Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Suomen vaihteleva kevätsää kytkeytyy tapahtumiin etelämpänä Euroopassa…
Blogi |

Suomen vaihteleva kevätsää kytkeytyy tapahtumiin etelämpänä Euroopassa – lumipyryn taustalla hurja säätyypin muutos

Lunta kertyi tienpinnoille.
Huhtikuun lopussa saatiin lunta vielä ihan kunnolla. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 23.4.2024

Etelä-Suomessa huhtikuu on hämmästyttänyt niin kesäisellä lämmöllä, kuin poikkeuksellisella takatalvella. Vaihtelevien säiden taustoja voi selittää suurilla muutoksilla etelämpänä Euroopassa.

Huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla Euroopan ylle kehittyi laaja-alainen ja voimakas korkeapaineen alue. Tämän korkeapaineen alla ilmamassa oli erittäin lämmintä, ja huhtikuun lämpöennätyksiä rikottiin hyvin laajoilla alueilla. Ylimmät lämpötilat kohosivat kuukauden puolivälin tienoilla osassa eteläistä Eurooppaa jopa +33 asteen lukemiin.

Samaan aikaan kun Eurooppa koki historiallisen aikaista helleaaltoa, kulki matalapaineiden reitti Atlantilta Fennoskandiaan.

Keväisiä, jopa kesäisiä lämpötiloja esiintyi myös Suomessa. Ylimmillään lämpötila kohosi keskiviikkona 10.4. Lappeenrannan Konnunsuolla 20,1 asteeseen. Suomen säätilastoja ylläpitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä on varhaisin 20 asteen ylitys vuodesta 1959 alkavien tilastojen aikana. Samojen tilastojen mukaan 20 astetta on saatu pisimmillään odotella kesäkuun 8. päivään asti. Näin kävi vuonna 1991.

Lähtökohdat Etelä-Suomen ennätykselliselle lumipyrylle muodostui Euroopan yllä kuun puolivälin jälkeen.

Kun korkeapaine Euroopassa alkoi hellittää, pääsi Pohjois-Atlantilla kehittynyt voimakas matalapaine kulkeutumaan kaakkoon Keski-Euroopan ylle. Mukanaan se veti pohjoisesta hyvin kylmää ilmaa ja ennätyshelteet vaihtuivat suuressa osassa Eurooppaa yöpakkasiin ja lumisateisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Eurooppa jäi tässä vaiheessa Atlantilla majailleen lämpimän ilman sekä idässä olleen hyvin lämpimän ilman välimaastoon. Samalla pohjoisesta virtasi Suomeen varsin kylmää ilmaa.

Euroopan kylmän ilman ja idässä olleen hyvin lämpimän ilman rajalla kehittyi Mustanmeren tienoilla kaksi matalapainetta. Nämä matalapaineet jäävät varmasti muistiin pidemmäksi aikaa, varsinkin se jälkimmäinen.

Ensimmäinen näistä matalapaineista saapui sateineen Suomeen perjantaina 19.4. Kaakosta levisi sadealue suureen osaan maata ja koska vastassa oli varsin kylmää ilmamassaa, saatiin lumisateita lähes koko maassa. 

Muutama päivä myöhemmin suurin piirtein samalta seudulta saapui myös toinen matalapaine sateineen. Tähän matalapaineeseen liittyvä säärintama pysähtyi lähes paikoilleen maan länsi- ja eteläosan ylle. Lopputuloksena etelässä satoi lunta monin paikoin 10–20 cm.

Lumensyvyys tiistaina 23.4.2024.
Lumensyvyys tiistaina 23.4.2024. Kuva: Foreca

Ilmatieteen laitoksen mukaan Nurmijärvellä mitattiin suurin lumensyyyden kasvu aamuhavaintojen välissä näin myöhään huhtikuussa Etelä-Suomessa. Maanantai- ja tiistaiaamun välillä 22.-23.4 lumensyvyys kasvoi Röykän havaintosasemalla 21 cm. Joillakin paikoilla koko sadealueen aikana kertyi lunta yli 25 cm.

Nyt vappuviikon lähestyessä sää näyttäisi jälleen olevan lämpenemässä. Euroopan yllä oleva laaja ja kolea matalapaineen alue on vähitellen hajoamassa ja tilalle on kehittymässä korkeapaine. Tämä korkeapaineen alue ulottunee tulevalla viikolla osittain myös Suomeen ja ainakin maan eteläosaan voi levitä keväisen lämmintä ilmaa.

Tuoreimpien ennusteiden valossa kylmä säätyyppi saattaa kuitenkin vielä palata. Toukokuun alkupuolella pidemmät sääennusteet povaavat Euroopan yllä jälleen paluuta koleaan matalapainesäähän. Tämä voi tietää Suomessakin kylmän kevätsään palaamista, mikäli pohjoisesta virtaa ennusteiden mukaisesti jälleen selkeästi kylmempää ilmamassaa. Suuret heilahtelut ovat siis jatkossakin mahdollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennusteet noin pitkälle ovat tietysti epävarmoja, mutta vieläkään ei täysin uskalla sanoa, että eteläisessäkään Suomessa ei enää vapun jälkeen sataisi muutakin kuin vettä.

Vapun tienoilla sää lämpenee laajoilla alueilla Euroopassa, mutta kylmä ilmamassa uhkaa palata pohjoisesta toukokuun alkupuolella.
Vapun tienoilla sää lämpenee laajoilla alueilla Euroopassa, mutta kylmä ilmamassa uhkaa palata pohjoisesta toukokuun alkupuolella. Kuva: Foreca

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Hetkeksi lämpimämpää – karu käännös uhittelee kuitenkin toukokuun alkupuolella

Joonas Koskela
meteorologi
 

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat