Mainos latautuu…

Helsinki

Lumen syvyys

Voit zoomata karttaa nähdäksesi lisää havaintoasemia ja saat lisätietoja napauttamalla havaintoja. Katso ajankohtainen routatilanne vesitilannepalvelusta.

Tietoa lumensyvyyskartan havainnoista

Suurin osa lumensyvyyshavainnoista mitataan automaattisilla sääasemilla 10 minuutin välein, mutta osa mitataan manuaalisesti vain kerran päivässä, talviaikana aamukahdeksalta ja kesäaikana aamuyhdeksältä. Kunkin havainnon mittausajankohdan näet klikkaamalla sitä kartalta.

Lumensyvyyshavaintoja ei tehdä kaikilla säähavaintoasemilla ja tämän takia lumihavaintoja on saatavilla suppeammalta alueelta kuin esimerkiksi lämpötilahavaintoja. Forecalla ei ole omia säähavaintoasemia. Säähavaintojen lähteenä on valtion viranomainen, joka vastaa havaintoasemien sijainnista, määrästä ja toimintakunnosta.

Lumensyvyyshavainnoissa voi toisinaan olla virheitä, puutteita tai ajallista vaihtelua. Havaintoasema voi tilapäisesti olla pois käytöstä esimerkiksi huoltotöiden vuoksi, jolloin havaintoja ei tule. Valtaosa havainnoista on automaattisia, joten mittaustuloksissa voi välillä olla virheitä.

Monet luonnolliset tekijät selittävät lumen syvyyden vaihtelut yksittäisellä havaintoasemalla. Toisinaan lumen syvyys laskee tai kasvaa havaintoaseman kohdalla enemmän kuin sen ympäristössä, mikä voi johtua tuulesta. Tuuli voi joko kinostaa lunta havaintoaseman kohdalle tai siirtää sitä kauemmas. Joskus tämä herättää ihmetystä, kun lumen syvyys yhtäkkiä putoaa havaintoaseman kohdalla, vaikka lämpötila on pakkasen puolella, eikä täten kyseessä ole lumen sulaminen.

Ilmava ja huokoisa pakkaslumi voi myös painua kasaan, mikä näkyy lumen syvyyden pienenemisenä. Kun tuoreesta, vastasataneesta lumesta poistuu ajan myötä ilma, lumihanki painuu tiiviimmäksi.

Keväisin lumen syvyyksissä voi olla suurta alueellista vaihtelua, koska lumi sulaa hyvin erilaiseen tahtiin riippuen siitä, tarkastellaanko lumen syvyyttä aukeilla ja aurinkoisilla alueilla vai varjoisilla ja metsäisillä havaintopisteillä. Havaintoanturin alle ajautuneet puiden lehdet, eläimet tai tuulen kuljettamat esineet voivat aiheuttaa mittausvirheen, koska automaattisesti toimivat havaintoanturit saattavat tulkita, että kyse on lumesta.

Jos havainnot ilmoittavat lumen syvyydeksi 0, tarkoittaa tämä, että havaintoaseman kohdalla lunta ei ole, mutta sen ympäristössä lunta saattaa olla.

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Käänne säähän näkyvissä – tällainen on maaliskuun kuukausiennuste

Käänne säähän näkyvissä – tällainen on maaliskuun kuukausiennuste

Ennusteen mukaan sateita tulee 4. maaliskuuta alkavalla viikolla tavanomaista maaliskuun alkupuolta vähemmän.

Julkaistu 29.2.