Mainos latautuu…

Jäätävä sade ja jäätävä tihku virittävät autoille jääkentän

Ajokeli
Jäätävää tihkusadetta voi esiintyä -10 asteen lämpötilassakin, jolloin se takertuu välittömästi kiinni auton tuulilasiin ja aiheuttaa petollista liukkautta
Jäätävää tihkusadetta voi esiintyä -10 asteen lämpötilassakin, jolloin se takertuu välittömästi kiinni auton tuulilasiin ja aiheuttaa petollista liukkautta. Kuva: Foreca

Jäätävä sade on alijäähtynyttä sadetta, joka jäätyy heti maahan osuessaan ja muodostaa jääkerroksen. Jäätävä sade voi olla hyvinkin vaarallista tieliikenteelle.

Suomessa jäätävä sade aiheuttaa ajoittain vaarallisia tilanteita liikenteessä, mutta meillä jäätävän sateet tilanteet ovat maltillisia verrattuna Pohjois-Amerikkaan, missä ne saattavat aiheuttaa jopa parin sentin jääkuoria teiden, puiden ja sähkölinjojen päälle.

Kuinka jäätävä sade syntyy?

Jäätävää sadetta syntyy, kun ilmakehässä satojen metrien tai jopa yli kilometrin korkeudella maanpinnasta on ilmakerros, jonka lämpötila on plussan puolella, mutta tämän kerroksen alla lämpötila on pakkasella.

Sade, joka syntyy lämpimässä kerroksessa tai sulaa sen läpi pudotessaan, putoaa pakkasen puolella olevaan ilmaan ja sateen lämpötila putoaa nollan alapuolelle. Pisara ei ehdi jäätyä ennen maahan putoamistaan. Kun alijäähtynyt vesipisara koskettaa maanpintaa, se jäätyy välittömästi. Jäätävä sade muodostaa maata kuorruttavan jääkerroksen.

Alijäähtynyt sade takertuu pintoihin ja jäätyy samantien.
Alijäähtynyt sade takertuu pintoihin ja jäätyy samantien. Kuva: Pixabay

Jäätävä tihku syntyy pakkassään sumupilvessä

Jäätävän sateen lisäksi Suomessa saattaa esiintyä jäätävää tihkusadetta, jossa pakkassäällä matalalla esiintyvässä sumupilvessä loppuvat jäätymisytimet kesken. Tällöin vesipisara ei pääse muuttumaan jääkiteeksi ilman pientä, kiinteää hiukkasta, jonka ympärille jää muodostuu.

Pisarat putoavatkin alijäähtyneinä alas, mikä koetaan maanpinnalla jäätävänä tihkuna. Autoilijan näkökulmasta jäätävän sateen ja jäätävän tihkun ero on pieni, mutta niiden syntymekanismi on erilainen.

Vesisade pakkaspinnoille muistuttaa jäätävää sadetta

Jäätävää sadetta muistuttaa myös tilanne, jossa vettä sataa pakkasen puolella oleville tienpinnoille. Vesi jäätyy tienpinnan kohdatessaan. Jäätävän sateen ja kylmälle tienpinnalle putoavan vesisateen olennainen ero on se, että jäätävässä sateessa pisarat ovat alijäähtyneitä, kylmälle tienpinnalle putoavan vesisateen tapauksessa pisaroiden vesi on plussan puolella ja jäätyminen tapahtuu pisaran osuessa kylmään maahan.

Lue seuraavaksi: Sään lauhtuminen liukastaa lumisia teitä

Päivitetty 8.2.2021 klo 15.13

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.