Mainos latautuu…

Supersolu on planeettamme rajuin ukkosmyräkkä

Ukkonen
Supersolu-ukkonen on paikallinen mutta hyvin voimakas ukkoskuuro.
Supersolu-ukkonen on paikallinen mutta hyvin voimakas ukkoskuuro. Kuva: Markus Mäntykannas, Ferrara, Italia

Supersolut ovat vaikuttavia ja vaarallisiakin ukkospilviä, joihin liittyy voimakkaita tuulenpuuskia, suuria rakeita, salamointia ja joskus jopa trombeja.

Supersolu-ukkosia syntyy kesäisin keskileveysasteilla mantereiden yllä, harvakseltaan myös Suomessa.

Supersolun resepti

Niiden synty vaatii epävakaan ilmakehän, jossa lämpötila laskee voimakkaasti korkeuden mukana. Ilmassa on myös oltava runsaasti kosteutta eli vesihöyryä. Supersolu-ukkosen synty vaatii myös suurta tuuliväännettä. Tällöin sekä tuulen suunta että nopeus vaihtelevat voimakkaasti korkeuden mukana.

Trombit mahdollisia

Supersolut ovat ikään kuin pienikokoisia matalapaineita, sillä tuulet kiertävät pilven keskustaa syöttäen sinne maanpinnalta lämpöä ja kosteutta. Supersolu-ukkosiin liittyy paljon pyörteisyyttä, joka voi sopivissa olosuhteissa kääntyä pystysuuntaiseksi ja muodostaa näkyvän trombin. Supersolu-ukkoset voivat olla pitkäkestoisia.

Supersolu-ukkoset ovat pelättyjä erityisesti Yhdysvalloissa, sillä niihin voi liittyä tuhoisia ja pitkäkestoisia tornadoja. Myös jättirakeet voivat aiheuttaa mittavaa tuhoa.

Supersolu-ukkosissa on niin voimakkaita nousuvirtauksia, että ne voisivat hetkellisesti kannatella jopa aikuista ihmistä.

Lue seuraavaksi: Pölypyörre ja trombi – mikä on näiden ero?

Päivitetty 9.2.2021 klo 16.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa