Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumipyry Lappiin, puuskaista tuulta maan etelä- ja keskiosaan – sää…
Uutiset |

Lumipyry Lappiin, puuskaista tuulta maan etelä- ja keskiosaan – sää lämpenee vähän äitienpäivää kohti

Toukokuun sää voi olla Suomessa ajoittain takatalvista, ajoittain jo lämmintä.
Sateita tulee tällä viikolla osassa maata lumena. Viikonloppua ja ensi viikkoa kohden sää on näillä näkymin lämpenemässä. Kuvat: Heidi Multanen, Rääkkylä, 7.5.2024 ja Juhani Peltonen, Turku, 1.5.2024

Helatorstain päivää vietetään laajalti poutaisessa ja pilvisyydeltään vaihtelevassa säässä, mutta illalla ja perjantain vastaisena yönä Suomeen leviää sadealue lumi- ja vesisateineen. Lapissa lunta voi tulla yön ja perjantain mittaan paikoin jopa 5–10 senttimetriä. Perjantaina ja vielä lauantainakin maan etelä- ja keskiosaa riepottelee puuskainen tuuli. Sää lämpenee hieman loppuviikon mittaan.

Toukokuu on edennyt tällä viikolla ajankohtaan nähden viileässä säässä. Sateita on tullut osassa maata vielä lumena ja räntänä, lisäksi öisiä pakkasia on ollut eteläistä Suomea myöten. Keskiviikon vastaisen yön kylmin lukema oli Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla mitattu −13,2 astetta.

Lähipäivien ennusteissa näkyy pohjoiseen lisää lumisateita ja koko maahan kylmiä öitä, mutta ensi viikon sää olisi mahdollisesti jo lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tällä viikolla sää on meillä viileää. Lappiin leviää torstain ja perjantain aikana lumipyry. Ensi viikko näyttää kuitenkin tuovan lämpimämpää säätä, vaikka vielä on epävarmaa, kuinka paljon sää pääsee lämpenemään, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Pakkasyö koko maahan, helatorstain iltana lumi- ja vesisateita saapuu Suomeen – perjantaina puuskaista tuulta

Keskiviikkona maan itäosassa itärajan tuntumassa tulee paikoin vähäisiä kuuroja vetenä, mahdollisesti myös räntänä. Pohjoisessa tulee paikoin lumikuuroja.

Torstain vastaisena yönä sää on suuressa osassa maata poutainen ja selkeä, mutta lännessä pilvisyys lisääntyy. Pakkasta on yöllä koko maassa. Pakkaslukemat ovat enimmäkseen 1–10 astetta, paikoin mahdollisesti enemmänkin.

Helatorstaina pilvisyys lisääntyy hitaasti lännestä alkaen säärintaman lähestyessä. Päivälämpötila on etelässä 8–11 astetta, maan keskiosassa 5–9 astetta ja pohjoisessa 1–7 astetta.

Torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana Suomeen leviää laaja sadealue lännestä. Lumisateet huonontavat ajokeliä maan pohjoisosassa.

– Sateita tulee Suomen koko pituudelta. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa vetenä, pohjoisessa laajalti räntänä tai lumena, vaikka vesisadekin on paikoin mahdollista. Lappiin on odotettavissa uutta lunta perjantain vastaisen yön ja perjantain aikana yhteensä 5–10 senttimetriä, etenkin Länsi-Lappiin. Perjantain kuluessa sateet väistyvät maan pohjoisosasta, ja sadealue kuivahtaa maan etelä- ja keskiosan yllä ja väistyy lauantain vastaisen yön aikana kaakkoon. Perjantaina sateita on odotettavissa sadealueen yhteydessä, mutta suuressa osassa maata sää on poutainen, maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin aurinkoinenkin, Joanna Rinne ennustaa.

Katso videolta lumi- ja vesisateiden ennuste!

Luoteistuuli on perjantaina puuskaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maan etelä- ja keskiosassa perjantai-iltapäivän puuskat voivat aiheuttaa jopa lieviä tuulituhoja, kuten katkenneita oksia, Joanna Rinne sanoo.

Perjantain päivälämpötila on etelässä 10–13 astetta ja maan keskiosassa 7–12 astetta, sateissa kuitenkin vain 2–7 astetta. Lapissa on 1–7 astetta.

Puuskat 10.5.2024
Tuuli on perjantaina puuskaista.

Lauantaina päivällä poutaa

Lauantaina päivällä sää on poutainen ja maan länsipuoliskolla aurinkoinen, itäpuoliskolla pilvinen.

– Pohjoistuuli on yhä puuskaista, mutta heikentyy hieman perjantaisesta. Päivälämpötila on lauantaina maan etelä- ja keskiosan länsipuoliskolla 7–13 astetta ja itäpuoliskolla 4–10 astetta. Lapissa on 3–7 astetta, Joanna Rinne toteaa.

Puuskat 11.5.2024
Tuuli jatkuu puuskaisena myös lauantaina.

Miltä näyttää äitienpäivän sää?

Tämän hetken ennusteen mukaan sää pilvistyy vähitellen koko maassa sunnuntaina eli äitienpäivänä.

– Sää on enimmäkseen poutainen, pohjoisessa voi tulla vähäisiä sateita vetenä, hyvin paikallisesti ehkä räntänä. Ennustetut sademäärät ovat kuitenkin pieniä, Joanna Rinne kertoo.

Sinivuokot vappuaattona.
Äitienpäivän sää on laajalti poutaista, pilvisyys vaihtelee. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 30.4.2024

Päivälämpötila on sunnuntaina etelässä 12–14 astetta, maan keskiosassa 7–12 astetta ja pohjoisessa 3–8 astetta. Tuuli on jo heikkoa.

Ensi viikko on tätä viikkoa lämpimämpi

Näillä näkymin ensi viikon sää on tätä viikkoa lämpimämpää. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta.

– Suomeen pyrkii ensi viikolla etelän puolelta lämpimämpää ilmamassaa, mutta ennusteet ovat vielä erimielisiä siitä, kuinka laajalle sitä Suomeen levittäytyy ja millä aikataululla. Lämpimimpien ennusteiden mukaan lämpötila voisi nousta suuressa osassa maata ensi viikolla jopa kesäisiin lukemiin, toiset ennusteista pitävät lämpötilat maltillisempina. Kaikki ennusteet ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että yleisilmeeltään ensi viikko on tätä viikkoa lämpimämpi, Joanna Rinne toteaa.

Pilvisyyden ja sateiden osalta ensi viikon sää näyttää vaihtelevalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kuitenkin, vaikka sateita liikkuu ennusteiden mukaan Suomen yli päivittäin, sadealueet ovat tämän hetken ennusteen mukaan pienikokoisia ja yksittäisillä paikoilla poutapäiviä on selvästi enemmän kuin sadepäiviä, Joanna Rinne sanoo.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 8.5.2024 klo 17.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat