Helsinki

Sadetutka ja -ennuste

Sadetutka näyttää säätutkan havaitseman sadealueen ja sen voimakkuuden 10 minuutin aika-askelin. Sadetutkan perässä on myös sade-ennuste aluksi 10 minuutin askelin ja lopuksi tunnin askelin. Täsmätutkanäyttää sadehavainnot 5 minuutin tarkkuudella. Täsmätutkasta voit nähdä myös sääasemien viimeisimmät mittaustulokset lämpötilan, kastepisteen, suhteellisen kosteuden ja tuulen osalta.

Tutkakuvista näkyy sadekertymän lisäksi myös sateen olomuoto, eli vesi-, räntä- tai lumisade eroteltuina toisistaan. Mikäli haluat tarkastella vain sateen voimakkuutta, voit ottaa sateen olomuodon erottelun pois klikkaamalla kartan päällä olevaa painiketta.

Ukkostutka näyttää salamahavainnot sadetutkan yhteydessä. Ukkostutkasta voidaan seurata ukkosrintaman voimakkuutta ja etenemistä salamaniskujen perusteella liki reaaliajassa, sillä tutkakuvat päivittyvät 10 minuutin välein.

Tutka-animaation loppuosan sisältämä tutkaekstrapolaatio, eli tutkaennuste, on tarkin mahdollinen sade-ennuste lähitunneille ja ainoa keino ennakoida kuurosateiden ja yksittäisten ukkoskuuropilvien liikettä lähitunteina. Piste-ennusteet eivät voi huomioida yksittäisten kuuropilvien sijaintia, mutta tutkaennusteessa niiden liikesuunta näkyy reaaliajassa.

Tutkaennusteen jälkeen näkyy tuntiennuste, joka näyttää valittua ajanhetkeä edeltävän tunnin sadekertymän. Hyppäys 10 minuutin sadekertymistä tunnin kertymiin aiheuttaakin epäjatkuvuuskohdan, joka on hyvä huomioida. Tuntiennuste ei myöskään perustu ainoastaan viimeisimpiin havaintoihin, vaan matemaattiseen sade-ennustemalliin, jonka vuoksi etenkin kuurosateet ennustetaan pikemminkin kuurosadealueina kuin yksittäisinä kuuroina.

Miten sadetutka toimii?

Vaikka tutkakuva näyttää säätutkan todellisia havaintoja, tutka-animaatiossa olevat virhekaiut saattavat toisinaan näyttää sadetta vaikka ei sataisikaan. Lue lisää säätutkan toiminnasta:

Sadetutka – miten se toimii ja mitä tietoa siitä saa?

Sadetutkan virhekaiut: Linnut ja hyönteiset voivat sekoittaa tutkan

Mitä sadetutka ei näe?

Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä

Milloin sadetutkaa kannattaa hyödyntää?

Monet yllättävät tilanteet säässä voidaan välttää seuraamalla tutka-animaatiota. Lue lisää vaikeasti ennustettavista tilanteista, joissa sadetutkan käyttö on suositeltavaa:

Miksi sataa, vaikka piti paistaa? Näin tulkitset sade-ennusteita kesällä

Miksi ennustettu ukkonen jäi tulematta?

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Loppuvuoden ennuste: Selvästi tavanomaista kylmempi sää jatkuu alkuun – käänne mahdollinen ennen joulua

Loppuvuoden ennuste: Selvästi tavanomaista kylmempi sää jatkuu alkuun – käänne mahdollinen ennen joulua

Lumisateita tulee tällä viikolla siellä täällä, mutta viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä sademääriä pienempiä.

Julkaistu 4.12.