Paikanna

  Kuukausiennuste

  Uusi kuukausiennuste: Kesäkuu alkaa tavanomaista lämpimämpänä – millainen on juhannusviikon ennuste?

  Pitkä vuodenaikaan nähden viileä kausi on vaihtumassa tavanomaista lämpimämmäksi sääksi.

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan toukokuun viimeisen viikon keskilämpötila on Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi, paitsi Lapissa, missä jäädään hieman keskiarvon alapuolelle. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla keskilämpötila on ennusteen mukaan 1–3 astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

  Kuukausiennusteen kahdella viimeisellä viikolla, eli 8.–14. kesäkuuta ja juhannusviikolla 15.–21. kesäkuuta, lämpötilat näyttävät pysyvän Suomessa joko vuodenajan keskiarvojen tasolla tai hieman sen yläpuolella.

  – Tämän hetken ennusteiden mukaan juhannusviikko tulee olemaan lähellä vuodenajan keskiarvoja tai hieman tavanomaista lämpimämpi, tosin kuukausiennusteen ennusteiden osuvuus heikkenee ennusteen loppua kohti. Itse juhannuksen säästä ei vielä tiedetä, sillä kuukausiennuste kuvailee viikkoa kokonaisuutena erittelemättä sen sisältä yksittäisiä päiviä. Kylmä alkuviikko ja lämmin juhannus tai lämmin alkuviikko ja kalsea juhannus tuottaisivat samannäköisen kuukausiennusteen kuin koko viikon ajan keskiarvoisissa lämpötiloissa pysyvä juhannusviikko, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan kesäkuun puolivälissä etelässä laajalti 18–20 astetta, paikoin 20–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa monin paikoin 14–18 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–14 astetta.

  Muun Euroopan osalta toukokuun viimeisellä ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla Pohjois-Euroopassa sekä Länsi-Euroopassa sää on laajalti ajankohtaan nähden lämmintä. Itäisessä Keski-Euroopassa sekä Itä-Euroopassa puolestaan vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu. Pohjois- ja Länsi-Euroopan lämmin sää liittyy korkeapaineeseen, joka estää sateiden pääsyn alueelle.

  Ennustejakson kahdella viimeisellä viikolla itäisen Euroopan kylmin ilmamassa väistyy. Euroopassa ei ole vahvoja signaaleja normaalia lämpimämpään tai kylmempään suuntaan kesäkuun puolivälin ympäristössä.

  Toukokuun loppu ja kesäkuun alku ovat vähäsateisia

  Suomessa sateet jäävät kuukausiennusteen mukaan toukokuun viimeisellä ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla keskimääräistä vähäisemmiksi. Kesäkuun edetessä sää jatkuu 8. kesäkuuta sekä 15. kesäkuuta alkavilla viikoilla sateiden osalta melko keskimääräisenä tai hieman tavanomaista sateisempana.

  Itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa sekä Espanjassa sateita tulee toukokuun viimeisellä viikolla paikoin tavallista enemmän. Läntisessä Euroopassa on ajankohtaan nähden tavanomaista kuivempaa.

  Kesäkuun ensimmäiseksi viikoksi Espanjaan, Portugaliin, eteläiseen Ranskaan sekä osaan Italiaa odotetaan kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden sateista säätä.

  Päivitetty 26.5. 14.47

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 30.5.
  +21,6 °C
   
  Sateisin paikka 30.5.
  2,0 mm
   
  Kylmin paikka 30.5.
  Saana
  -1,1 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  16,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +21,9 °C
  24.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -6,9 °C
  19.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +17,5 °C
  7.4.
  Viime kuun kylmin paikka
  -27,2 °C
  5.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  61,6 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa