Paikanna

  Korkeapaine tuo kesähelteen, minkälainen sää on talvella?

  Suursäätilat
  Selkeä sää Saimaalla
  Korkeapaineen alue tuo yleensä kesäisin aurinkoisen ja lämpimän sään. Kuva: Joanna Rinne

  Talvisin korkeapaine tuo mukanaan kylmää pakkassäätä, kun taas kesällä lämpötila voi kohota hellelukemille. Korkeapaine liittyy tyypillisesti aurinkoiseen ja heikkotuuliseen säähän, mutta talvisin auringonpaistetta ei voi taata.

  Korkeapaineen alueella ilmanpaine on nimensä mukaisesti ympäristöään korkeampi, eli enemmän kuin keskimääräinen 1013 hehtopascalia (hPa). Sääkartoilla korkeapainetta merkitään kirjaimella K.

  Korkeapaineen ominaisuudet

  • Korkeapaineen reitin määrää korkealla ilmakehässä oleva suihkuvirtaus
  • Korkeapaineen alueella ilma laskeutuu ylempää ilmakehästä alaspäin
  • Laskuliikkeen aikana pilviä ei yleensä pääse syntymään, joten sää on kirkasta
  • Ilma on kuivaa, lämpiminä vuodenaikoina usein myös aurinkoista
  • Syksyisin ja talvisin korkeapaine ei aina takaa aurinkoista säätä

  Korkeapaineen alueella ilma laskee

  Korkeapaineen vallitessa ilma on laskevassa liikkeessä, eli tuuli laskee ilmakehässä kohti maanpintaa. Tämä estää yleensä pilvien muodostumisen, pitää sään selkeänä ja usein myös heikkotuulisena. Päinvastoin kuin matalapaineessa, korkeapaineessa tuuli kiertää pohjoisella pallonpuoliskolla myötäpäivään, eteläisellä pallonpuoliskolla vastapäivään.

  Sää kesäisin

  Kesäisin korkeapaineet voivat tuoda Suomeen aurinkoisia ja pitkäkestoisia lämpöjaksoja. Tämä perustuu siihen, että korkeapaineessa ei juurikaan tuule, aurinko lämmittää voimakkaasti maan pintaa ja ilma lämpenee päivä päivältä. Esimerkiksi kesällä 2018 Suomessa koettiin pitkä ja erittäin lämmin korkeapainejakso.

  Sää talvisin

  Talvisin korkeapainesään määrittelee korkeapaineen sijainti. Talviaikaan korkeapaineeseen liittyvät usein kovat pakkaset ja kirkas sää, mutta keskimäärin pilvisyys on kesäistä korkeapainetilannetta runsaampaa haihdunnan ollessa vähäistä.

  Talvisissa korkeapaineissa aurinkoista tai selkeää säätä ei siis voi mennä takaamaan kesäiseen tapaan. Venäjältä ja Siperiasta meille kurottavien korkeapaineiden yhteydessä pakkanen voi olla kireää. Myös föhn-tuulitilanteet ovat mahdollisia eli Norjan vuoriston yli Suomeen virtaa kuivaa ja talviseen ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa.

  Talvipakkanen Porin edustalla vuonna 2017.
  Talvisin korkeapaineeseen liittyy kireitä pakkasia. Kuva: Markus Mäntykannas

  Sulkukorkeapaine tuo pitkän lämpöjakson

  Korkeapainejaksot voivat kestää jopa viikkoja. Pitkään paikallaan pysyvää korkeapainetta sanotaan sulkukorkeapaineeksi. Nimitys viittaa siihen, että korkeapaine sulkee matalapaineet pois ympäristöstään. Sulkukorkeapaine tunnetaan myös nimellä omega-korkeapaine, sillä virtauskentän rakenne muistuttaa omega-kirjainta.

  Maapallolla on useita alueita, missä muodostuu pitkään paikallaan pysyviä korkeapaineita. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi autiomaat, kuten Sahara. Yksi pitkäkestoisen korkeapaineen alue on myös Kanariansaarten pohjoispuolella Azoreiden saarilla.

  Korkeapaineen selänteeksi kutsutaan aluetta, joka kurottaa varsinaisesta korkeapaineen keskuksesta kauemmas. Esimerkiksi keskisessä Euroopassa olevasta korkeapaineen keskuksesta voi ylettyä Suomeen korkeapaineen selänne, joka on matalapaineiden välissä. Korkeapaineen selänne on yleensä melko lyhytkestoinen ilmiö. Joskus korkeapaineen selänteestä voi syntyä uusi korkeapaineen keskus.

  Lue seuraavaksi: Matalapaine: Miten se syntyy ja minkälaista säätä siihen liittyy eri vuodenaikoina?

  Päivitetty 11.2.2021 klo 10.26

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa