Teerijärvi

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Lämmöllä syksyä kohti

Päivitetty 15.8. 14.05

Suomessa ja laajalti Skandinaviassa kuluva viikko on keskiarvoltaan tavanomainen. Viikonloppuna etelänpuoleinen ilmavirtaus tuo lämpimämpää ilmaa mukanaan ja sää pääsee lämpenemään. Hieman viileämmät ja hieman lämpimämmät päivät vuorottelevat Keski- ja Länsi-Euroopassa, mutta viikonloppuna lämpenee. Vaihtelu tasaa viikon keskiarvoltaan tavanomaiseksi osassa Länsi-Eurooppaa. Keski-Euroopassa viikko on kokonaisuudessaan normaalia lämpimämpi. Etelämpänä Euroopassa lämpöolot ovat tasaisemmat läpi viikon ja lähempänä vuodenajan keskiarvoa, paikallista vaihtelua tietenkin on. Italian seudulla kulkeva matalapaine tuo sateisempaa ja viileämpää säätä taittaen viikon hieman tavanomaista kylmemmäksi.

Ensi viikolla laajalti Euroopassa viikko on normaalia lämpimämpi. On mahdollista, että pohjoisemmaksi Eurooppaan pääsee jälleen virtaamaan lämpimämpää ilmaa, mutta viikko pysyttelee laajalti tavanomaisena. Toistaiseksi Itä- ja Etelä-Suomessa viikosta näyttäisi tulevan normaalia lämpimämpi.

Syyskuun alkupuolelle asti sää vaikuttaisi pysyvän tavanomaista lämpimämmän puoleisena laajalti Euroopassa. Skandinaviassa ja Britteinsaarilla lämpöolot ovat lähempänä keskiarvoa, mikä tyypillisesti johtuu viileämmän ja lämpimämmän sään tasaisesta vaihtelusta. Myös Etelä-Euroopan lämpötilat vaikuttaisivat pysyvän lähellä keskiarvoa.

Suomessa elokuun keskimääräinen vuorokauden ylin lämpötila vertailukaudella 1981-2010 on suuressa osassa maata 14...20 astetta, etelässä lämpimämpää ja pohjoisessa viileämpää. Alin lämpötila on puolestaan laajalti 6...12 astetta. Koska elokuussa sää on tavanomaisesti viilenemään päin, on alkukuun keskimääräinen vuorokauden ylin lämpötila kuukauden keskimääräistä lämpötilaa hieman lämpimämpi ja loppukuun viileämpi.

Ensi viikolla laajalti sateisempaa

Tällä viikolla sade on runsasta Norjan vuoristossa sekä Britteinsaarten pohjoispuolella. Matalapaineiden rintamista riittää sadetta muuallekin Eurooppaan, mutta viikko jää tavanomaista kuivemmaksi laajalti Keski- ja Itä-Euroopassa. Suomessakin sateita saadaan viikon mittaan, mutta etelässä viikko lukeutuu normaaalia kuivemmaksi. Etelä-Euroopassa liikkuva matalapaine tekee kuluvan viikon säästä normaalia sateisemman.

Elokuun loppua kohden sää on Etelä-Euroopassa tavanomaista sateisempi ja Euroopan keskivaiheilla tavanomaista kuivempi. Pohjoisessa viikot ovat sateiltansa vaihtelevampia, mutta paikoin sää on muuttumassa kuivemmaksi. Syyskuun alussa kuukausiennuste antaa viitteitä sateisemman sään suuntaan jo laajemmin Euroopassa.

Elokuun keskimääräinen sademäärä Suomessa on vertailukaudella 1981-2010 noin 70 mm, pohjoisimmassa Lapissa ja Pohjanmaan rannikolla hieman vähemmän, idässä ja lounaisimmassa Suomessa hieman enemmän.

Päivitetty 15.8. 14.05Copyright © Foreca Oy