Paikanna

  Kuukausiennuste

  Viikonlopuksi korkeapaine voimistuu ja sää lämpenee – loppuelokuu myös lämmin?

  Tuore kuukausiennuste enteilee, että lähiviikkoihin mahtuu mukaan lämmintä säätä – laajalti koko Euroopan alueella.

  Kuluvalla, 3. elokuuta alkaneella, viikolla Pohjois-Euroopan ylle voimistuvan korkeapaineen mukana Suomeen on viikonloppua kohti virtaamassa jopa helteisen lämmintä ilmamassaa. Lämpenevä sää on eritoten Lapin suunnalla nostamassa viikon keskilämpötilan tavanomaista lämpimämmälle puolelle, mutta etelämpänä viikon sää on lämpöoloiltaan lähempänä normaalia kuunvaihteen säätä.

  Ensi viikolla eli 10. elokuuta alkavalla viikolla lämpimin ilmamassa vaikuttaisi tämän hetken ennusteiden mukaan vetäytyvän Suomen yltä, mikä tarkoittaa sään viilenemistä lämpimän viikonvaihteen ja mahdollisesti vielä lämpimän alkuviikon jälkeen. Koska lämmintä sekä samoin myös viileämpää ilmaa on viikon mittaan liikkeellä Suomen ympäristössä, molemmat ilmamassat voivat päästä vielä vaikuttamaan ensi viikon säähän ja muodostaa viikon sisällä alueellista sekä päiväkohtaista vaihtelua lämpimien ja viileämpien päivien osalta. Kuukausiennusteen mukaan viikossa olisi kuitenkin potentiaalia olla kokonaisuudessaan lämpimän puoleinen.

  Laajalti muualla Euroopassa sää on lähiviikkoina yhtälailla normaalia lämpimämpää. Kuluvan viikon puolivälin vaiheilla Länsi-Euroopan ja lännestä päin Keski-Euroopankin ylle alkaa levitä kuumaa ilmaa, jonka alla lämpötila kohoaa sekä loppuviikolla että vielä ensi viikolla 30 asteen lukemiin. Euroopan lounaisosan suunnalla sekä loppuviikolla hetkellisesti Ranskan lounais- ja länsiosassa lämpötila hätyyttelee 40 astetta.

  Elokuun viimeisillä, 17. ja 24. elokuuta alkavilla viikoilla ennustettavuus heikkenee, mutta kuukausiennuste on lämpimän sään jatkumisen kannalla monin paikoin Euroopan sekä varovasti myös Suomen osalta.

  Keskimäärin tilastojen mukaan heinä-elokuun vaihteen päivän ylimmät lämpötilat ovat suuressa osassa maata 20-24 asteessa, pääosassa Lappia 15 ja 20 asteen välillä. Elokuun puolivälissä on jo tilastollisesti viileämpää ja päivälämpötilat ovat maan eteläosassa 20-22 asteessa ja muuten koko maassa 15 ja 20 asteen välillä. Kilpisjärven tienoilla keskimääräiset päivälämpötilat jäävät tilastojen mukaan elokuun puolivälissä 10 ja 15 asteen välille.

  Korkeapainesäätä odotettavissa, mutta sateet pyörivät nurkilla

  Sekä kuluvalla, 3. elokuuta alkaneella että seuraavalla, 10. elokuuta alkavalla viikolla on kuukausiennusteen mukaan odotettavissa korkeapaineen vaikutuksia Suomessa sekä laajalti muuallakin pohjoisen Euroopan alueella. Sateita on silti liikkeellä tulevien korkeapaineiden reunamilla. Etenkin Norjan rannikolle ja Islantiin sateita on mahdollisesti osumassa enemmän ja viikoista muodostumassa tavanomaista sateisemmat.

  Suomen yllä korkeapaineen alue vahvistuu kuluvan viikon loppua kohti ja sateet muuttuvat vähäisemmiksi sekä paikallisemmiksi, mutta viikonvaihteessa Lapin yli voi olikaista lännestä lähestyvä sadealue. Monin paikoin viikkoon mahtuu poutaisia päiviä sateisemman alkupuoliskon vastapainoksi. Viikon sateet ovat jäämässä normaalia vähäisemmiksi Lapissa sekä eteläisimmän ja läntisimmän Suomen suunnalla, mutta näiden välisellä alueella viikon aikana saatavat sademäärät yltävät laajalti tavanomaisiin määrin.

  Ensi viikoksi kuukausiennuste tarjoaa korkeapainesään vaikutusten jatkumista, mutta sää tarjoaa myös vaihtelua. Suomen lähiympäristössä viikon aikana liikkeellä olevat korkeapaineen alueet voivat ylle päästessään pitää sademääriä vähäisinä ja tuoda keskimääräistä kuivemman viikon. Atlantin matalapaineet puskevat kuitenkin kohti, ja sadealueita voi päästä yhä kurkottamaan korkeapaineiden lomasta Suomen ylle.

  Etelämpänä Euroopassa tulevien viikkojen sateet ovat myös jäämässä monin paikoin vähäisiksi tai tavanomaisiksi ajankohdan normaaliin nähden. Adrianmereltä, Kroatian rannikolta, Puolaan ulottuvalla alueella on kuluvalla viikolla on kuukausiennusteen mukaan selvemmin mahdollisuutta normaalia sateisemman sään toteutumiseen, mikä on tulosta alkuviikon aikana yli kulkeneesta saderintamasta sekä viikon puolivälin paikkeilla Adrianmerellä kulkevasta matalapaineesta ja sen tuomista sateista.

  Elokuun viimeisillä, 17. ja 24. päivänä alkavilla viikoilla kuukausiennusteen signaali heikkenee ja muuttuu huomattavasti epävarmemmaksi, mutta taitaa Suomen sekä monin paikoin muun Euroopan osalta hieman enemmän vähäsateisemman kuin sateisemman sään mahdollisuuteen päin.

  Päivitetty 4.8. 11.50

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 3.8.
  +22,8 °C
   
  Sateisin paikka 3.8.
  24,8 mm
   
  Kylmin paikka 3.8.
  -0,3 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  66,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +25,7 °C
  29.7.
  Viime viikon kylmin paikka
  +1,9 °C
  1.8.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  190,8 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +27,7 °C
  18.7.
  Viime kuun kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -0,9 °C
  2.7.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa