Paikanna

  Kuukausiennuste

  Huhtikuun kuukausiennuste: Alkukevät tavanomaista lämpimämpi

  Huhtikuu alkaa tavanomaista viileämmällä viikolla. Loppukuuksi ennustetaan kuitenkin keskimääräistä lämpimämpää säätä.

  Kevät tulee tänäkin vuonna keikkuen. Viime viikon keväisistä tunnelmista on siirrytty astetta kylmempään. Lumisateita tulee tämän viikon aikana etelää myöten.

  – Tällä viikolla Suomen sää on laajalti hieman keskimääräistä maalis-huhtikuun vaihdetta kylmempää. Lämpötilaero tavanomaiseen on nollasta kahteen astetta, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Huhtikuu jatkuu kuitenkin ennusteen mukaan tämän viikon jälkeen keskimääräistä lämpimämpänä koko kuukauden ajan. Ensi viikolle eli pääsiäistä edeltävälle viikolle ennusteessa on etelään yli kaksi astetta tavanomaista huhtikuun alkua lämpimämpää, muualle maan etelä- ja keskiosaan 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Lapissa lämpötilat ovat keskimääräisiä tai vähän sitä kylmempiä. Huhtikuun kahdelle viimeiselle viikolle Suomeen ennakoidaan jopa lähes kolme astetta keskimääräistä lämpimämpää.

  Pääsiäisen säästä ei vielä tässä vaiheessa pysty sanomaan tarkemmin, kuin että viikot pääsiäisen ympärillä näyttävät keskimääräistä lämpimämmiltä. Meteorologi muistuttaa, että koko viikon yhteen summaava kuukausiennusteen jakso voi toteutua monella eri tavalla.

  – Vaikka viikko näyttäisi lämpötiloiltaan esimerkiksi tavanomaiselta, voi se tarkoittaa montaa eri asiaa. Lämpötilat voivat olla koko viikon keskimääräisiä tai alkuviikko voi olla todella kylmä ja loppuviikko lämmin. Sama ennuste voi toteutua myös esimerkiksi niin, että päivät ovat kylmiä, mutta yöt lämpimiä, sanoo Joanna Rinne.

  Tilastojen mukaan ajankohdan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maalis-huhtikuun vaihteessa maan eteläosassa 4–6 asteessa, maan keskiosassa 2–4 asteessa, suuressa osassa Lappia ja Kainuussa 0–2 asteessa ja Pohjois-Lapissa enimmäkseen nollassa tai hieman pakkasella.

  Euroopan osalta tämä viikko näyttää laajalti keskimääräistä kylmemmältä. Itäisessä Euroopassa on jopa nelisen astetta tavanomaista viileämpää.

  Ensi viikolla vuodenaikaan nähden lämmin sää palaa suureen osaan Eurooppaa. Poikkeuksina tähän ovat Lappi, Islanti sekä Kreikan ja Turkin seutu. Keski-Euroopassa ja Espanjassa on ennusteen mukaan 3-4 astetta tavanomaista lämpimämpää. Huhtikuun loppupuoliskon ennuste vaihtelee Euroopassa keskiarvon paikkeilta jonkin verran keskiarvoa lämpimämpään.

  Lumisateita tulossa edelleen

  Tällä viikolla Suomen yli kulkee useita sadealueita. Sateita tulee kaikissa olomuodoissa, myös etelään on odotettavissa lumisateita. Sää onkin tällä viikolla meillä sateisempaa kuin tähän vuodenaikaan yleensä.

  Eurooppaan saapuu tällä viikolla Islannin ja Britteinsaarten yli kylmää korkeapainesäätä. Sää on vuodenaikaan nähden kuivaa, paitsi Espanjassa, Kreikan seudulla, Turkissa, Suomessa ja osassa Norjaa ja Ruotsia.

  Suomessa myös ensi viikko on vielä hieman tavanomaista sateisempi. Loppukuussa sademäärät ovat tämän ennusteen mukaan Suomessa melko tavanomaisia.

  Ensi viikolla sateet pysyvät laajalti poissa Euroopasta, kun laaja korkeapaine kattaa suuren osan Manner-Eurooppaa. Välimerellä on tavanomaista kuivempaa.

  - Kuitenkin Britteinsaarten, Pohjois-Ranskan, Benelux-maiden ja Fennoskandian seudulla liikkuvat matalapaineet ovat aktiivisempia. Se tarkoittaa sateiden mahdollisuutta, toteaa Joanna Rinne.

  Päivitetty 31.3. 17.18

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 3.4.
  +6,3 °C
   
  Sateisin paikka 3.4.
  6,0 mm
   
  Kylmin paikka 3.4.
  -24,1 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  13,3 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +12,6 °C
  26.3.
  Viime viikon kylmin paikka
  -20,6 °C
  30.3.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  107,4 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +9,0 °C
  17.2.
  Viime kuun kylmin paikka
  -32,3 °C
  26.2.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa