Mainos latautuu…

Merituuli pitää rannikon aurinkoisena ja sisämaata viileämpänä

Paikalliset tuuli-ilmiöt
Maaliskuun loppupuolisko näyttää keväisen aurinkoiselta ja lämpimältä.
Merituuli putsaa rantakaistaleen pilvistä. Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko

Merituuli kehittyy kevään ja kesän aurinkoisina ja heikkotuulisina aamupäivinä, kun manner lämpenee meren päällä olevaa ilmaa nopeammin.

Kun aurinko lämmittää kevät- ja kesäpäivinä voimakkaasti mannerta, saa se lämmenneen ilman kohoamaan ylöspäin. Tällöin rannikoiden läheisyydessä tilalle alkaa virrata sisämaahan päin kylmempää meri-ilmaa. Lämpimän mantereen ylle muodostuu ikään kuin pieni terminen matalapaine, jonka yhteydessä ilma kohoaa ylöspäin, kun taas merellä on paikallinen korkeapaine ja ilma laskee alaspäin.

Näin merituuli syntyy

Merituuleen liittyvässä kiertoliikkeessä, jota kutsutaan myös merituulisoluksi, mantereen lämmin ilma kulkeutuu maanpinnan yläpuolella enintään kilometrin korkeudessa takaisin kohti avomerta, missä ilma laskeutuu alaspäin. Tämä laskuliike pitää merialueen pilvettömänä, ja kylmän meri-ilman virtaus kohti rantakaistaletta ajaa pilvet kohti sisämaata. Fysiikan lakien mukaan ilmanpaine-ero pyrkii tasoittumaan, kun tuuli puhaltaa korkeammasta ilmanpaineesta kohti matalampaa. Tämä on merituulisolun toimintaperiaate.

Lue myös: Tuulen ennustamiseen liittyvät haasteet: Kanavoituminen voi jopa tuplata tuulen nopeuden

Päivällä auringon lämmittäessä mannerta lämmin ilma kohoaa ylöspäin, ja mereltä virtaa tilalle kylmää ilmaa. Näin rannikon läheisyyteen syntyy kiertoliike, jota kutsutaan merituulisoluksi.
Päivällä aurinko lämmittää mannerta ja lämmin ilma kohoaa ylöspäin, jolloin mereltä virtaa tilalle kylmää ilmaa. Tätä ilman kiertoliikettä rannikolla kutsutaan merituulisoluksi. Kuva: Foreca

Merituuli ei synny pilvisenä päivänä

Jos mantereen ja meren välinen lämpötilaero jää pieneksi, merituulen kehitys estyy. Näin käy pilvisinä tai hyvin tuulisina päivinä. Jos tuulen nopeus on yli 10 m/s, merituulta ei pääse syntymään. Jos tuuli puhaltaa mantereelta kohti merta, merituuli voi myös estyä tai jäädä heikoksi.

Etelärannikolla merituuli on yleensä voimakkaimmillaan silloin, kun ilmavirtaus käy luoteen tai lännen puolelta. Länsirannikolla vastaava ilmansuunta on pohjois-koillinen. Merituuli viriää aamupäivän aikana ja on voimakkaimmillaan puolenpäivän jälkeen, kun aurinko on korkeimmillaan.

Maanantai-ilta tarjoili upeita auringonlaskuja kautta maan.
Merituuli tyyntyy illaksi, kun aurinko laskee. Kuva: Helge Nystedt, Loviisa

Merituulessa tuulen nopeus on enimmillään 7–10 m/s ja sen vaikutukset voivat yltää 40–50 kilometriä sisämaahan. Merituulen reunan voi huomata kumpupilvien teräväreunaisena rajana sisämaassa: tässä kohtaa merituuli päättyy ja ilma kohoaa jälleen ylöspäin.

Lue seuraavaksi: Tuulen suunta – miten se ilmoitetaan?

Päivitetty 30.3.2023 klo 15.02

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa