Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Lokakuu päättyy lauhassa säässä

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu loka–marraskuun vaihteessa lauhana. Sää on myös melko sateista.

  Kuluvalla viikolla eli 25.–31. lokakuuta matalapaine vallitsee Euroopan länsi- ja pohjoisosassa ja korkeapaine itäosassa. Näiden välistä Suomeen pääsee virtaamaan lämmintä ilmaa. Viikon keskilämpötila on 0–5 astetta keskimääräistä korkeammalla, suurin poikkeama on maan eteläosassa ja pienin Lapin koillisosassa.

  Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 astetta, Koillismaalla on vielä aluksi heikkoa pakkasta ja Lapissa vaihtelee etelän paikoin suojasäästä Pohjois-Lapin 0–8 pakkasasteeseen. Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa monin paikoin 10–13 asteeseen ja loppuviikosta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 3–9 asteeseen. Pohjois-Lapissa asti voidaan viikonloppuna päästä aste tai pari nollan yläpuolelle.

  Euroopan länsi- ja pohjoisosassa lämpötilapoikkeama on samankaltainen kuin Suomessa. Balkanin seudulla sen sijaan on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää.

  Sademäärä on lokakuun viimeisellä viikolla Pohjois-Suomessa keskimääräistä korkeampi. Sateita tuleekin viikon aikana mahdollisesti joka päivä jossakin päin maan pohjoisosaa, kuitenkin vähemmän viikon lopulla. Aluksi sade on Lapissa ja Koillismaalla enimmäkseen lunta, mutta muuttuu loppuviikosta vesisateeksi ja Lapissa on sään lauhtuessa paikoin jopa jäätävän sateen mahdollisuus. Muualla Suomessa sademäärä on lähempänä ajankohdan keskiarvoa ja lännessä jopa vähän sen alle.

  Tavallinen vuorokauden ylin lämpötila vertailukaudella 1991–2020 vaihtelee lokakuun lopussa maan eteläosan 4–8 asteesta Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun 0–5 asteeseen ja Pohjois-Lapin 0–2 pakkasasteeseen. Öisin on keskimäärin vielä etelä- ja lounaisrannikolla muutama aste nollan yläpuolella, maan keskiosassa nollan vaiheilla ja pohjoisessa laajalti 0–5 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa vähän kylmempää.

  Marraskuu alkaa sateisena

  1. marraskuuta alkavalla viikolla idän korkeapaine väistyy ja Euroopan säähän vaikuttaa laaja matalapaineen alue. Sademäärä on sekä Suomessa että muualla Euroopassa monin paikoin ajankohdan keskiarvoa suurempi. Sateisinta on Euroopan keski- ja kaakkoisosassa.

  Eurooppa jakautuu marraskuun alussa koleaan länteen ja lämpimään itään. Suomessa viikon keskilämpötila on 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, ja alkuviikolla Lapissakin voi olla suojasäätä vesisateineen. Viikon aikana sadetta tulee kuitenkin Pohjois-Suomessa myös lumena. Maan etelä- ja keskiosassa sataa ainakin viikon alkupuolella pääasiassa vettä.

  Marraskuun toisella viikolla 8.-14.11. ennusteen epävarmuus kasvaa, mutta Pohjois-Atlantille voi olla vahvistumassa korkeapaine. Kahtiajako lämpimän idän ja paikoin viileän lännen välillä jatkuu Euroopassa, ja Suomi jää näiden rajalle. Sademäärässä ei ole Suomen alueella poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Euroopan itä- ja pohjoisosassa on paikoin vähän tavallista suurempia sademääriä, ja Espanjan ympäristössä viikko jää tavallista kuivemmaksi.

  15.-21. marraskuuta Pohjois-Atlantilla on mahdollisesti laaja korkeapaineen alue, joka tuo pohjoisesta viileää ilmaa paikoin Euroopan länsiosaan. Itäisessä Euroopassa on vähän tavallista lämpimämpää. Suomessa viikon lämpötila jää kuukausiennusteen mukaan tavalliseksi, mutta päivien välinen vaihtelu voi olla suurta. Sademääräkin on Suomessa lähellä keskimääräistä, mikä johtunee ennusteen kasvaneesta epävarmuudesta.

  Tavallisesti marraskuun puolivälin tienoilla ensilumi on jo satanut Etelä-Suomen sisämaassa asti. Maan pohjoisosassa alkaa olla tyypillisesti pysyvä lumipeite Pohjois-Pohjanmaan länsiosaa lukuun ottamatta.

  Päivitetty 26.10. 16.06

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 25.10.
  15,3 mm
   
  Lämpimin paikka 25.10.
  +11,2 °C
   
  Kylmin paikka 25.10.
  -18,3 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +13,8 °C
  20.10.
  Viime viikon sateisin paikka
  72,4 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -21,3 °C
  24.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +22,8 °C
  9.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  83,9 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -6,8 °C
  22.9.

  Päivitetty 26.10. 09.33

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa