Paikanna

  Kuukausiennuste

  Vaihtelu virkistää heinäkuussa – loppukuussa lämpenee?

  Kuluvalla viikolla sää jatkuu Suomessa laajan matalapaineen alueen viilentämänä. Sateet laskevat päivälämpötiloja ja viileää ilmaa virtaa maan länsipuolelle, etenkin Ruotsin ja Norjan ylle. Viikon aikana viileää ilmaa virtaa myös Keski-Eurooppaan sekä Länsi-Eurooppaan. Keski- ja Pohjois-Euroopassa viikko on tavanomaista viileämpi.

  Viikon aikana Venäjällä vaikuttava korkeapaine ja suursäätilan ajoittain etelästä lämpöä kuljettavat tuulet pitävät viikon tavanomaista lämpimämpänä. Lounaisimman Euroopan yllä oleva ilma on kuumaa sekä sää aurinkoinen ja viikko on keskimääräistä lämpimämpi.

  Vielä viikonvaihteessa helteiset ilmamassat vaikuttaisivat painottuvan yhä eteläisen Euroopan ylle sekä Venäjälle. Ensi viikon mittaan Pohjois- ja Länsi-Euroopan välille saattaa kuitenkin voimistua korkeapaineen alue, jonka vaikutuksesta sää olisi etenkin Euroopan länsiosassa lämpenemässä ja viikosta tulossa keskimääräistä lämpimämpi. Itä- ja Kaakkois-Eurooppaan virtaa viileää ilmaa, joka laskee viikon lämpötilan tavanomaista kylmemmälle puolelle. Euroopan itäpuolelta virtaa yhä helteistä ilmaa Venäjälle.

  Ensi viikolla Pohjois-Eurooppaa kutkuttelee ajoittain kylmä ilma pohjoisesta ja paikoin sateet viilentävät. Lämpimämpää ilmaa virtaa kuitenkin vähitellen lähemmäs lounaasta Länsi-Euroopan yltä sekä idästä Venäjän yltä, mutta suuri osa viikosta kuluu todennäköisesti viileämmän ilman vaikutuksen alaisena. Tällöin myös ensi viikon sää on laajalti Euroopan pohjoisosassa, kuten Suomessa, viikkotasolla tavanomaista viileämpi.

  Heinäkuun loppupuolella normaalia lämpimämpi sää saanee jatkoa lounaisessa ja läntisessä Euroopassa. Kaakkois-Euroopassakin sää alkaa mahdollisesti muuttua lämpimämpään suuntaan elokuun lähestyessä. Itä-Euroopassa on mahdollisesti yhä keskimääräistä viileämmän sään alueita.

  Suomessa 20.7. alkava viikko saattaa tarjota jo vaihtelevampaa säätä. Lämpötiloissa voi olla viikon sisällä päivittäistä vaihtelua keskimääräisten lämpöolojen puolin ja toisin, mikä voi laajalti viikkotasolla tasoittaa lämpötilan poikkeamaa lähemmäs normaalia. Paikoin, mahdollisesti eteläisessä osassa maata, liikkeellä olevat sateet voivat viilentää hieman enemmän. Ennusteissa poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi kehittyvillä alueilla sää voi lopulta olla tavanomaisen lämmintä tai mahdollisesti lämpimämpääkin.

  Kuunvaihteen lähestyessä, 27.7. alkavalla viikolla, sää on kuukausiennusteen mukaan muuttumassa jälleen lämpimämmäksi Suomessa sekä laajalti muualla Euroopan pohjoisosassa. Tavanomaista lämpimän sään mahdollisuus on olemassa myös monin paikoin muualla Euroopassa. Selvemmän matalapaineen alueen ja sen sateiden vaikutuksen mahdollisuus ilmenee Itä-Euroopan suunnalla tavanomaista viileämmän sään alueena.

  Heinäkuun puolessavälissä keskimääräinen päivälämpötila on tilastojen mukaan etelästä Etelä-Lappiin 20–24, Lapin keskivaiheilla 16–20 ja pohjoisosassa noin 14–18 astetta.

  Matalapainemylly hellittämässä vähitellen

  Kuluvalla viikolla laaja matalapaineen alue pyörittää sateita pohjoisen Euroopan yllä ja Suomessa sää on laajalti tavanomaista sateisempi. Lounais- ja Kaakkois-Euroopankin suunnalla on muutama, pienialaisempi matalapaine liikkeellä. Lounais-Euroopassa sateet tosin jäävät vähäisiksi tai tavanomaisiksi, kaakossa on paikoin keskimääräistä sateisempaa.

  Läntisellä Venäjällä vaikuttaa viikon mittaan korkeapaine ja sää on suuressa osassa aluetta vähäsateinen. Korkeapaineen reunalle muodostuu kuitenkin vähän väliä runsaita saderintamia, ja sää on näiden alueella, Itä-Euroopasta Venäjän luoteisosaan tavanomaista sateisempi. Myös Euroopan länsi- ja keskiosassa pääsee vaikuttamaan ajoittain kuivempi korkeapaine, mutta sateita on liikkeellä, vaikkakin keskimääräistä vähemmän.

  Ensi viikolla Euroopan länsi- ja keskiosassa korkeapaineen vaikutukset ovat vahvistumassa ja sateet jäämässä laajalti keskimääräistä vähäisemmiksi, mahdollisesti myös Pohjois-Euroopankin suunnalla. Suomen suunnalla sateita on yhä todennäköisesti liikkeellä, mutta koko viikon sademäärässä on todennäköisesti paikallista vaihtelua. Vähäisemmiksi sateet jäänee lännen ja pohjoisen suunnalla, idässä sää on mahdollisesti hieman epävakaampaa. Myös Itä-Euroopan sateet saattavat jäädä normaalia vähäisemmiksi, mutta alueelle voi vielä päästä kehittymään matalapaine, joka voi tuoda paikallisesti runsaampia sateita.

  20.7. alkava viikolla sateet saattavat kuukausiennusteen mukaan jäädä keskimääräistä vähäisemmiksi monin paikoin Euroopassa. Venäjällä sää on mahdollisesti epävakaampaan ja sää paikoin tavanomaista sateisempi. Suomessa liikkeellä olevien sateiden kertymissä on jälleen mahdollisesti paikallista vaihtelua keskimääräisen puolin ja toisin. Enimmät sateet saattavat kulkea maan eteläpuoliskon ylitse ja pohjoisessa sää olla poutaisempi.

  27.7. alkavalla viikolla Länsi-Euroopan sää muuttunee jo epävakaisempaan suuntaan. Kaakkois-Euroopassa normaalia kuivempi sää mahdollisesti jatkuu. Pohjois-Euroopassa sateissa on alueellista vaihtelua, Suomessa on jälleen paikoin mahdollisuus hieman kuivemmalle säälle, kun taas Ruotsin ja Norjan suunnalla sää saattaa muuttua epävakaisemmaksi.

  Päivitetty 7.7. 13.55

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 11.7.
  +20,4 °C
   
  Sateisin paikka 11.7.
  54,8 mm
   
  Kylmin paikka 11.7.
  +2,7 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  128,4 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +26,2 °C
  29.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -1,0 °C
  30.6.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  132,3 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,5 °C
  25.6.
  Viime kuun kylmin paikka
  -2,6 °C
  2.6.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa