Mainos latautuu…

Miten ukkoselta voi suojautua?

Ukkonen
Uhkaavan näköinen ukkospilvi vyöryy merellä.
Uhkaavan näköinen ukkospilvi vyöryy mereltä. Kuva: Tiina Asula

Ukonilmalla kannattaa hakeutua suojaan sisätiloihin tai autoon.

Ukkosella vaarallisimpia paikkoja ovat aukeat ulkotilat, sillä salama pyrkii iskemään ympäristönsä korkeimpaan kohtaan. Vaarallisia ovat siis paikat, joissa ihminen on ympäristöään korkeampi kohde. Salama pyrkii aina löytämään helpoimman purkauskanavan ja suosii varsinkin sähköä johtavia kohteita.

Toimi näin, jos ukonilma yllättää

Aukeilla paikoilla, kuten pelloilla, golfkentillä tai nurmikoilla voi yrittää hakeutua esimerkiksi ojannotkelmaan tai kuoppaan, jotta ihminen ei ole enää alueen korkein kohta. Jos mitään suojapaikkaa ei ole, voi omaa pituuttaan pienentää kyykkyyn menemällä ja suojaamalla päänsä ja korvansa käsillä. Tuntureilla myös maa-aines voi johtaa sähköä helposti ja aiheuttaa tätäkin kautta vaaraa.

Puun alle ei ukonilmalla pidä mennä, sillä salama iskee helposti korkeisiin puihin. Nyrkkisääntönä on, että suojapaikan tulisi olla vähintään puun korkeuden etäisyydellä puusta. Näin siksi, että jos salama iskee puuhun, energia johtuu helposti myös puun alla olevaan ihmiseen. Lisäksi puusta voi salaman iskiessä katketa oksia tai koko puu voi kaatua.

Ei uimaan ukkosella, vältä myös sateenvarjon käyttöä

Ukkosella ei saa mennä uimaan. Vesi johtaa sähköä huonosti, joten jos salama iskee veteen, siirtyy energia salamasta ihmiseen kokonaisuudessaan. Myös rannalla on vaarallista olla ukkosen aikaan, sillä salama hakeutuu vedestä helposti rantaan. Veneilijöiden kannattaa rantautua vesiltä ennen ukkosia ja siirtyä pois rannan tuntumasta. 

Sateenvarjoa ei ukkosella tule käyttää, sillä sateenvarjon metallinen osuus voi houkutella salamaniskuja, jolloin isku kulkeutuu helposti myös ihmiseen.

Lue seuraavaksi: Tuulituhot – missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle?

Päivitetty 9.2.2021 klo 11.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa