Helsinki

Ennakoi sään vaikutus pörssisähkön tuntihintoihin. Tuulivoiman tuotannon kasvu laskee sähkön spot-hintaa ja lämmityssähkön kulutus nostaa sitä. Lämpötilaennusteen avulla voit varautua myös oman kotisi lämmitystarpeeseen.

Lue lisää | Lähetä palautetta

Sähkön hintapuntari

Lisätietoja

Hintapuntarin selitteet

  • Sää laskee sähkön hintaaSää laskee sähkön hintaa
  • Sää ei vaikuta sähkön hintaanSää ei vaikuta sähkön hintaan
  • Sää nostaa sähkön hintaaSää nostaa sähkön hintaa

Miten sää vaikuttaa sähkön hintaan?

Sähkön hintapuntari näyttää miten sääolosuhteet vaikuttavat sähkön hintaan, olettaen että muut sähkön hintaan vaikuttavat tekijät eivät muuttuisi.

Hintapuntari ennakoi sään alentavan sähkön hintaa tuulisena päivänä, koska tuulivoimalla tuotetun sähköenergian lisääntyminen laskee sähkön hintaa.

Kiinteistöjen lämmitykseen käytettävän sähkön kulutuksen kasvaessa, sähkön hintaan kohdistuu nousupainetta. Hintapuntari ennakoikin sään nostavan sähkön hintaa, mitä alhaisemmat lämpötilat Suomessa ovat vuodenajan keskiarvoon verrattuna, painottaen suurimpien asutus-/liikekeskuksien lämmitystarvetta.

Mikäli tuulivoiman tuotanto ja lämmityssähkön kulutus kumoavat toisensa vastakkaisen vaikutuksen sähkön hintaan, hintapuntari näyttää ettei sää vaikuta sähkön hintaan.

Hintapuntari ei ota huomioon muita sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä, kuten sähkön vientiä ja tuontia, tuulivoiman tuotannon rajoitusta alhaisen sähkönhinnan aikana, ydin- ja vesivoiman tuotantomäärien vaihtelua tai muuta sähkön kulutusta kuin lämmityssähköä; sähkön kulutus on yleensä vähäisempää öisin ja viikonloppuisin. Vaikka hintapuntari näyttäisikin sään laskevan sähkön hintaa, muut tekijät saattavat silti nostaa sähkön hinnat korkeiksi tai päinvastoin. Sääolosuhteilla on kuitenkin merkittävä vaikutus sähkön hintoihin, ja sen rooli tulee jatkossa entisestään korostumaan kun uusia tuulivoimaloita rakennetaan.

Lue lisää tästä artikkelista

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Joulukuun kuukausiennuste: Hurja signaali kuun alussa – musta vai valkea joulu? Näin meteorologi kommentoi tilannetta nyt

Joulukuun kuukausiennuste: Hurja signaali kuun alussa – musta vai valkea joulu? Näin meteorologi kommentoi tilannetta nyt

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee 4. joulukuuta alkavalla viikolla keskimääräistä vähemmän.

Julkaistu 30.11.