Paikanna

  Kuukausiennuste

  Lakkiaisiksi viilenee?

  Tämän kuukausiennusteen jaksolle mahtuu monenlaista: etenevä kevät, koulujen päättäjäisjuhlien aika ja vielä kesäkuun ensimmäinen viikko.

  Aloitetaan alusta: tästä viikosta.

  Tällä viikolla Euroopan säähän vaikuttaa laaja kylmän ilman alue, joka on valahtanut Keski- ja Etelä-Euroopan ylle. Kylmän ilman alueen sekä itä- että länsipuolella puolestaan lämmin ilma pääsee pohjoisemmaksi.

  Suomen kannalta tämä näkyy kartalla kevyesti keskimääräistä lämpimämpänä viikkona maan etelä- ja länsiosan tienoilla. Todellisuus on selvästi karttaa dramaattisempi: päivälämpötilat nousevat viikon aikana suuressa osassa maata jopa yli 10 asteella! Alkuviikko on Suomessa ajankohdan keskiarvoa kylmempi, loppuviikko puolestaan lämpimämpi. Kuukausiennusteessa koko viikko lasketaan yhteen, ja lopputulos on lähellä keskiarvoa, vaikka muutos viikon sisällä on valtava.

  Etelä-Euroopan kylmän ilman alueella on myös sateista, kun taas meidän lämpömme liittyy korkeapaineen alueeseen, jonka alueelta sateet pysyvät poissa. Meillä sademäärät ovat siis tällä viikolla vuodenajan keskiarvoa vähäisempiä.

  Ensi viikolla eli 20. toukokuuta alkavalla viikolla Etelä-Euroopan "kylmä pisara" (kuten meteorologit tämänkaltaista suursäätilan ilmiötä nimittävät) heikkenee, mutta näkyy vielä. Mustanmeren seudulta Skandinaviaan ja Britteinsaarille ulottuva vuodenaikaan nähden lämpimän ilmamassan alue näkyy vielä juuri ja juuri Suomessakin, mutta itään ilmestyvä kylmän ilmamassan alue vie voiton itäisestä Suomesta. Sateet jäävät ennusteen mukaan Suomessa edelleen vuodenajan keskiarvon alapuolelle.

  Tämännäköinen ennuste voi toteutua monella tavalla. Yksi, mutta ei suinkaan ainoa mahdollisuus on, että alkuviikko olisi meillä vielä lämmin, mutta viikon aikana idästä leviäisi meille kylmempää ilmaa. Tämä on pelkkää spekulaatiota, todellisuudessa koko viikon yhdistävästä kuvasta ei voi varmasti tietää, millä tavalla lämpötilat viikon sisällä jakautuvat.

  Kesäkuun vaihde: vaihtelevan sään paluu

  Kolmas viikko eli 27. toukokuuta alkava viikko (jonka lopulla ovat koulujen päättäjäiset!) näyttää Suomen ja Pohjois-Euroopan osalta kalsealta: hieman keskimääräistä kylmempää ilmamassaa ja enemmän sateita kuin tähän aikaan vuodesta keskimäärin. Toki tähän aikaan vuodesta sademäärät ovat tilastojen mukaan vähäisimmillään, eli keskiarvon ylitykseen ei vielä tarvita kaatosateita.

  Kesäkuun ensimmäinen viikko näyttää vielä samaa suursääkuviota: meillä on viileää ja sateista. Vuodenaikaan nähden lämmin ilma kattaa kuitenkin suuren osan Eurooppaa.

  Kuukausiennusteen kahden jälkimmäisen viikon kohdalla on hyvä muistaa, että sään ennustettavuus heikkenee ennusteen loppua kohti. Eli: ensimmäisen viikon ennuste on hyvin usein oikeassa, toisen melko usein, kolmannen vähän vaihtelevammin ja viimeisen viikon ennuste on parempi kuin pelkkään tilastoon pohjautuva oletus ajankohdan säästä, mutta ei paljoa.

  Eli kesälomasuunnitelmia ei viimeisten viikkojen ennusteen perusteella kannata vielä muuttaa, mutta ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä, että tulevan viikonlopun lämmön tulee vähitellen korvaamaan meille tuttu vaihteleva sää ajoittaisine sateineen ja vaihtelevine päivälämpötiloineen.

  Päivitetty 14.5. 11.01

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 20.5.
  +27,8 °C
   
  Kylmin paikka 20.5.
  0,5 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +27,2 °C
  19.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  -4,8 °C
  14.5.
  Viime viikon sateisin paikka
  17,9 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +22,8 °C
  27.4.
  Viime kuun kylmin paikka
  -22,2 °C
  5.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  45,3 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa