Paikanna

  Suomi

  Sadetutka ja -ennuste

  legend

  Heikkoa sadetta

  Voimakasta sadetta

    Salamahavainto

  Tutkaennuste ja sateen olomuoto tunnin aika-askeleella

  Sadetutka 15min näyttää säätutkan havaitseman sadealueen ja sen voimakkuuden 15 minuutin aika-askelin. Valitessasi sadetutkan 1h askelin, tutkakuvasta näkyy edeltävän tunnin sadekertymän lisäksi myös sateen olomuoto, eli vesi-, räntä- tai lumisade.

  Ukkostutka näyttää salamahavainnot sadetutkan yhteydessä. Ukkostutkasta voidaan seurata ukkosrintaman voimakkuutta ja etenemistä salamaniskujen perusteella liki reaaliajassa, sillä tutkakuvat päivittyvät 10 minuutin välein.

  Tutka-animaation loppuosan sisältämä tutkaekstrapolaatio, eli tutkaennuste, on tarkin mahdollinen sade-ennuste lähitunneille ja ainoa keino ennakoida kuurosateiden ja yksittäisten ukkoskuuropilvien liikettä lähitunteina. Piste-ennusteet eivät voi huomioida yksittäisten kuuropilvien sijaintia, mutta tutkaennusteessa niiden liikesuunta näkyy reaaliajassa.

  Miten sadetutka toimii?

  Vaikka tutkakuva näyttää säätutkan todellisia havaintoja, tutka-animaatiossa olevat virhekaiut saattavat toisinaan näyttää sadetta vaikka ei sataisikaan. Lue lisää säätutkan toiminnasta:

  Sadetutka – miten se toimii ja mitä tietoa siitä saa?

  Sadetutkan virhekaiut: Linnut ja hyönteiset voivat sekoittaa tutkan

  Mitä sadetutka ei näe?

  Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä

  Milloin sadetutkaa kannattaa hyödyntää?

  Monet yllättävät tilanteet säässä voidaan välttää seuraamalla tutka-animaatiota. Lue lisää vaikeasti ennustettavista tilanteista, joissa sadetutkan käyttö on suositeltavaa:

  Miksi sataa, vaikka piti paistaa? Näin tulkitset sade-ennusteita kesällä

  Miksi ennustettu ukkonen jäi tulematta?

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Kuukausiennuste