Paikanna

  Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

  Lämpötila
  Kesäilta Päijänteellä
  Kesäilta Päijänteellä. Kuva: Foreca

  Suomessa helle tarkoittaa yli 25 asteen lämpötilaa.

  Suomessa on useita tarkasti määriteltyjä lämpötilaan liittyviä termejä. Helteeksi sanotaan tilannetta, kun ilman lämpötila saavuttaa kahden metrin korkeudella 25,1 astetta.

  Hellemääritelmä on käytössä myös muissa Pohjoismaissa, mutta esimerkiksi Välimerellä helteestä tai kuumasta päivästä puhutaan, kun lämpötila ylittää 30 astetta. Kansainvälistä hellepäivämääritelmää ei siis ole.

  Missä on eniten hellepäiviä?

  Suomessa eniten hellepäiviä esiintyy tilastojen mukaan maan etelä- ja kaakkoisosan sisämaassa. Helteisimpiä kuntia 2000-luvulla ovat olleet Kouvola, Lahti ja Orimattila, missä päivän ylin lämpötila on ylittänyt hellerajan keskimäärin 21–24 päivänä vuodessa.

  Etelä-Suomen alava sisämaa pääsee lämpenemään kesäauringossa nopeasti, ja kaakosta saapuvat helteiset ilmavirtaukset kasvattavat helteen todennäköisyyttä.

  Missä on vähiten hellepäiviä?

  Vähiten hellepäiviä tavataan merellisillä paikkakunnilla. Ahvenanmaan Eckerössä hellepäiviä on keskimäärin vain kerran kahdessa vuodessa. Mantereen puolella niitä on vähiten Pietarsaaressa, missä hellettä esiintyy keskimäärin 2,7 päivänä vuodessa.

  Kylmä Itämeri ja merituuli viilentävät kesää rannikoilla, ja tämän johdosta hellepäiviä on sisämaata vähemmän.

  Lue seuraavaksi: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

  Päivitetty 4.2.2021 klo 14.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa