen kannalta etelässä. "Marraskuinen sää” näyttää jatkuvan loputtomiin, koko tämän ennustejakson ajan. On mahdollista, että talvi ei jossain päin Suomea ala ollenkaan, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tällainen tilanne on Suomen säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan ollut esimerkiksi talvella 2014–2015 Ahvenanmaalla, kun termisen talven määritelmä ei täyttynyt ollenkaan. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.

  Mistä lauha sää sitten johtuu? Etelä-Euroopan yllä on jo pitkään ollut korkeapaineen alue, joka työntää lauhaa säätä pohjoisemmas. Suomi on ollut matalapaineiden radalla eikä tilanne ole merkittävästi muuttumassa.

  – Lännestä Atlantilta tulee meille kosteaa ja lauhaa ilmaa, vaihtelevaa säätä. Muutoksia ei ole tämän ennusteen mukaan näkyvissä, toteaa Joanna Rinne.

  Ensi viikoksi kuukausiennuste ennakoi 4–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja tammi-helmikuun vaihteeseen edelleen laajalti 3–4 astetta tavanomaista korkeampia lämpötiloja. Säätilastojen mukaan tammikuun puolivälissä päivän ylimmät lämpötilat ovat pakkasella lähes koko maassa Ahvenanmaata ja lounaissaaristoa lukuun ottamatta. Etelässä ajankohdan keskimääräinen ylin lämpötila vertailukaudella 1981–2010 on -6…0 astetta, maan keskiosassa -8…-2 astetta ja pohjoisessa -10…-6 astetta.

  Tilastojen mukaan terminen talvi alkaa maan etelä- ja länsiosassa keskimäärin laajalti marraskuun loppupuoliskon aikana. Ilmatieteen laitos joutui perumaan jo alkaneeksi ilmoitetun termisen talven osasta länttä, kun lauha sää otti uudelleen vallan. Tuoreen tiedon mukaan terminen talvi ei ole vielä alkanut noin Vaasa–Kouvola-linjan länsipuolella. Talvi on siis näillä alueilla 1,5–2 kuukautta jäljessä keskimääräisistä talven alkamisen ajankohdista vertailukaudella 1981–2010.

  Vaihtelu vuosien välillä on kuitenkin ollut ennenkin suurta. Esimerkiksi talvella 2018–2019 terminen talvi alkoi paikoin etelässä ja lännessä 19.–21. marraskuuta, aivan etelässä, lounaassa ja Ahvenanmaalla 13. joulukuuta. Talvi 2017–2018 puolestaan alkoi etelässä, lounaassa ja Ahvenanmaalla vasta 6.–10. tammikuuta.

  Sää on seuraavien viikkojen ajan tavanomaista lämpimämpää laajalti muuallakin Euroopassa. Ensi viikolle ennusteessa on kuitenkin hieman keskimääräistä viileämpää osiin Espanjaa, Portugalia, Ranskaa ja Britteinsaaria.

  Onko etelään ja länteen näkyvissä lunta?

  Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan seuraavien viikkojen ajan Suomessa melko keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä runsaampia, paitsi ensi viikolle Suomen eteläosaan ennakoidaan hieman keskimääräistä kuivempaa.

  Etelässä ja lännessä maa on edelleen lumeton. Lapissa sen sijaan lunta on paikoin selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia enemmän.

  – Ainakin seuraavan puolentoista viikon ajan sateet ovat maan eteläosassa ja lännessä enimmäkseen vettä, maan keskiosassa olomuoto vaihtelee ja pohjoisessa sade on enimmäkseen lunta, mutta sade voi sielläkin käydä välillä vetenä, sanoo Joanna Rinne.

  Viime viikkojen matalapaineisiin on liittynyt voimakkaita tuulia. Tammikuussa onkin ollut jo monta myrskyisää päivää. Tuulinen tilanne jatkuu ja uudet myrskyt ovat lähiviikkoinakin mahdollisia.

  Muualla Euroopassa keskimääräistä sateisempaa on tällä viikolla muun muassa paikoin Espanjassa ja Portugalissa, ensi viikolla puolestaan Välimeren länsiosan rannikoilla. Osassa Norjaa keskimääräistä sateisempi sää jatkuu koko neljän viikon jakson ajan.

  Päivitetty 14.1. 14.56

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 19.1.
  +6,5 °C
   
  Kylmin paikka 19.1.
  -37,9 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  26,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +9,1 °C
  15.1.
  Viime viikon kylmin paikka
  -37,9 °C
  19.1.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  42,7 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +8,4 °C
  4.12.
  Viime kuun kylmin paikka
  -35,4 °C
  9.12.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa