Mainos latautuu…

Tuulituhot – missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle?

Tuulet
Tuuli kaatanut puun.
Yksittäiset puut alkavat kaatua, kun tuulen nopeus saavuttaa myrskylukemat (21 m/s). Kovalla tuulella sähkölinjat vaurioituvat, mistä aiheutuu kotitalouksien sähkökatkoja. Kuva: iStockphoto

Tuulen puihin tai rakenteisiin kohdistama voima kasvaa tuulen nopeuden neliössä. Tuulen nopeuden kaksinkertaistuessa sen aiheuttama voima siis nelinkertaistuu. Tästä syystä tuulen suurin tuhovoima on aina lyhytkestoisissa puuskissa. 

Tuulivahinkoja alkaa yleensä syntyä, kun tuulen nopeus lähestyy myrskylukemia (21 m/s). Tyypillisesti puista katkeaa oksia ja kevytrakenteiset rakennelmat saattavat vaurioitua. Tuulen ollessa yli 21 m/s puita alkaa vähitellen kaatua ja kattoja vaurioitua. Tuulen nopeuden lähestyessä 30 m/s aiheutuu rakennuksille jo huomattavaa vahinkoa ja tuuli kiskoo puita juurineen kokonaisilta metsäalueilta.

Esimerkkejä tuulen voimasta
Tuulen nopeusTuulen vaikutus ympäristöön
17–20 m/sKatkoo puiden oksia. Ulkona liikkuminen vaikeaa.
21–24 m/sKatkoo puita. Vaurioittaa heikohkoja rakennuksia, irrottaa kattotiiliä ja särkee savupiippujen hattuja.
25–28 m/sKiskoo puita juurineen. Aiheuttaa huomattavaa vahinkoa rakennuksille. Sattuu harvoin sisämaassa.
29–32 m/sKaataa metsää. Siirtää rakennuksia. Sattuu erittäin harvoin sisämaassa.
≥ 33 m/sTuhoaa perinpohjin rakennukset ym.

Kesäaikaan tuulituhoja aiheuttavat erityisesti ukkosmyrskyt

Ukkospilvessä syntyy voimakas laskeva ilmavirtaus, jota kutsutaan syöksyvirtaukseksi. Kun syöksyvirtaus iskeytyy pilvestä maan pinnalle, kääntyy se maanpinnan suuntaiseksi ja aiheuttaa voimakkaan tuulenpuuskan.

Tätä puuskaisen tuulen aluetta kutsutaan puuskarintamaksi. Puuskarintama liikkuu säteittäin ukkospilvestä poispäin jopa useiden kymmenien kilometrien päähän ukkospilvestä, tosin usein samalla heiketen.

Voimakkaimpiin supersolu-ukkosiin voi syntyä trombeja. Trombit aiheuttavat erittäin voimakkaita tuulia, tosin usein hyvin rajatuilla alueilla. Meillä Suomessa ukkosmyräköihin liittyy lähes aina puuskia, mutta trombit ovat melko harvinaisia.

Joskus voi olla hankala päätellä, johtuvatko ukkosmyräkän aiheuttamat tuulituhot syöksyvirtauksesta vai trombista. Syöksyvirtaukset kaatavat yleensä puiden rungot samaan suuntaan, kun taas trombin kaatamassa metsässä puiden rungot ovat sikin sokin.

Rajuilmoihin liittyviä puuskatuulia voi ennakoida seuraamalla voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen etenemistä sadetutkasta.

Lue myös: Tämä on sadetutkan toimintaperiaate

Tuulen aiheuttamat tuhot talvisin

Talvisin tuulituhot liittyvät tyypillisesti voimakkaisiin myrskymatalapaineisiin. Etenkin matalapaineen jälkipuolella pohjoisesta purkautuva kylmä ilmamassa aiheuttaa puuskaisia tuulia, voimakkaimmillaan puuskat ovat usein kylmän rintaman ylityksen yhteydessä.

Toki välillä matalapaineet ovat niin voimakkaita, että myrskylukemia mitataan myös lauhoilla lounaistuulisilla alueilla.

Lue seuraavaksi: Tuulen suunnan vaikutus säähän

Päivitetty 9.4.2021 klo 10.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa