Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!
Kuukausiennuste julki: Hetki viileää ja märkää – näin meteorologi kommentoi juhannusviikoksi näkyvää muutosta
Helteiden mukana tulivat ukkoset – kesäkuun keskimääräinen salamamäärä on jo ylitetty
Missä lomasää suosii? Nämä ovat tilastoissa Suomen suven aurinkoisimmat, helteisimmät ja sateisimmat alueet
Mainos latautuu…
Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!
Kuukausiennuste julki: Hetki viileää ja märkää – näin meteorologi kommentoi juhannusviikoksi näkyvää muutosta
Helteiden mukana tulivat ukkoset – kesäkuun keskimääräinen salamamäärä on jo ylitetty
Missä lomasää suosii? Nämä ovat tilastoissa Suomen suven aurinkoisimmat, helteisimmät ja sateisimmat alueet

Kuukausiennuste julki: Hetki viileää ja märkää – näin meteorologi kommentoi juhannusviikoksi näkyvää muutosta

Varhainen kesäaamu Littoistenjärvellä.
Sää on lähiaikoina selvästi kesäkuun alkupäiviä viileämpää. Kuva: Juhani Peltonen, Kaarina, 6.6.2024

Pitkän hellejakson jälkeen on alkamassa viileämmän ja sateisemman sään jakso. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan juhannusviikolla viikon keskilämpötilat kuitenkin kohoaisivat jälleen ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeammiksi. Lämmin ja mahdollisesti jopa pitkäkestoinenkin korkeapainejakso voisi palata kesäkuun loppupuoliskolla. Kreikassa, Italiassa ja Turkissa 40–45 asteen lukemat ovat mahdollisia 10. kesäkuuta alkavan viikon lopulla.

Touko–kesäkuussa Suomessa on ollut 6. kesäkuuta mennessä jo 22 hellepäivää. Nyt helteet eli yli 25 asteen lämpötilat kuitenkin päättyvät ainakin joksikin aikaa.

– Päivittäissääennusteiden mukaan loppuviikolla 7.–9. kesäkuuta sää on alkuun perjantaina ja lauantaina pääosin aurinkoinen, mutta kuurosateita tulee erityisesti iltapäivällä paikoin, runsaimmin maan etelä-, länsi- ja pohjoisosassa. Sunnuntaina Suomen ylittää laajempi sadealue. Päivälämpötilat ovat pääosin 15–20 asteessa, mutta sateessa jäädään usein selvästikin 15 asteen alapuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tästä alkaa ainakin hetkeksi viileämmän sään jakso, kertoo myös tuore Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 5. kesäkuuta julkaisema kuukausiennuste. Juhannusviikolla sää voi kuitenkin jälleen lämmetä.

– Kesäkuun 10. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella Suomessa viileä ja epävakainen, mutta sen jälkeen juhannusviikoksi viikkokeskilämpötilat näyttävät taas lämpenevän. Ennusteen mukaan on mahdollista, että toukokuun kaltainen ajankohtaan nähden lämmin, mahdollisesti pitkäkestoinen korkeapainejakso voisi palata. Siitä näkyy kuitenkin viitteitä vasta kuukausiennusteessa, päivittäisennusteet eivät vielä ulotu sinne asti, Joanna Rinne sanoo.

Ennuste käy kuitenkin sitä epävarmemmaksi, mitä pidemmälle mennään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpimän korkeapainejakson mahdollisuus näyttäytyy kartoilla erityisesti kesäkuun kahdella viimeisellä viikolla. Heinäkuun ensimmäinen viikko on jo niin epävarma, että ennuste ei siihen juuri ota kantaa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 5.6.2024)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus

10.–16.6.

(Viikko 24)

Viikko on ajankohtaan nähden viileä ja sateinen. Hyvä

17.–23.6.

(Viikko 25)

Juhannusviikon keskilämpötilat ovat tavanomaista lämpimämpiä. Sateita tulee ajankohtaan nähden tavanomainen määrä tai mahdollisesti tavanomaista vähemmän. Kohtalainen

24.–30.6.

(Viikko 26)

Viikko on mahdollisesti hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sateet ovat jo muuttuneet huonosti ennustuviksi. Heikko

1.–7.7.

(Viikko 27)

Sää on jo huonosti ennustuvaa. Heikko

Kesäkuun 10. päivä alkava viikko: Suomeen tavanomaista viileämpää ja sateisempaa säätä – Kreikassa, Italiassa ja Turkissa hurjaa kuumuutta

Kuukausiennusteen mukaan 10. kesäkuuta alkava viikko on keskilämpötilaltaan Suomen etelä- ja keskiosassa ajankohdan keskiarvoja viileämpi, pohjoisessa ollaan lähempänä ajankohdan keskiarvoja. Sateita tulee koko maassa enemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä.

– Kylmeneminen liittyy suursäätilanteeseen. Fennoskandian yllä aiemmin ollut korkeapaine ja sen yhteydessä esiintynyt etelänpuoleinen, helteisen lämmin ilmamassa ovat väistyneet Venäjälle. Pohjoiseen Eurooppaan on puolestaan päässyt muodostumaan matalapaineen keskus. Sen yhteydessä pohjoisen puolelta työntyy ajankohtaan nähden kylmää säätä tuovaa ilmamassaa laajalle alueelle Eurooppaan. Matalapaineeseen liittyy myös säärintamia ja epävakaista, sadekuuroherkkää säätä, mikä tuo paikallisesti runsaita sademääriä, Joanna Rinne kertoo.

Suomen päivittäissääkartoilla näkyykin viileneviä lämpötiloja sekä epävakaista ja vaihtelevaa säätä.

– Päivälämpötilat jäävät 10. kesäkuuta alkavalla viikolla koko maassa enimmäkseen alle 20 asteeseen, pääosin 15 ja 20 asteen välille. Sadekuuroja ja ajoittain jatkuvampiakin sateita on luvassa eri osissa Suomea päivittäin. Sateessa voidaan olla selvästikin 15 asteen alapuolella. Väliin mahtuu kuitenkin aurinkoistakin säätä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 10–14 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan muualla Euroopassa 10. kesäkuuta alkava viikko on laajalti ajankohdan keskiarvoja viileämpi. Ainoastaan kaakkoisessa Euroopassa, etenkin Kreikan, Turkin, eteläisen Italian ja Balkanin suunnalla, viikko on keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpö, joka Suomessa on pitkään toukokuussa ja kesäkuun alussa vaikuttanut, on siirtynyt Venäjälle. Euroopan eteläpuolella on puolestaan hyvin lämmintä ilmamassaa, joka saattaa etenkin 10. kesäkuuta alkavan viikon jälkipuolella päästä levittäytymään myös Euroopan kaakkoisosaan Kreikan, eteläisen Italian, Balkanin ja Turkin suunnalle. Sen yhteydessä lämpötila voi nousta paikoin yli 40 asteeseen, ehkä jopa yli 45 asteeseen. Näin kuumia säitä ennustetaan kuitenkin vasta viikon lopulle, joten ennusteeseen liittyy vielä epävarmuutta, Joanna Rinne sanoo.

Eteläisessä Saksassa on kärsitty kesäkuun alussa pahoista tulvista. Kesäkuun 10. päivä alkavalla viikolla tilanne on Euroopassa sateiden osalta vaihteleva.

– Kuukausiennusteen mukaan runsaita sateita tulee Espanjassa ja pohjoisesta Italiasta itäiseen Eurooppaan ja Venäjälle ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Suomessa, muuten sateita tulee laajalti vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kesäkuun 17. päivä alkava viikko: Juhannusviikolla tavanomaista lämpimämpää säätä Suomeen

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko on keskilämpötilaltaan Suomessa, kuten laajemminkin pohjoisessa Euroopassa, tavanomaista lämpimämpi.

– Kuukausiennusteen perusteella juhannusviikolla pohjoisen Euroopan ylle saattaa vahvistua jälleen korkeapaine. Sateisiin ennuste ei ota voimakasta kantaa Suomessa tai laajemminkaan Euroopassa, mikä viittaa siihen, että ennuste on muuttunut jo epävarmemmaksi. Kartan vähäisten värien perusteella kuitenkin uusi lämmin korkeapaineviikko saattaisi olla meillä mahdollinen, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennuste ei ota kantaa yksittäisten päivien, kuten juhannusaaton tai juhannuspäivän säähän, vaan kuukausiennuste kertoo viikon keskilämpötiloista ja koko viikon sademääristä. Tarkemmat päivittäisennusteet juhannukselle saadaan vasta myöhemmin.

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Kuukausiennusteen mukaan 17. kesäkuuta alkavalla viikolla on tavanomaista lämpimämpää myös osassa Etelä-Eurooppaa sekä Venäjällä. Suuressa osassa Eurooppaa viikko näyttää kuitenkin keskilämpötilaltaan tavanomaiselta.

Kesäkuun 24. ja heinäkuun 1. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää sää juhannuksen jälkeen?

Kuukausiennusteen signaalit hiipuvat selvästi juhannuksen jälkeisillä viikoilla.

– Ennusteessa kesäkuun viimeinen ja heinäkuun ensimmäinen viikko ovat ”väreiltään” jo varsin maltillisia. Kuukausiennuste ennustaa sään aluksi jatkuvan Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpänä kesäkuun lopussa, mutta heinäkuun ensimmäisellä viikolla lämpötilaennustekin on muuttunut jo niin epävarmaksi, että kartoilla ei juuri näy signaaleja suuntaan eikä toiseen. Sateisiin ennuste ei kummallakaan viikolla ota enää kantaa, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muualle Eurooppaan kuukausiennuste ennakoi kesäkuun loppuun ja heinäkuun alkuun lähinnä Välimeren suunnalle tavanomaista lämpimämpiä viikkoja, Keski-Eurooppaan puolestaan ajankohdalle tavanomaisempia keskilämpötiloja.

– Sadekartat antavat heikkoja viitteitä siihen, että sadealueiden reitit voisivat näillä viikoilla kulkea pikemmin Keski-Euroopan kuin pohjoisen Euroopan yli, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!

Päivitetty 6.6.2024 klo 19.04

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 6.6.
+27,2 °C
 
Sateisin paikka 6.6.
19,1 mm
 
Kylmin paikka 6.6.
+4,2 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
69,4 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+30,1 °C
1.6.
Viime viikon kylmin paikka
+1,3 °C
28.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+29,9 °C
31.5.
Viime kuun sateisin paikka
59,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-13,2 °C
8.5.

Päivitetty 07.06. 09.08

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa