Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi…
Vuodenaikaisennuste |

Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!

Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa.
Suomen vaihtelevassa säätyypissä kesään mahtuu tyypillisesti sekä lämpimiä että viileämpiä jaksoja. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

Tuoreen kolmen kuukauden pitkän ennusteen mukaan heinä–syyskuun jakso on Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Kuukausikohtaisesti voimakkain signaali keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on heinäkuussa. Sademäärät näyttävät heinä–syyskuun jaksolla melko tavanomaisilta. Ennusteen mukaan heinä–syyskuu on keskimääräistä lämpimämpi myös muualla Euroopassa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen heinä–syyskuulle.

– Vuodenaikaisennuste ennustaa heinä–syyskuun jakson olevan koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Ero tavanomaiseen on suurempi maan eteläpuoliskolla kuin maan pohjoispuoliskolla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennuste näyttää, että heinä–syyskuun keskilämpötilat ovat Suomen etelä- ja keskiosassa 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpiä ja pohjoisessa Suomessa 0–0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Heinä–syyskuun jakson ennusteesta erottuu erityisesti heinäkuu.

– Vuodenaikaisennusteen kuukausierittelyn mukaan poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on suurin heinäkuussa, kun taas elo- ja syyskuussa kuukauden keskilämpötila pysyy lähempänä ajankohdan keskiarvoa.

Mikäli tavanomaista lämpimämpi heinäkuu toteutuisi, voisi se toteutua eri tavoilla.

– Vuodenaikaisennusteen ennustama tavanomaista lämpimämpi heinäkuu voi toteutua monella tavalla. Edessä voisi olla esimerkiksi lyhyempi helteinen korkeapainejakso ja osassa kuuta viileääkin säätä, tai toisaalta vain hitusen tavanomaista lämpimämpää säätä siroteltuna pitkin kuukautta. Keskiarvot eivät näytä myöskään sitä, mihin vuorokaudenaikaan olisi tavanomaista lämpimämpää, joten mahdollista olisi sekin, että vain yöt olisivat ajoittain tavanomaista lämpimämpiä. Kuukausiennusteet ovat kuitenkin väläytelleet mahdollisuutta korkeapainejaksoon, joten sekä niiden että vuodenaikaisennusteen perusteella uusi korkeapaineinen hellejakso voisi olla mahdollinen tapa ennusteen toteutua, Joanna Rinne pohtii.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan heinäkuu on tyypillisesti vuoden lämpimin kuukausi Suomessa.

Lue myös uusin kuukausiennuste!

Meteorologi muistuttaa, että Suomen vaihtelevassa säätyypissä myös kesän säässä on odotettavissa vaihtelua.

– Suomen kesä on lähes aina säänsä puolesta vaihteleva – niin varmasti myös tänä kesänä. Pikemmin kuin tietoja päivittäissäästä, vuodenaikaisennuste antaa viitteitä siihen, minkälaista suursäätyyppiä voisi esiintyä ehkäpä enemmän kuin keskimääräisenä vuonna. Todellisuudessa kesään mahtunee niin aurinkoista kuin sateistakin säätä, ajoittain lämmintä ja ajoittain viileämpää. Koko heinä–syyskuun ajanjakson keskiarvoissa kuitenkin lämpöä on ennustettu Suomeen enemmän kuin tavanomaisena vuonna, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista heinä–syyskuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista heinä–syyskuulle 2024 Eurooppaan.

Vuodenaikaisennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää heinä–syyskuun jaksoa myös muualle Eurooppaan.

– Ennusteen mukaan Euroopassa ero tavanomaiseen on suurin eteläisessä ja itäisessä Euroopassa, Joanna Rinne sanoo.

Eteläisessä ja paikoin itäisessä Euroopassa jakson keskilämpötilojen ennustetaan olevan 1–2 astetta tavanomaista korkeampia ja läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa enimmäkseen 0,5–1 astetta tavanomaista korkeampia.

Suomeen ennakoidaan heinä–syyskuulle melko tavanomaisia sademääriä

Sateiden osalta heinä–syyskuun ennuste näyttää Suomeen melko tyypillisiä sademääriä.

– Heinä–syyskuun sademäärän ei Suomen suunnalla ennusteta poikkeavan suuresti tavanomaisesta. Vuodenaikaisennusteen kuukausierittelyn mukaan sateita tulisi heinä- ja elokuussa joko tavanomainen määrä tai jopa tavanomaista vähemmän, kun taas syyskuussa sateita tulisi selvästi enemmän kuin keskimääräisenä vuonna, Joanna Rinne toteaa.

Ennusteen mukaan muualla Euroopassa heinä–syyskuun jakso on laajalti keskimääräistä vähäsateisempi tai sademäärät ovat tavanomaisia. Ennuste näyttää selvästi tavanomaista sateisempaa vain Norjan länsikaistaleelle.

– Euroopassa laajemmin sademäärien erot keskiarvoon eivät ole merkittäviä, mutta Keski- ja Etelä-Euroopan suunnalla kartan signaalit kallistuvat kevyesti vähäsateiseen päin, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista heinä–syyskuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista heinä–syyskuulle 2024 Eurooppaan.

– Vuodenaikaisennusteen ennustekartat yhdessä antavat vaikutelman, että Keski-Euroopan yllä saattaisi ainakin ajoittain esiintyä korkeapainetoimintaa, joka pakottaisi Atlantilta tulevan matalapainetoiminnan joko pohjoiselle tai eteläiselle reitille. Matalapainetoimintaa puolestaan olisi tavanomaista kesää enemmän sekä Jäämeren suunnalla Suomen pohjoispuolella että Välimeren seudulla. Tätä asetelmaa tukisi se, että Suomen eteläpuoliskolla lämpötilan ero keskiarvoon olisi suurempi kuin pohjoispuoliskolla. Mikäli Jäämeren suunnalta pääsisi Suomen suuntaan ajoittain viileämpää ilmaa, se levittäytyisi suuremmalla todennäköisyydellä pohjoisen kuin eteläisen Suomen ylle, Joanna Rinne toteaa.

Alkaako La Niña -vaihe vuoden edetessä?

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Lue myös:

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

– ENSO-kierron ennusteen mukaan on vielä epävarmaa, siirtyykö kierto syksyn aikaan La Niña -vaiheeseen vai pysyykö se neutraalina. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n ennusteen mukaan on 60 prosentin mahdollisuus La Niña -vaiheen alkamiseen heinä–syyskuussa ja 70 prosentin todennäköisyys sen alkamiseen elo–marraskuussa, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi:

Mikä on El Niño?
Mikä on La Niña?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 7.6.2024 klo 11.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat