Mainos latautuu…

Sää golfkentillä

Golfin harrastajan säätietopaketti: Nämä kahdeksan asiaa golfaajan kannattaa hallita

Golfaus 
Golfaus on hyvin sääriippuvainen harrastus. Keskimäärin golfkausi alkaa Suomessa huhtikuun puolivälin jälkeen ja jatkuu lumipeitteen tuloon saakka. Ulkomailla eteläisemmillä leveysasteilla golfkausi kestää pidempään, mutta sielläkin kannattaa tietyt sääilmöt huomioida, sillä ne voivat olla tuntuvasti Suomessa koettavia ilmiöitä voimakkaampia. Kuva: Pixabay

Golfaus on usealla tavalla säästä riippuvainen ulkoilmalaji. Golfia pelatessa kannattaa huomioida erityisesti säähän liittyvät turvallisuustekijät. Esimerkiksi salamointi on golfpelaajalle erittäin vaarallinen sääilmiö. Kesäsateen takia suunnitelmia ei kuitenkaan aina kannata perua, sillä useimmiten kyse on vain ohimenevästä sadekuurosta jatkuvan sateen sijaan.

Tämän golfaajalle suunnatun säätietopaketin avulla golfin pelaamisesta tulee mukavampaa, turvallisempaa ja tuloksellisempaa. Koostimme oppeja, joiden avulla voit pyrkiä maksimoimaan aikasi golfkentällä hyvän sään aikana. Näiden oppien myötä pystyt tulkitsemaan sääennusteita paremmin ja vältyt lankeamasta niihin liittyviin sudenkuoppiin sekä yleisimpiin tulkintavirheisiin. Kerromme myös, miten eri sää- ja kenttäolosuhteet vaikuttavat golfin pelaamiseen, jotta voit maksimoida suorituskykysi säästä riippumatta.

"Matalissa lämpötiloissa golfmailakin kylmenee, jolloin pelaajan lyönnistä siirtyy vähemmän liike-energiaa mailaan, mikä voi näyttäytyä golfpallon lyhyempänä lentomatkana."

Säätietopaketissa käsittelemme seuraavaa kahdeksaa aihepiiriä:

  1. Sade-ennusteiden oikeaoppinen tulkitseminen ja sateen vaikutus golfin pelaamiseen.
  2. Ukkosennusteiden tulkitseminen ja turvallinen toiminta ukonilman yllättäessä golfkentällä.
  3. Miten varautua eri lämpötiloihin parantaaksesi suorituskykyäsi?
  4. Tuulen vaikutus pelaamiseen – näin tulkitset tuuliennusteita ja huomioit paikallistekijät tuulen käyttäytymisessä.
  5. Milloin ja miten ultraviolettisäteilyltä tulee suojautua?
  6. Näkyvyys – millaisissa tilanteissa ja milloin sumua syntyy?
  7. Halla ja yöpakkanen – miten halla vaikuttaa golfin pelaamiseen?
  8. Golfaus ulkomailla – tyypilliset sääolosuhteet suosituissa golfkohteissa.
Golfaus
Erilaiset sääilmiöt voivat vaikeuttaa golfausta, sillä esimerkiksi voimakas sade ja tuuli vaikuttavat golfpallon etenemiseen kentällä. Kuva: Pixabay

Optimoi aikasi golfkentällä poutasään aikaan – näin tulkitset sade-ennusteita oikein

Sääennusteiden seuraaminen on tärkeää golfpelaajalle, sillä kukapa haluaisi värjötellä kentällä rankkasateessa tai vaarantaa henkensä ukonilmalla?

Rankkaan sateeseen liittyy käytännön haasteita. Golfpallo ei tahdo kulkea, jos vettä kertyy viheriölle paljon, eikä maaperä vedä. Syyspuolella puolestaan pitkäkestoinen sade voi pehmentää golfkenttää, jolloin pelaaminen on niin ikään myös haastavaa.

"Peliaikoja saatetaan siirtää tai jopa perua sateen pelossa, mutta on tärkeää tiedostaa, että kesäsade on harvoin jatkuvaa ja kyse on yleensä ohimenevistä, paikallisista kuurosateista."

Kesäisin sade-ennusteisiin liittyy tiettyjä haasteita, jotka ovat tulleet myös golfaajien tietoisuuteen. Osa pelaajista on kokenut, että sadetta yliennustetaan. Peliaikoja saatetaan siirtää tai jopa perua sateen pelossa, mutta on tärkeää tiedostaa, että kesäsade on harvoin pitkäkestoista. Kyse on ennemminkin ohimenevistä, paikallisista kuurosateista. Kuuroittaisen sateen ja ukkosten todennäköisyys kasvaa erityisesti juhannuksen jälkeen ja on suurimmillaan heinäkuussa. Jatkuvat sateet lisääntyvät hiljalleen vasta loppukesästä.

Päiväsymbolin harha

Moni golfaajista seuraa sääennusteita erilaisista sovelluksista. Helposti voikin käydä niin, että kiireessä vilkaistaan vain halutun päivän lämpötilaennuste sekä yksittäinen sääsymboli ja tämän perusteella tehdään päätös, lähdetäänkö kentälle vai ei.

Vasemmalla näkyy päiväsymboli, ennustettu vuorokauden ylin ja alin lämpötila, tuulen suunta sekä nopeus ja vuorokauden ennustettu sadekertymä. Tässä tapauksessa symbolissa näkyvät kaksi sadepisaraa eivät tarkoita sitä, että sataisi pitkin päivää, vaan tuntiennusteen mukaan sade keskittyisi aamuyöhön ja aamuun, ja klo 10 jälkeen olisi jo pääosin poutaista.
Vasemmalla olevassa laatikossa (Ke 11.5.) näkyy päiväsymboli, ennustettu vuorokauden ylin ja alin lämpötila, tuulen suunta sekä nopeus ja vuorokauden ennustettu sadekertymä. Tässä tapauksessa sääsymbolissa näkyvät kaksi sadepisaraa eivät tarkoita, että sataisi pitkin päivää, vaan tuntiennusteen mukaan sade keskittyisi aamuyöhön ja aamuun, ja klo 10 jälkeen olisi jo pääosin poutaista. Eli itse asiassa suuren osan vuorokaudesta olisikin oikein loistava golfaussää! Tämä olisi ehkä jäänyt havaitsematta, jos ei olisi vilkaissut tuntikohtaista ennustetta. Kuva: Foreca

Päiväkohtaisessa ennusteessa näkyvä sadepisara voi olla joillekin "punainen vaate" ja pahimmassa tapauksessa se johtaa golfaussuunnitelmien perumiseen ja pettymykseen. On hyvä muistaa, että päiväkohtainen sääsymboli pyrkii tiivistämään samaan symboliin koko päivän säätilan, joka voi vaihdella rankkasateesta auringonpaisteesen. Sadepisara(t) lisätään sääsymboliin, mikäli ennustettu vuorokauden kokonaissademäärä ylittää tietyn raja-arvon. Sitä symboli sen sijaan ei kerro, missä ajassa sade kertyy, eli on tärkeä muistaa vilkaista myös tuntikohtainen ennuste ja sateen todennäköisyys. Näin voi välttää ylitulkinnat.

Runsaat sateet saavat joskus veden kertymään golfkenttien bunkkereihin.
Runsaat sateet saavat joskus veden kertymään golfkenttien bunkkereihin. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula

Sadetutka on golfaajan tärkein tietolähde lähitunneille

Ennusteiden seurannan lisäksi kannattaa omaksua sadetutkan käyttö. Sen avulla voi reaaliajassa seurata sade- ja ukkospilvien liikesuuntaa ja nopeutta.

On tyypillistä, että kesäisiä kuurosateita esiintyy eniten iltapäivän tunteina, kun taas aamut ja aamupäivät ovat useimmiten vielä poutaisia. Kuurosateet tyypillisesti vähenevät iltaa kohden mentäessä. Säärintamien mukana tulevat sateet voivat olla pitkäkestoisempia, mutta nekään harvoin kesäisin kestävät koko päivää.

Kuurosateiden painopiste on alku- ja keskikesällä sisämaassa, mutta loppukesää kohden niitä alkaa esiintyä enemmän myös meri- ja rannikkoalueilla. Rannikkoalueiden golfauskohteet ovat alkukesällä usein sisämaata aurinkoisempia ja vähäsateisempia merituulen vaikutuksen vuoksi.

Lue myös: Miksi sataa, vaikka piti paistaa? Näin tulkitset sade-ennusteita kesällä

Forecan sadetutkasta näkee reaaliajassa sadealueiden ja kuurottaisten sateiden liikkeen. Tuotteessa on mukana myös kahden tunnin nowcasting-ennuste.
Forecan sadetutkasta näkee reaaliajassa sadealueiden ja kuuroittaisten sateiden liikkeen. Tuotteessa on mukana myös kahden tunnin nowcasting-ennuste, joka huomioi havaintojen avulla sateen liikesuunnan ja etenemisnopeuden. On kuitenkin hyvä huomioida, että sadetutkan ennuste ei näe tulevilla ajanhetkillä syntyviä sadekuuroja, vaan ainoastaan aiemmin syntyneiden kuurojen etenemissuunnan olettaen, etteivät kuurosolut kuivahda pois. Kuva: Foreca

Sade-ennusteen tulkinta useamman päivän päähän

Tiiaika golfkentälle tulee usein varattua useita päiviä etukäteen, esimerkiksi tulevalle viikonlopulle. On luonnollista, että sateen ennustettavuus heikkenee, mitä pidemmälle tulevaan mennään. Golfaaja voi kuitenkin saada parhaan mahdollisen tiedon sateesta seuraavalla tavalla.

  • Tarkista Forecan 15 vrk:n ennusteesta, mikä on sään ennustettavuus halutulle ajankohdalle. Hyvä ennustettavuus tarkoittaa, että useampi sään ennustamisessa käytettävä malliajo on samaa mieltä tulevasta säätilasta. Normaali ennustettavuus tarkoittaa, että sään yleislinjat pystytään ennustamaan, mutta esimerkiksi sateen ajoituksessa ja sademäärissä voi olla jo suurempaa hajontaa. Heikko ennustettavuus puolestaan tarkoittaa, että malliajoissa on enemmän erimielisyyksiä säätilan kehityksestä, jolloin ennuste on epävarma.
  • Tarkista ennusteesta myös sademäärän mahdollinen vaihteluväli. Erityisesti niinä päivinä, kun kyse on kuuroittaisesta sateesta tai vaikeasti ennustettavissa olevasta laaja-alaisesta sadealueesta, sademäärän vaihteluväli on suuri.
  • Tarkista Forecan tuntikohtaisesta 10 vrk:n ennusteesta, mikä on sateen todennäköisyys halutulle ajanjaksolle.
  • Tarkista täsmäsäästä, onko ennustettu sade pääosin kuuroittaista vai jatkuvaa sadetta.
  • Ilmanpaine- ja sade-ennusteesta näät Euroopan suursäätilanteen. Matalapaineet (M-symbolit) kielivät epävakaisesta ja korkeapaineet (K-symbolit) pääosin aurinkoisesta ja kuivasta säätyypistä. Kartalta erotat myös laaja-alaiset jatkuvan sateen alueet, joiden ajoituksen ja reitin ennustaminen on useimmiten helpompaa kuin kuuroittaisen sateen.
15 vuorokauden paikkakuntakohtaisesta ennusteesta saa lisätietoja sateesta. Vuorokauden sadekertymä kertoo, mikä on todennäköisin toteutuma sademäärälle. Mahdollinen vaihteluväli kuvaa sademäärää 80% todennäköisyydellä. Todellinen sademäärä voi siis olla 10% todennäköisyydellä alarajaa pienempi ja 10% todennäköisyydellä ylärajaa suurempi.
15 vuorokauden paikkakuntakohtaisesta ennusteesta saa lisätietoja sateesta. Vuorokauden sadekertymä kertoo, mikä on todennäköisin toteutuma sademäärälle. Mahdollinen vaihteluväli kuvaa sademäärää 80 % todennäköisyydellä. Todellinen sademäärä voi siis olla 10 % todennäköisyydellä alarajaa pienempi ja 10 % todennäköisyydellä ylärajaa suurempi. Kuva: Foreca

Miten ukonilmoja voi seurata ja miten niiltä varaudutaan?

Golfaus ja ukonilma eivät missään olosuhteissa sovi yhteen. Jo golfin säännöissä todetaan, ettei kentälle ole ukkosella asiaa tai jos kentällä on pelaajia ukkosen lähestyessä, on peli keskeytettävä ja hakeuduttava suojaan.

Golfaajalle ukonilma on erittäin vaarallinen seuraavien syiden takia:

  • Salamanisku pyrkii purkautumaan helpoimpaan mahdolliseen kohteeseen, joka voi olla esimerkiksi masto, puu tai muu ympäristöään korkeampi kohde. Avoimella golfkentällä oleva pelaaja voi olla salamaniskulle houkutteleva kohde, koska golfaaja on sillä hetkellä ympäristönsä korkein kohde.
  • Golfmailat sisältävät tyypillisesti metallia ja hiilikuitua, jotka molemmat johtavat erinomaisesti sähköä ja voivat houkutella salamaniskua. Sähkövirta siirtyy mailasta nopeasti pelaajaan.
  • Myös golfkärryt voivat toimia salamanhoukuttimena, joten niiden käyttöä tulisi ukkosen yllättäessä välttää.

Golfkisoissa ukkonen otetaan aina tosissaan ja peli keskeytetään käyttämällä sumutorvea. Riippuen tilanteen vaarallisuudesta pelissä voidaan joko pitää taukoja tai sitten koko kisat voidaan keskeyttää ukonilman vuoksi. Voimakkaan ukkosmyräkän uhatessa pelaajat pyritään evakuoimaan kentältä golfautolla ja heidät kuljetetaan suojaan golfklubille.

Miten ukonilmoja sitten voi seurata ennusteista ja mitä kannattaa tehdä, jos sellainen yllättää?

Kesäisissä kuuropilvissä on aina jonkin verran ukkosriskiä, mutta hyvä puoli tilanteessa on, että kuurosateet ovat tyypillisesti nopeasti ohi. Lämmin ja kostea ilmamassa sekä epävakaa ilmakehä suosivat ukkoskuurojen kehittymistä erityisesti sisämaassa. Vilkkain ukkoskausi on yleensä ajoittunut Suomessa juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Vyörypilvi ja salama Kerimäellä toukokuussa 2021.
Ukkoskuuroon liittyvä vyörypilvi. Tällaisen näyn lähestyessä kannattaa viimeistään hakeutua suojaan. Laaja-alaiset ukkoset voivat edetä jopa 80 km/h. Jos sadetutkassa näkyy Viron pohjoisrannikolla oleva laaja-alainen ukkossysteemi, voi se saavuttaa Suomen etelärannikon jo tunnin aikana. Kuva: Pasi Toropainen, Kerimäki

Joskus ukonilma vaikuttaa viattomalta ja ukkosen jyrinä kuuluu kaukaa, mutta on hyvä muistaa, että salamanisku voi kulkeutua varsinaisesta ukkospilvestä kymmeniäkin kilometrejä. Tästä kieliikin sanonta "iski kuin salama kirkkaalta taivaalta". Joskus näin voi tosiaankin käydä, jos salamanisku kiemurtelee ilmakehässä vaakasuunnassa pitkään ennen kuin se löytää sopivan purkautumiskanavan.

Salamaniskun etäisyyden voi laskea yksinkertaisella kaavalla: laske se aika, joka kuluu salamaniskun ja ukkosen jyrinän välillä ja jaa se kolmella. Eli jos nyt näät salaman välähtävän ja kuulet jyrähdyksen 10 sekunnin päästä, on salama iskenyt n. 3,3 kilometrin päässä (10 s. / 3 = ~ 3,33 km).

Ukonilmalla ei tule pelata golfia, sillä...
Ukonilmalla kannattaa pysytellä kaukana avoimilta alueilta. Myöskään puun alle eikä vesistön viereen kannata hakeutua. Kuva: Pixabay

Forecan golfsääosiosta voikin tarkistaa, mikä on ennustettu ukkosen ja sateen todennäköisyys eri golfkentillä Suomessa. Sade- ja ukkostutkan seuraaminen on myös tärkeässä roolissa. Välillä kannattaa myös suunnata katse taivaalle ja tarkkailla, näkyykö siellä nopeasti pullistuvia ja korkeutta kasvavia kumpupilviä. Ne kielivät ilmakehän ukkosenergiasta.

Jos ukkonen kuitenkin yllättää, kannattaa toimia seuraavasti.

  • Älä hakeudu suojaan puun alle, äläkä avaa sateenvarjoa. Molemmista on vaaraa.
  • Suosi suojapaikkoina sisätiloja tai autoa.
  • Jos suojapaikkoja ei avoimella golfkentällä ole, ukkoskyykky on paras tapa suojautua. Matalana ja pyöreänä pysyminen ei houkuttele salamaniskua samalla tavalla kuin korkeammalla olevat terävät ja piikikkäät muodot.
  • Mailat ja kärryt kannattaa jättää hyvän etäisyyden päähän suojaan hakeutuessa.
  • Vesirajalla liikkumista kannattaa välttää, koska vesi johtaa sähköä hyvin.
  • Pysy suojassa tarpeeksi pitkään, vaikka vaikuttaisikin, että ukonilma on laantumaan päin. Salamanisku voi kulkeutua kymmenien kilometrien päähän varsinaisesta ukkospilvestä.

Tutustu myös näihin artikkeleihimme:

Lämpötila voi vaikuttaa pallon etenemiseen

Ilman lämpötilallakin on vaikutusta golfin pelaamiseen.

Kylmässä säässä sekä pelaaja että maila ovat kankeampia, jolloin lyönnistä ei välttämättä tule yhtä voimakasta kuin lämpimällä säällä. Kylmyys vähentää myös pallon kimmoisuutta, mikä lyhentää lyöntejä.

Matalissa lämpötiloissa golfmailakin kylmenee, jolloin pelaajan lyönnistä siirtyy vähemmän liike-energiaa mailaan, mikä voi näyttäytyä golfpallon lyhyempänä lentomatkana. Kylmä ilma on myös lämmintä tiheämpää, mikä kohdistaa golfpalloon suuremman ilmanvastuksen. Tämäkin voi lyhentää sen etenemisnopeutta ja -matkaa.

Golfkisoja tai -suunnitelmia lämpötilan vaihtelut harvoin peruvat. Toki, jos lämpötila painuu pakkasen puolelle maanpinnassa ja aiheuttaa kuuranmuodostusta nurmikolla, voi kentälle napsahtaa golfauskielto. Golfkentälle kun ei saa mennä silloin, kun se on kuurassa. Jäätyneen ruohon päällä kävely aiheuttaa vaurioita ja katkoo kasvustoa.

Golfkautena sekä mataliin että korkeisiin lämpötiloihin on varauduttu Suomessa hyvin. Hellepäivinä golfaajan on tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Auringonpaahteelta kannattaa suojautua esimerkiksi hattua ja päivänvarjoa käyttämällä. Suomessa hellettä on silloin, kun ilman lämpötila kahden metrin korkeudella kohoaa vähintään 25,1 asteeseen.

Kuumalla säällä golfpelaajaa uhkaa nestehukka ja lämpöhalvaus. Näiden oireita ovat seuraavat:

  • heikotus
  • pahoinvointi
  • kuiva iho ja hikoilun loppuminen
  • sekavuus
  • ripuli
  • epäsäännöllinen hengitys
  • fyysisen ja henkisen toimintakyvyn heikkeneminen ja tapaturma-alttius.

Kesäisin vuorokauden ylimmät lämpötilat mitataan tyypillisesti vasta myöhään iltapäivällä, kun aurinko on jo ohittanut korkeimman kohtansa taivaalla. Kylminä vuodenaikoina golfkentän lämpötiloissa voi olla jonkin verran paikallista vaihtelua, sillä kylmin ilma suosii notkoja ja laaksoja pyrkien laskeutumaan ympäristönsä alimpaan kohtaan. Nämä montut ja notkot voivatkin suosia kuuranmuodostusta, vaikka muualla olisikin sulaa.

Tuusulassa oli lauhaa tammikuun 2020 lopussa.
Kuura voi estää golfin pelaamisen. Sitä muodostuu selkeinä syys- ja talviöinä varsinkin notkelmiin ja muihin ympäristöään kylmempiin kohtiin, kun maanpinnalla ei ole lunta. Kuva: Karita Kontula-Sokka

Voimakas tuuli liikuttaa golfpalloa

Tärkeä taito golfissa on osata huomioida tuulen vaikutus pallon lentoon.

Voimakas ja puuskainen vastatuuli lyhentää golfpallon lentomatkaa. Sivutuulikin voi heilauttaa palloa kesken sen lentoradan ja johtaa siihen, ettei pallo saavuta haluttua määränpäätä. Haasteellisin tilanne golfaajalle aiheutuu silloin, kun tuuli on niin voimakasta, että se liikuttaa golfpalloa lyöntipaikalla tai viheriöllä. Tämän takia on jouduttu jopa keskeyttämään kisoja.

Golfia pelatessa voimakkaan tuulen vaikutukset pallon etenemiseen voi yrittää minimoida suuntaamalla lyöntirata mahdollisimman matalaksi. Matalassa lyönnissä mailavalinta ja svingin lujuus ovat tärkeässä roolissa. Vastaavasti voimakkaassa myötätuulessa kannattaa tähdätä korkealle.

Tuuliennusteita seuratessa kannattaa olla tarkkana. Tuuliennusteita tehdään sekä 10 minuutin keskituulelle että hetkittäisille tuulenpuuskille. Tyypillisesti sääennusteissa mainitaan keskituuli, jolloin on syytä muistaa, että yksittäiset puuskahuiput voivat sisämaassa olla jopa yli kaksi kertaa keskituulen nopeutta voimakkaampia. Jos ennustettu keskituulen nopeus on esimerkiksi 10 m/s, voivat puuskat avoimella golfkentällä saavuttaa "myrskyrajan" eli 21 m/s.

Foreca Weather -mobiilisovelluksesta voi seurata eri golfkohteisiin sekä 10 minuutin keskituulen että hetkellisten tuulenpuuskien ennustetta (suluissa).
Foreca Weather -mobiilisovelluksesta voi seurata sekä 10 minuutin keskituulen että hetkellisten tuulen puuskien (suluissa) ennustetta eri golfkohteisiin rinnakkain. Sovelluksen voi ladata mobiilikaupasta App Store- tai Google Play -palveluista.

Tuuli on heikointa lähellä maanpintaa, mutta voimistuu korkeuden kasvaessa. Tuulisinta onkin yleensä golfkentän avoimilla ja korkeilla osioilla. Notkelmissa ja laaksoissa tuulenpuuskat voivat puolestaan käyttäytyä hyvin arvaamattomalla tavalla, jolloin sekä tuulen suunta että sen nopeus voivat paikallisesti vaihdella nopeasti. Tätä ominaisuutta on hankala huomioida numeerisissa sääennusteissa, joiden ennusteresoluutio on parhaimmillaankin noin 9 x 9 kilometriä (pituus x leveys hilaruudussa). Tätä pienempiä paikallisilmiöitä ne eivät osaa ennustaa, joten tietynlaista sääilmiöiden paikallistuntemusta vaaditaan golfkentilläkin.

Missä tilanteissa tuuli on yleensä voimakkaimmillaan sisämaassa? Rajuimmat tuulenpuuskat liittyvät ennen kaikkea kesäisiin ukkoskuuroihin. Niissä on havaittu jopa yli 30 m/s puhkuvia syöksyvirtauksia, mutta golfaajalle salamointi itsessään on huomattavasti tuulta vaarallisempi elementti. Toinen tilanne, jolloin puuskat voivat olla yllättävän voimakkaita ja haitata peliä, on kylmä ja puuskainen pohjoistuuli matalapaineen jälkipuolella. Tällöin sisämaan puuskakerroin voi olla jopa 2,5 eli kovimmat puuskat ovat 2,5 kertaa keskituulta voimakkaampia.

Lue seuraavaksi: Näin tuulen suunta vaikuttaa myös sääolosuhteisiin

Golfaus sadesäällä
Liian voimakas tuuli ja rankka vesisade voivat estää golfin pelaamisen. Niillä golfkentillä, missä on enemmän korkeuseroja, tuulenpuuskat voivat olla arvaamattomia: sekä niiden suunta että nopeus voivat vaihdella nopeasti. Kuva: Pixabay

Suojaudu UV-säteilyltä, myös pilvisellä säällä voi palaa

Toisinaan golfkentillä vietetään pitkiä aikoja, jolloin auringolta tulisi suojautua erityisesti kesäkuukausina. Yllättävän monella tuntuu olevan sellainen harhakuva, ettei iho pala viileässä tai tuulisessa säässä. Myös pilvisessä säässä voi palaa, jos kyse on yläpilvistä, joiden läpi ultraviolettisäteily pääsee tunkeutumaan maanpinnalle. Vain paksummat pilvet rajoittavat säteilyä tehokkaasti.

On hyvä tiedostaa, ettei ilman lämpötilalla tai tuulisuudella ole mitään vaikutusta auringosta tulevan ultraviolettisäteilyn määrään, vaikka viileinä kesäpäivinä aurinko ei niin paahtavalta tunnukaan. Liika auringonsäteily on kesäkuukausina yhtä haitallista oli ilman lämpötila sitten 30:ssä tai 15 asteessa. Aurinkorasvan, laadukkaiden aurinkolasien ja suojaavan vaatetuksen käyttö on siis tarpeen lämpötilasta huolimatta. Muistathan siis ihon lisäksi suojata myös silmät, koska ultraviolettisäteily on myös silmille haitallista.

Suojautumistarve auringolta alkaa, kun ultraviolettisäteilyn voimakkuutta kuvaava indeksi saavuttaa arvon kolme (3). UV-indeksi ylittää kolmen maan etelä- ja keskiosassa huhtikuun loppuun mennessä ja suojautumistarve jatkuu elokuun loppuun saakka. Maan pohjoisosassa UV-indeksi on kolmessa tai sen yläpuolella toukokuun puolivälistä elokuulle saakka. Kesäaikana tulisi suojautua klo 10–17 välisenä aikana.

Kun siirrytään matalammille leveysasteille, suojautumistarve kasvaa. Välimeren golfauskohteissa auringolta tulee suojautua valtaosan vuodesta. Esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla UV-indeksi on kolme tai sen yläpuolella karkeasti ottaen helmikuun loppupuolelta marraskuun alkuun saakka.

Katso täältä UV-indeksin ennuste!

Aurinkoisena päivänä golfpelaajan tulee huolehtia nesteytyksestä ja varjopaikoista.
Aurinkoisena ja kuumana kesäpäivänä golfpelaajan tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja aurinkosuojasta. Kentällä voidaan viettää tunteja suorassa auringonpaisteessa, jolloin suojaamaton iho voi palaa herkästi. Myös auringonpistoksen vaara kannattaa ottaa tosissaan. Kuva: Pixabay

Sumu haittaa näkyvyyttä

Ei ole tavatonta, että golfkisojen lähtöä joudutaan joskus siirtämään sankkojen sumujen vuoksi. Näin voi käydä, jos näkyvyys on pienempi kuin pallon kantama. Silloin pelaajan on hankala erottaa, mihin saakka palloa on turvallista lyödä ja mihin se ylipäänsä pitäisi suunnata.

Sumutilanteessa tuomarit kiertävät golfkenttää ja arvioivat näkyvyyttä. Tarvittaessa kisojen aloittamista voidaan lykätä aamulta myöhemmälle, sillä sisämaassa sumut tyypillisesti hälvenevät iltapäivään mennessä. Mitä pidemmälle syksy etenee, sitä laiskemmin sumut hälvenevät, kun auringonpaisteen intensiteetti vähenee.

Sumujen sakeutta kuvaavat luokat
Näkyvyys (m)Luokitus
500–1000heikko sumu
200–500kohtalainen sumu
50–200sakea sumu
alle 50hyvin sakea sumu

Sumujen ennustaminen on hankalaa, koska usein kyseessä on hyvin paikallinen ilmiö. Sumut ovat mahdollisia silloin, kun ilmassa on runsaasti vesihöyryä ja maanpinnalla lämpötila laskee lähelle ilman kastepistelämpötilaa. Tällöin vesihöyry alkaa tiivistyä sumupisaroiksi.

Notkelmat, montut ja laaksot ovat kuitenkin sumuherkimpiä alueita, sillä niissä lämpötila laskee erityisesti selkeinä ja heikkotuulisina kesä- ja syysöinä ympäristöään matalammaksi. Tämä suosii säteilysumun kehittymistä.

Tilastollisesti sumuja esiintyy eniten saaristossa ja rantaviivaalla kevätkuukausina, sisämaassa puolestaan elo–syyskuussa.

Eräs toinen seikka, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, on auringonlaskun ajankohdan tarkkailu. Vaikka suuressa osassa Suomea yötkin ovat keskikesällä valoisia, lähtee valoisan ajan kesto nopeasti lyhenemään elokuuta kohden mentäessä. Illalla aloitetun pitkän ja antoisan golfkierroksen päätteeksi pimeä voikin yllättää kentällä nopeasti. Forecan 10 vuorokauden paikkakuntakohtaisesta sääennusteesta löydät myös auringonnousun ja auringonlaskun ajat.

Lue myös: Mitä tarkoitetaan näkyvyydellä?

Illan viiletessä sumu alkaa nousta.
Sumuja voi muodostua golfkentille kosteina, viileinä ja heikkotuulisina kesäöinä. Kuva: Anna Latvala, Lapua

Halla ja yöpakkaset voivat estää golfin pelaamisen

Hallan tai yöpakkasen aiheuttama maanpinnan jäätyminen ja nurmikon muodostama kuurakerros voivat estää golfauksen. Hallalla tarkoitetaan pakkasta maanpinnassa ja yöpakkasen aikana lämpötila laskee nollan alapuolelle kahden metrin korkeudessa.

Golfpiireissä käytetäänkin tilanteen arvioimiseksi seuraavaa nyrkkisääntöä: jos nurmikolle härmistynyt kuura sulaa kädellä pyyhkäistessä, voi pelaamaan mennä, mutta jos kuura ei sula, pelaaminen on kiellettyä.

Pelikieltoa on tärkeää noudattaa, koska jäätyneen nurmikon tallominen voi aiheuttaa kasvuston katkeamisen ja kuolemisen. Tälle alueelle voi olla haastavaa kasvattaa uutta nurmikkoa.

Kuurainen nurmikko estää golfin peluun.
Jos nurmikko on paksun kuuran peitossa, golfia ei lähtökohtaisesti voi pelata. Kuva: Pixabay

Golfausta suunnitellessa varsinkin syksyisin kannattaa huomioida, että maanpinnassa lämpötila voi olla useita asteita alempi kuin kahden metrin korkeudessa. Nurmikko voi selkeän ja heikkotuulisen yön jälkeen olla kuurassa, vaikka ilman lämpötila olisikin kahdessa metrissä selvästi plussan puolella, koska maanpinta menettää lämpöä nopeammin.

Ilmansuunnallakin on vaikutusta, kun arvioidaan, mihin päin kenttää kuuraa on muodostunut. Erityisesti varjoisilla, pohjoisenpuoleisilla rinteillä kuura voi pysytellä maassa pitkälle aamupäivään saakka, vaikka muualta se sulaakin jo nopeasti auringonnousun jälkeen.

Lue myös tämä: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Vinkkejä golfaukseen ulkomaan kohteissa

Suomessa golfsesonki kestää hyvällä tuurilla reilut puoli vuotta. Osa golfpelaajista suuntaakin kylminä vuodenaikoina jatkamaan harrastustaan eteläisemmille leveysasteille.

Ikivihreitä golfkohteita ovat vuosikymmenien saatossa olleet esimerkiksi Espanja ja Kanariansaaret, Portugali ja Madeira, Turkki, Yhdysvaltojen Florida sekä Thaimaa. Myös Skotlannin golfnurmikot vetävät puoleensa – sieltähän laji on alunperin lähtöisinkin!

Seuraavassa on tiivistelmä, mitä tekijöitä kannattaa ulkomaan golfkohteissa huomioida eri vuodenaikoina.

Golfkohteiden tyypillinen sää eri vuodenaikoina

Espanja, Costa Del Sol
TalviTyypillinen päivälämpötila 15–20 astetta. Talvi on sateisin vuodenaika, voimakkaita tuuliakin esiintyy ajoittain. UV-säteily on matala.
KevätTyypillinen päivälämpötila 20–25 astetta, miellyttävää suomalaiselle. Sää on ajoittain epävakaista, mutta sateet vähenevät kevään edetessä. UV-säteily on jo huhtikuussa voimakasta.
KesäTyypillinen päivälämpötila 25–35 astetta, erityisesti elokuu voi olla tukalan kuuma. Suurimman osan ajasta on aurinkoista. UV-säteily erittäin voimakasta.
SyksyTyypillinen päivälämpötila 20–30 astetta. Sade- ja ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa, ajoittain voi esiintyä tulvia. UV-säteily on aluksi korkea, myöhemmin kohtalainen.
Espanja, Kanariansaaret
TalviTyypillinen päivälämpötila 20 asteen molemmin puolin. Sateet yleisimpiä saarten pohjoisosassa, etelässä vähäsateista. Ajoittain rajuja tuulia. UV-säteily kohtalaista, mutta suojautumistarve on.
KevätTyypillinen päivälämpötila 20–25 astetta. Sadepäivät harvassa, saarten pohjoisosassa sataa enemmän. UV-säteily voimakasta.
KesäTyypillinen päivälämpötila 25–30 astetta, yksittäiset päivät voivat olla erittäin kuumia. Pääosin sateetonta. UV-säteily erittäin voimakasta.
SyksyTyypillinen päivälämpötila 20–30 astetta. Sadepäivät yksittäisiä, enimmäkseen aurinkoista. UV-säteily erittäin voimakasta tai voimakasta.
Portugali, Algarve ja etelärannikko
TalviTyypillinen päivälämpötila 15–18 astetta. Ajoittain runsaita sateita ja myrskyisiä tuulia. UV-säteily matala.
KevätTyypillinen päivälämpötila 20–25 astetta, miellyttävää suomalaiselle. Sää on ajoittain epävakaista ja ukkosiakin esiintyy, mutta sateet vähenevät kevään edetessä. UV-säteily on jo huhtikuussa voimakasta.
KesäTyypillinen päivälämpötila 25–35 astetta, erityisesti elokuu voi olla tukalan kuuma. Suurimman osan ajasta on aurinkoista. UV-säteily erittäin voimakasta.
SyksyTyypillinen päivälämpötila 20–30 astetta. Sateiden todennäköisyys kasvaa lokakuusta alkaen. UV-säteily on aluksi korkea, myöhemmin kohtalainen.
Portugali, Madeira
TalviTyypillinen päivälämpötila n. 20 astetta. 10–12 sadepäivää kuukaudessa, ajoittain hyvin tuulista. UV-säteily matala tai kohtalainen.
KevätTyypillinen päivälämpötila n. 20 astetta. Sadepäivät vähenevät kevään edetessä. UV-säteily voimakasta.
KesäTyypillinen päivälämpötila n. 25 astetta. Sateet harvinaisia. UV-säteily erittäin voimakasta.
SyksyTyypillinen päivälämpötila pysyy lähellä 25 astetta. Sateet yleistyvät loppusyksystä. UV-säteily vielä voimakasta.
Skotlanti
TalviTalvet ovat usein epävakaisia ja tuulisia, voimakkaita myrskyjäkin esiintyy. Lunta on harvoin, ja päivälämpötila yleensä 5–10 astetta.
KevätKeväällä sademäärä vähenee, mutta sää voi vaihdella nopeasti. Tyypillinen lämpötila on 10–15 astetta. UV-säteily on kohtalaista.
KesäKesän sääolosuhteet muistuttavat Etelä- ja Keski-Suomen tyypillistä säätä. Päivälämpötila on lähellä 20 astetta, sadepäiviä on keskimäärin 10–11 kuukaudessa. UV-säteily on voimakasta.
SyksySadepäivien ja pilvisten päivien määrä kasvaa syksyllä. Voimakkaita myrskytuulia esiintyy ajoittain. Tyypillinen päivälämpötila on 10–18 astetta.
Thaimaa
TalviTalvella on kuiva kausi ja sadetta saadaan erittäin harvoin. Päivät ovat kuumia ja lämpötila voi nousta yli 30 asteeseen. UV-säteily on erittäin voimakasta läpi vuoden.
KevätSademäärä kasvaa nopeasti kevään edetessä. Voimakkaat monsuunisateet ukkosineen ovat yleisiä huhti- ja toukokuussa. Salamointi kannattaa huomioida. Sää on tukalan kuumaa ja kosteaa.
KesäVoimakkaita sade- ja ukkoskuuroja tulee keskimäärin joka toinen päivä. Sää on pilvisempää kuin muina vuodenaikoina. Ilmankosteus on suuri ja sää on hiostavaa.
SyksySademäärä on suurimmillaan syys–lokakuussa, jolloin on jopa yli 20 sadepäivää kuukaudessa. Trooppiset myrskytkin ovat mahdollisia. Kuivempi kausi alkaa marraskuun aikana ja sademäärä laskee.
Yhdysvallat, Florida
TalviSademäärä pienenee talvella, päivälämpötila n. 25 astetta. UV-säteily on samaa tasoa kuin Suomen keskikesällä.
KevätSademäärä kasvaa, voimakkaita ja vaaraa-aiheuttavia ukkosia voi esiintyä. UV-säteily on erittäin korkea.
KesäErittäin kuumaa ja kosteaa. Ukkosten liikettä kannattaa seurata tarkkaan, sillä ne voivat olla rajuja ja pitkäkestoisia. UV-säteily erittäin korkea.
SyksyHurrikaanikausi. Yhä runsaasti sade- ja ukkoskuuroja, ilma on hyvin kosteaa. Päivälämpötila lähellä 30 astetta, UV-säteily erittäin korkea tai korkea.


Artikkeli kirjoitettu yhteistyössä Golfliiton kanssa.

Markus Mäntykannas

Päivitetty 2.11.2022 klo 17.53

Golfsää

Uusi golfsää on betatestauksessa, kehitämme palveluja palautteen perusteella. Kaikki toiveet ja kehitysideat ovat tervetulleita palautelomakkeen kautta.